Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita – strašák současnosti

21. 04. 2008 | Péče o tělo

Obezita – novodobá epidemie století

 

Obezita je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu, obvykle spojené se vzestupem hmotnosti. Ideální hmotnost je ta, která je vzhledem ke stavbě kostry a svaloviny a k charakteru povolání nejvhodnější pro jedince určitého věku a pohlaví. Nadváha a především její těžší forma obezita poškozuje zdraví. Její nejčastější příčinou je narušená rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. V posledním desetiletí výskyt obezity celosvětově prudce stoupá, odborníci dokonce hovoří o epidemii obezity. Nadměrná tělesná hmotnost je druhou nejčastější příčinnou předčasného úmrtí. Podle světové statistiky trpí nadváhou a obezitou více jak polovina lidí na celém světě, což představuje okolo 3 miliard lidí, přitom minimálně 40% z nich se pokouší snižovat svoji hmotnost. V České republice má problémy s nadváhou každý druhý člověk, to je více než 5 milionů lidí.

 

obezni-muz-metr Zdravotní rizika

 

Se stoupající tělesnou hmotností jsou spojená závažná zdravotní rizika jako je cukrovka, srdečně - cévní onemocnění, problémy s dýcháním, vysoký krevní tlak, onemocnění kloubů a nádorová onemocnění. Obézní lidé mají kromě zdravotních problémů i problémy sociální a psychické. Vyskytují se u nich deprese, zakomplexovanost, často mají sníženou sebedůvěru a problémy při svém uplatnění v zaměstnání.

Z lékařského hlediska je cílem léčby obezity 5-10% snížení hmotnosti, které má výrazný pozitivní efekt na zdravotní stav pacienta. Dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti minimálně o 5% snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění, bolestivost kloubních onemocnění, riziko předčasného úmrtí, nádorových onemocnění či riziko vzniku vysokého tlaku.

Zkušenosti odborníků prokázaly, že snížení hmotnosti má být pozvolné a postupné - v průměru 0,5 -1kg za týden. Snížení hmotnosti o 1kg prodlužuje život o 3 měsíce.

 

 

obezni-zenaProgram snižování hmotnosti

 

Dlouhodobého snížení hmotnosti je možné dosáhnout s programem komplexního snižování hmotnosti. Úspěch tohoto programu je založen na kombinaci stravy se sníženým obsahem energie spolu s úpravou stravovacích návyků, zvýšením tělesné aktivity a farmakoterapií. Tento komplexní program pomáhá dosáhnout dlouhodobé změny v životním stylu, která je předpokladem i dlouhodobého udržení dosažené snížené tělesné hmotnosti.

 

Zdravějšímu způsobu života se lze naučit

 

Pojem „změna životního stylu“ vůbec neznamená, že musíte od základu změnit svůj dosavadní život. Všechny součásti komplexního programu se promítají do běžných denních činností a jsou lehce proveditelné. Nejdůležitější je rozhodnout se začít dodržovat určitá pravidla a nenechat se odradit občasným selháním.

 

Pokud snižujete svoji nadváhu pouze úpravou jídelníčku, ztrácíte 75% tukové a 25% svalové hmoty. Pokud však přidáte i pohyb, úbytek svalové tkáně je jen minimální (do 5%). Pohyb navíc snižuje chuť k jídlu, odstraňuje psychické vyčerpání a únavu, zlepšuje náladu, fyzickou kondici a přispívá k celkové duševní svěžesti. Zkuste to a uvidíte!

 


Zdroj: Poradna rozumného hubnutí

Merrylinka

 

Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No tak já jsem za svůj život několikrát zhubla, přibrala zhubla,přibrala a tak pořád dookola,zkrátka kdo má k tomu indispozice, tak je to cesta na dlouhou trať!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak já jsem jedla jablečný ocet v tabletách a zhubla jsem dost rychle 7 kg, ale tablety došly a kila jdou zase pomalu nahoru, hrozně mi chutná sladké a to si opravdu neumím odepřít.
Obrázek uživatelky
profil
hezky se to čte,opravdu to chce výdrž a nebýt v tom sama,v týmu to jde lépeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles