Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči jako zrcadla času: Správnou péčí k mladistvému vzhledu

27. 02. 2018 | Péče o tělo
Postupující věk se na zraku projevuje velmi brzy. Zaostřování do blízka se zhoršuje a bez brýlí se noviny čtou už jen stěží. Vrásky přibývají, víčka poklesávají a hustý závoj řas je ten tam. I příznaky stárnutí očí se však dají zmírnit, navíc vcelku jednoduše. Stejně jako u mnoha jiných tělesných faktorů, i zde vše začíná v kuchyni.

Životní styl a strava má vliv na celé tělo. Ne každý ale ví, jak důležitá je také pro samotné oči. Ty přitom patří mezi nejnáročnější orgány na živiny, využívají totiž až 25 procent vitaminů a minerálů přijímaných z potravy. Nejdůležitější složkou stravy pro oči, oční nervy a cévy jsou antioxidanty, které chrání oči před volnými radikály způsobujícími degenerativní procesy. Základem zdravého zraku je proto dostatečný přísun zeleniny, především česneku, cibule, špenátu, rajčat, červené řepy, ale i listové zeleniny a také ovoce, hlavně borůvek, brusinek, malin, ostružin a černého rybízu. Zraku rovněž prospívají pomeranče, kiwi, červený grep nebo meloun. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit také mořské ryby a řasy, vejce, celozrnné obiloviny a fazole. Mezi nejúčinnější antioxidanty vůbec patří extrakt z olivové šťávy. Stejně důležitý jako jídlo je také pitný režim! Dostatek tekutin zabraňuje vysychání očí a pomáhá s odplavením nečistot.

Prevence na prvním místě

Oči jako zrcadla času: Správnou péčí k mladistvému vzhleduPřirozenou součástí stárnutí je pokles akomodačních schopností oka, tedy neschopnost zaostřit na blízké předměty, vyžadující brýle na čtení. Pokročilý věk často doprovází také šedý zákal neboli katarakta, spojená s degenerací bílkovin oční čočky a postupné ztráty její průzračnosti. Mnohem nebezpečnější je ale glaukom, tedy zelený zákal. Ten způsobuje pokles zrakové ostrosti a změnu zorného pole kvůli nervovým vláknům poškozeným v důsledku vysokého nitroočního tlaku. Pokud není zelený zákal včas „podchycen“, může způsobit slepotu. Pokud si chcete udržet zdravý zrak co nejdéle, nezanedbávejte pravidelné preventivní vyšetření u očního lékaře.

Vyhnout se používání brýlí na čtení a zbavit se dioptrií jednou provždy můžete pomocí dnes již běžné výměny očních čoček. Během zákroku se odstraní již nevyhovující lidská čočka a místo ní je pacientovi implantována umělá multifokální nitrooční čočka, která umožňuje vidění do blízka i na dálku bez brýlí. „Zákrok se provádí ambulantně, je bezbolestný a trvá jen několik minut. Slouží také jako prevence, pacientům po operaci již nehrozí šedý zákal, výrazně se také snižuje riziko glaukomu,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová.

Víčka mají vliv na vrásky

Pro krásný pohled je důležité i okolí očí. Kůže víček patří k té nejjemnější na celém lidském těle a je prakticky neustále namáhána. Hodiny strávené před obrazovkou počítače nebo televize jí rozhodně neprospívají. S přibývajícím věkem víčka postupně klesají a mohou negativně ovlivnit nejen zrak, ale také tvorbu vrásek na čele kvůli neustálému zdvihání obočí. Ruka chirurgova je proto nasnadě i zde. Komplexní zákrok blefaroplastiky, tedy plastické operace víček, včetně následných doladění injekčními preparáty pomůže pacientům vizuálně omládnout o 5 až 15 let.

Svou roli pro mladistvý vzhled zejména u žen sehrávají také řasy. Příroda nebývá spravedlivá a jejich hustý závoj není vždy samozřejmostí. Namísto nalepovacích řas či zdlouhavého líčení lze jejich růst podpořit speciálními kapičkami. Prodlužování řas kapkami ale zahrnuje nezbytné lékařské vyšetření. „Pomocí speciálních očních kapek lze dosáhnout efektu, po kterém touží většina žen: mít řasy delší, silnější a prohnuté do elegantního oblouku,“ uvádí MUDr. Valešová.

Krásné oči jistě dokážou pro vzhled udělat mnohé. Především jsou ale tím nejdůležitějším zdrojem informací o okolním světě, správná péče o ně by proto měla být samozřejmostí. S radami pro vhodnou prevenci i pro řešení jakýchkoli zrakových obtíží se vždy obracejte na zkušené odborníky.

Zdroj: DuoVize




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !