Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomínejte na vitamin D

1. 11. 2020 | Péče o tělo
Nejen v současné situaci bychom měli věnovat zvýšenou pozornost dostatečnému příjmu vitaminu D. Tento vitamin, známý pro příznivé účinky na kosti a zuby a přirozený přísun ze slunečního záření, si ani přes svou důležitost nevybojoval místo v našem pravidelném příjmu. Dostatečné množství vitaminu D u nás ze stravy získá méně než 1 % dospělých.

Vitamin D je pro naše tělo stěžejní, na starost má více než 200 procesů v lidském organismu. Tento vitamin rozpustný v tucích si většina z nás spojí se slunečním zářením. To však v našich krajích není celoročně dostatečně konstantní, pouze ze slunce tak nelze nepokrýt potřebný příjem vitaminu D. Svůj podíl na nedostatku vitaminu D v populaci má ovšem i malé množství času, který trávíme venku.

Vitaminu D věnujeme pozornost často až se zvyšujícím se věkem. Kromě desítek dalších příznivých účinků se tento vitamin podílí i na správné stavbě kostí a může být vaším pomocníkem při prevenci osteoporózy. Nezastupitelné místo má ale i jako obránce proti kardiovaskulárním, nádorovým a autoimunitním onemocněním a svou roli hraje i při boji s infekčními onemocněními. Doporučené množství vitaminu D se pohybuje mezi 5 a 10 μg na dospělou osobu. Toto množství však většina z nás svému tělu nedodává. V Česku na ně dosáhne méně než 1 % obyvatel.

Vitamin D je možné získat i z kvalitní a pestré stravy. Jeho skvělým zdrojem jsou například vejce, mléko, houby, sýry, rybí i drůbeží maso, margarín či máslo. Vysoké hodnoty vitaminu D mívají zejména osoby, které jedí větší množství tučných ryb. Možným řešením přísunu vitaminu D jsou i fortifikované potraviny. Ideální cestou je kombinace kvalitní pestré stravy a pohybu na čerstvém vzduchu a slunci.

Pro získání potřebného množství vitaminu D můžete také sáhnout po doplňcích stravy, které vám pomohou zajistit jeho dostatečný přísun. Co se týká infekčních onemocnění, nejedná se samozřejmě o jediného účinného pomocníka zlepšujícího naši imunitu. Kromě vitaminu D se zaměřte na vyváženou stravu, která poskytne také dostatek vitaminu C a minerály, jako jsou například zinek a selen.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !