Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o vlasy, kůži a nehty

29. 06. 2009 | Péče o tělo

Všechno souvisí se vším. Tato okřídlená věta platí v plné míře i o stavbě a činnosti jednotlivých ústrojí a orgánů našeho těla.


Kůže, vlasy a nehty podle tibetských představ tvoří jeden celek, který je úzce propojen s plícemi a má především obrannou a vylučovací funkci. Dále je tento systém propojen se střevy, ledvinami a játry. Kůže dýchá podobně jako plíce a má významnou úlohu při očistě organismu. Potem se vylučují z těla mnohé nepotřebné či škodlivé látky a tím je dáno ono propojení jednotlivých orgánů. Stav střev, ledvin i jater se odráží na stavu kůže. Tibetské učení říká, že kůže je zrcadlem vnitřních orgánů. Podle kůže můžeme posuzovat stav jater a střev, podle její pružnosti pak stav ledvin. Kvalita nehtů nám pomůže posoudit, jak to vypadá s našimi plícemi. Dá se říci, že abychom měli v pořádku kůži, nehty a vlasy, musíme mít v pořádku právě plíce, střeva, ledviny a játra. Naopak vnitřní orgány můžeme ovlivňovat působením na kůži: (akupunktura, masáže, tibetské aromatické koupele, oleje atd.)

Masáž nohouMy Evropané často v péči o naše tělo a jeho části velmi chybujeme. Začněme hned počátkem života. V dobré víře, že děláme to nejlepší, novorozeně denně koupeme, přidáváme různé pěny a přípravky. Tím smýváme obranný maz z kůže a aby nebyla vysušená, natřeme následně tělíčko různými krémy a olejíčky, které často obsahují mnohé chemické přísady. Potom se velmi podivujeme, že dítě trpí různými alergiemi, ekzémy a pod. O škodlivosti soustavného používání jednorázových plenek jsem se již zmiňoval v nejednom článku a trvám na tom, že právě tento „vynález“ je sice velmi pohodlný, ale zároveň velmi škodlivý. Kůže nedýchá a přehřívá se, u chlapců při přehřívání intimních míst dochází v dospělosti ke snížení plodnosti a k dalším problémům podobného charakteru a čím déle děti trvale tyto plenky nosí, tím hůře zvládají základní hygienické návyky (pomočování).

Dle představ východní medicíny stačí dítě koupat jednou za dva dny pouze v čisté vodě, jednou za týden s použitím přírodního mýdla. I dospělý člověk by měl používat koupel s přírodním mýdlem 1-2 x týdně. Koupaní miminkaRovněž velmi časté mytí vlasů není vhodné – jednou za 5 – 10 dnů zcela postačuje.

Na stav kůže a její očistu blahodárně působí kupříkladu sauna, pobyt v páře a pod. Je důležité uvědomit si, jak prospěšné je pro naše tělo pocení. Potíme-li se kupříkladu v sauně, při tréninku či při nějaké namáhavé činnosti, prospíváme nejen stavu naší pokožky ale i vnitřním orgánům.

Staří Římané, kteří velmi dbali na stav a kulturu těla se při setkání ptali jeden druhého, jak se potí. Zněla-li odpověď, že dobře, bylo tím řečeno, že dotázaný se cítí býti v pohodě a v pořádku. A tím se dostáváme k dalšímu problému současnosti a  tím jsou různé prostředky proti pocení. Právě ty spolu s jednorázovými plenkami a brýlemi proti slunci patří mezi nejhorší „vynálezy“ současnosti. Už jsme si říkali, že jedním z hlavních úkolů kůže je vylučovat z těla potem nepotřebné a škodlivé látky. Těmito prostředky pak kůži bráníme plnit svou funkci a sami sebe otravujeme. Většina přípravků proti pocení obsahuje hliník (aluminiový prach). Ten ucpává póry a pot se tak nemůže vylučovat. Nejčastěji se antiperspiranty používají v oblasti podpaží a lékařské výzkumy prokázaly souvislosti s rostoucím počtem onemocnění rakovinou prsu. Rovněž stoupá počet onemocnění rakovinou kůže. Pochopitelně, že rakovina je už mezní stav, ale rozhodně je nutné brát tyto skutečnosti v úvahu.

Co se tedy doporučuje?

Děti opravdu koupejte v čisté vodě bez použití různých koupelových přípravků, byť by reklamy sebepřesvědčivěji hlásaly, že jsou tím nejlepším pro vaše miminko. Dospělí by také měli vynechat nebo alespoň omezit různé koupelové přísady na chemické bázi a koupat se jednou za 2 – 3 dny.

Zena na plaziSlunce rozhodně nebojkotujte, ale opalujte se s mírou. Tělu velmi prospívá koupání v moři. A doma ve vaně používejte bylinkové lázně.

Další doporučovanou zásadou je tato: co nejvíce se poťte – čistíte tím svůj organismus. Mnoho lidí má problémy s vypadávání vlasů. Tento fakt je často ovlivněn nedostatkem mnohých mikroelementů. Máte-li tyto potíže, užívejte mumio a preparáty mumio obsahující.

Mumio je přírodní komplex, který obsahuje všechny důležité mikroelementy. Mumio doporučuji i v případě lámání a štěpení nehtů. Na této modifikaci jsou „postaveny“ programy obnovy vlasových cibulek, všech kožních žláz a také samotné kůže v celku. Používá se při různých onemocněních kůže a popáleninách. Při použití na popáleniny dochází ke zhojení kůže bez jizev.

Vhodné je rovněž 2 – 3 x denně provádět 3 – 5 minut automasáž vlasové části hlavy. Při lámání vlasů doporučuji před umýváním rozetřít do vlasů čerstvé vajíčko či včelí med a nechat chvíli působit.

Pro zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů je vhodná ozdravná bylinková koupel. Můžeme použít listy břízy, kopřiv, máty, šalvěje či eukalyptu. Dobré je i jehličí borovice, či jedle, květy lípy či levandule. Tyto byliny můžeme používat jednotlivě nebo v různých kombinacích jako směsi, nebo můžete použít tibetskou aromatickou sůl do koupele mumiovou, eukalyptovou či mátovou.

Větvičky jedle a borovice používáme vždy čerstvé a v dvojnásobném množství než ostatní byliny, které mohou být i sušené.

LazeňDo jednolitrové sklenice napěchujeme čerstvé byliny, máme-li sušené použijeme sklenici o obsahu ½ litru, na jehličí bereme nádobu o obsahu 2 litry. Toto množství přesypeme do 3-5 l nádoby a zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme a necháme přes noc vyluhovat. Obsah poté vylijeme do vany a přidáme 1 – 2 hrsti mořské soli. Máte-li velmi suchou kůži, přidejte do 1 litru horké vody 1 – 2 lžíce olivového, mandlového, nebo jojobového oleje, dobře promíchejte a vlijte do koupele. Pro libé pocity můžeme přidat 5-20 kapek éterického oleje takové vůně, která je vám příjemná.

Jako bonus závěrem Vám prozradím recept na koupel, ve které si libovala královna Kleopatra. V 1 litru horké vody rozpusťte  100 ml medu a nalijte do vany. Přidejte hrst mořské soli. Do 1 litru sladké smetany (33%) přidejte 20 kapek éterického oleje z jalovce, po 10 kapkách oleje z jedle, cypřiše a cedru. Směs vlijte do koupele, slastně se ponořte a budete si připadat jako král, či královna.

Autor: Boris Tichanovský
Zdroj: EPAM


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že v dnešní době se dítě koupe každý den, maže se různými mastičkami-
Obrázek uživatelky
profil
já mám zase dobrou zkušenost s Panthenol cps 40mg v tabletách.Cenově velmi dostupný a opravdu pomáhá.Vlasy mi přestaly padat, zhoustly mi a ani nehty se už netřepí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No článek je to pěkný, ale jak se každý den nevysprchuji a neumiji si vlasy, tak bych se asi zcvokla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
že bych se koupala za 2-3 dny. A vlasy si myji obden, protože pracuji v prašném prostředí a už ten druhý den mě svědí hlava a k tomu ještě fyzicky pracuji tak jsem většinou spocená jako prase. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
velmi zajímavý a poučný článek.Já dodržuji očistnou kůru vždy na jaře a podzim a to tak,že piji kopřivu,čaj Hannasaki ,ten piji po celý rok.Bohužel mám stále problémy s vypadáváním vlasů.Zkouším různé přírodní přípravky,teď momentálně Reghaar,tak uvidím s jakým úspěchem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles