Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nové kontaktní oční čočky pro delší užívání

24. 08. 2011 | Péče o tělo
Silikon hydrogelové čočky představují dosud nejmodernější variantu kontaktních čoček. Jsou vyráběné ze silikonového hydrogelu – hybridního materiálu, který je kombinací hydrogelů s materiály plynopropustnými a vyznačují se především velmi vysokou propustností pro kyslík, který je důležitý pro okysličení rohovky, a proto jsou silikonhydrogelové kontaktní čočky vhodné k prodlouženému, nebo kontinuálnímu nošení.

Na téma silikonhydrogelové čočky odpovídal oční optik Jan Matl.

Co je to prodloužené a kontinuální nošení?

Prodlouženým nošením se rozumí denní používání kontaktních čoček v době přesahující 12 hodin. Kontinuálním se rozumí nepřetržité nošení kontaktních čoček po dobu 30 dnů a 29 nocí.

Výhody silikonhydrogelových kontaktních čoček?

Jak již bylo zmíněno, hlavní předností silikonhydrogelových kontaktních čoček je vysoká propustnost pro kyslík (Dk). Další jejich výhodou je větší tuhost Nové kontaktní oční čočky pro delší užívánísilikonhydrogelu, proti klasickému hydrogelu, což představuje snadnější manipulaci s kontaktní čočkou.

Představuje silikonhydrogel konec klasického hydrogelu?

Mohlo by se to zdát, ale praxe ukazuje, že silikonhydrogely mají své přednosti zejména při prodlouženém, resp. kontinuálním nošení - tam vynikne jejich velká propustnost pro kyslík. Na druhou stranu je však nutno zmínit, že uživatelé, kteří hodlají na noc kontaktní čočky vyjímat, tuto vlastnost tolik neocení. Kontaktní čočka, vyrobená z kvalitního klasického hydrogelu, sice nemá takovou propustnost pro kyslík, jako silikonhydrogelová, pro denní používání ji však má zcela dostatečnou (Dk 20 a více).

Proto jsou pro denní nošení vhodnější hydrogelové kontaktní čočky, jejichž vlastnosti jsou celkově vyrovnanější.

Zvlhčovací kapky jsou nezbytné k silikonhydrogelovým čočkám?

Používání zvlhčujících kapek - lubrikantů - je při nošení silikonhydrogelových kontaktních čoček téměř nezbytností. Jejich "poréznější" materiál, umožňující několikanásobně vyšší propustnost pro kyslík, má částečně negativní efekt v podobě horší smáčivosti a větší mechanické abrazi, ve srovnání s klasickými hydrogelovými čočkami.

Poznáte to např. při vyjímání kontaktní čočky z oka - silikonhydrogel bez předchozího zvlhčení vhodnými kapkami nejde vyjmout snadno.

"Lepí" se na rohovku a může způsobit její erozi. Zvlhčovacích kapek je na trhu celá řada, které budou nejvhodnější, vám poradí váš kontaktolog.

Jak získat silikonhydrogelové kontaktní čočky?

Správný postup je jako u jakýchkoli jiných kontaktních čoček.

Nové kontaktní oční čočky pro delší užíváníKontaktolog zhodnotí zdravotní stav vašich očí, provede změření zrakové ostrosti a dalších parametrů očí, nutných pro aplikaci silikonhydrogelových kontaktních čoček.

Dále bude konzultovat výběr správného druhu silikonhydrogelových kontaktních čoček, podle naměřených parametrů.

Naaplikuje vám zkušební pár vybraných kontaktních čoček a zkontroluje mikroskopicky jejich "posazení" na očích.

Naučí vás manipulaci s čočkami, jejich nasazování a vyjímání.

Dá doporučení, jaké zásady je nutné dodržovat a jakých rizik je nezbytné se vyvarovat.

Ve většině případů dostáváte zkušební pár kontaktních čoček, který můžete testovat ve vašem prostředí. Po otestování zkušebních kontaktních čoček následuje kontrola u kontaktologa, který opět mikroskopicky zkontroluje nasazené kontaktní čočky a stav povrchu očí.

Pokud je vše v pořádku, můžete kontaktní čočky používat. Další kontrola u kontaktologa je po 6 měsících.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já naštěstí taky vidím dobře. Ale přítel nosí -5,50 :-/
Docela silná vada :-/ Ojednává přes internet. Vyjde to levněji. Btw: pokud chcete ušetřit na poštovném tak objednávejte z http://www.cocky-kontaktni.cz . fungují se zásilkovnou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí vidím dobře....a čočky by mě asi vadily,mám citlivé oči
Obrázek uživatelky
profil
fajn pre tých čo to potrebujú
Obrázek uživatelky
profil
Já sama bych je nosit nemohla, protože nesnesu jakýkoliv kontakt s okem. Divím se lidem, kteří čočky dokáží nosit a stále si sahat do očí, což je velmi nepříjemný pocit v oku. Někdo je prostě odvážný.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles