Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči v létě: trvalé poškození sluncem, vážné úrazy, záněty nebo popáleniny z grilování

23. 07. 2016 | Péče o tělo
Během letních měsíců ohrožuje zrak slunce, vítr, sinice i lidská moč ve vodě. To vše činí oči náchylnějšími k zánětům. Navíc jsou v tomto období častější vážná poranění očí.

Jedním z největších strašáků pro lidský zrak je nadměrné sluneční záření. Dlouhodobé vystavení intenzivním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Sluneční záření také může být příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. Většina Čechů při nákupu slunečních brýlí stále upřednostňuje cenu před kvalitou a riskuje tím poškození zraku. Tmavé brýle bez UV filtru ale mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, a do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků, které mohou vést k poškození zraku. Pokud navíc sluneční brýle nejsou vhodně tvarované, tak se od zadní plochy brýlových skel může odrážet do očí ve zvýšené míře škodlivé UV záření.

Kontaktní čočky nosí zhruba každý třetí Čech, který má problémy se zrakem. Během letních měsíců by měli sáhnout po čočkách s UV filtrem, a pokud se s nimi chystají do vody, měli by zvolit jednorázové. Během koupání je lepší použít jednorázové kontaktní čočky a neotvírat oči při plavání pod vodou bez plaveckých brýlí. Ve vodě se může pod kontaktní čočku dostat virová či bakteriální infekce. Po koupání je nejlépe kontaktní čočky vyhodit. Pokud člověk déle plave s hlavou nad hladinou, je lepší nasadit sluneční brýle.

oči v létěBěhem letních měsíců stoupá počet vážných úrazů oka. K nejčastějším úrazům patří poranění ostrým předmětem nebo větví stromu, úder do oka míčem při sportu, pády na různé předměty, ale i popáleniny či poleptání oka. Důležité je při vážném poranění dodržovat zásady první pomoci. Například při zasažení chemickou látkou je nutné oko co nejrychleji vypláchnout a co nejdříve vyhledat odborného lékaře. Zapíchnuté předměty by lidé neměli z očí raději sami vytahovat. S návštěvou lékaře se nevyplácí dlouho otálet ani při zdánlivě lehčích úrazech. Čím dřív se totiž s léčbou začne, tím se riziko trvalého poškození zraku snižuje.

S šestadevadesáti procenty obyvatel, kteří někdy v životě grilovali, patří Češi v tomto směru ke světové špičce. I při grilování však hrozí očím vážná poškození. Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k tomu nejhoršímu, co se očím může stát. Může totiž způsobit i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. S popálením je samozřejmě spojena nepříjemná bolest oka a očního okolí.

Ta největší rizika pro lidský zrak ale představuje koupání v rybnících a veřejných bazénech. Téměř 90 procent stojatých vod v Česku je zamořeno sinicemi. Podle průzkumu se až 70 procent Čechů vymočí do vody, ve které se koupe. Hygienici připouští, že při rozborech vody nejsou výjimkou ani lidské exkrementy. Koupání ve vodě zamořené sinicemi může člověku způsobit zánět spojivek nebo rohovky, léčba takových zánětů bývá komplikovaná a může způsobit trvalé poškození zraku. Obzvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček. Samozřejmě se v oku může objevit i cizí tělísko, například jemný písek. Výjimečná také není přecitlivělost očí na chlorovanou vodu. Proto je dobré po koupání oči propláchnout vodovodní vodou nebo použít umělé slzy, které oko propláchnou, zbaví ho případných nečistot a zároveň zklidní.

Zdroj: Gemini


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v létě u bazénu nosím sluneční brýle,ale jinak musím nosit dioptrické brýle na dálku i když svítí sluníčko
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka