Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obiloviny ovlivňují žlučové kyseliny v těle

30. 10. 2009 | Péče o tělo

Pokusy ve Western Regional Research Center v USA ukazují na možnost testů in-vivo pro vyhodnocení vaznosti žlučových kyselin na obilné otruby. Rýžové a pšeničné otruby významně omezují zvyšování cholesterolu.

Zařazení rýžových, ovesných a ječných otrub do stravy má vliv na snížení cholesterolu v plasmě, a tím snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Jemnější mletí pšeničných otrub je dáváno do souvislosti s větší bio-využitelností vitaminu E. Výsledky studií ukazují, že extrudované pšeničné otruby snižují cholesterol. Zdravotní prospěšnost pšeničných otrub souvisí i se zvětšením objemu stolice a zajištěním její pravidelnosti.

Role žlučových kyselin

Žlučové kyseliny jsou kyselé steroidy syntetizované v játrech z cholesterolu. Po konjugaci s glycinem nebo taurinem jsou vylučovány do duodena. Dále jsou aktivně reabsorbovány v terminálním ileu a dochází k enterohepatické cirkulaci. Zásadní úlohou žlučových kyselin je absorpce tuku z trávicího traktu. Tuky jsou metabolizovány na acetáty, které jsou zásadním prekursorem cholesterolu.

O sekundárních žlučových kyselinách (deoxycholová a litocholová) a jejich metabolitech (kyselina ursodeoxycholová) bylo zjištěno, že jsou mutagenní a podporují růst nádorů.

Vliv vlákniny

Vláknina váže žlučové kyseliny a zvyšuje jejich vylučování, což je považováno za cestu ke snižování cholesterolu. Tento význam má i vláknina obilovin, která tím, že váže žlučové kyseliny, brání jejich reabsorpci a stimuluje konverzi cholesterolu z plasmy a z jater k vytváření nových žlučových kyselin.

Potenciální zdravotní prospěšnost (působení proti ateroskleróze, detoxifikace škodlivých karcinogenních metabolitů) cereálií a cereálních frakcí lze předpovídat na základě jejich vaznosti se žlučovými kyselinami in vitro, vzhledem ke zjištění, že cholestyramin (léčivo pro snižování cholesterolu) váže žlučové kyseliny jak in-vitro, tak in-vivo, zatímco celulóza nikoli.

Významné vylučování žlučových kyselin bylo pozorováno u diet s ovesnými otrubami. Některé studie prokázaly zvýšení žlučových kyselin ve stolici při konzumaci rozpustné vlákniny z ovesných otrub a psylia. Podle dalších výsledků se ovesné otruby podílejí na snížení cholesterolu tím, že mění metabolismus žlučových kyselin.

Pokusy ve Western Regional Research Center


Pokusy prováděné ve výzkumném středisku amerického USDA v Kalifornii  ukazují, že vaznost žlučových kyselin je významně vyšší u otrub rýžových a pšeničných. Výzkum byl zaměřen na:

-  úloha žlučových kyselin v metabolismu,

- průběh vazby žlučových kyselin,

- vazba žlučových kyselin na obilné otruby,

- vazba žlučových kyselin na zpracované obilné otruby,

- vazba žlučových kyselin na hotové snídaňové cereálie.

Vaznost pšeničných otrub lze zvýšit mletím na jemnější částice nebo dalšími operacemi jako lisování, extruze, lámání, opékání či vločkování.


Zdroj: SOS


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavé...netušila som
Obrázek uživatelky
profil
Ovlivňují žlučové kyseliny v těle. Mne asi špatně, jak je psáno, určitě se mi zvrtlo na rakovinu.
Nyní jsem již v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
Otruby zapíjím hodně vodou.Kupuji ve zdravé výživě,nebo tam kde jsou suroviny na pečení domácího chleba.Cena kolem 9kč.
Obrázek uživatelky
profil
To jiš ty otruby nasucho? A kde se dají koupit?
Obrázek uživatelky
profil
Pro mne nic nového.Otruby jím každé ráno 3 lžice.Prasata,neprasata.SmajlíkJsou zdravé a pomáhají při hubnutí více jako drahé preparáty.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle