Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět nejlepších zdrojů antioxidantů

28. 11. 2013 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

O skvělých účincích antioxidantů při boji s volnými radikály se dnes píše všude. Ale co přesně jsou ty antioxidanty a volné radikály? A jaké jsou opravdu nejlepší zdroje antioxidantů?

Co jsou to volné radikály?

Volné radikály jsou vysoce reaktivní chemikálie, které mají schopnost poškodit buňky. Vznikají v případě, kdy atom nebo molekula získá či naopak ztratí elektron, díky čemuž se počet elektronů změní ze sudého na lichý. Volné radikály vznikají přirozeně v těle a hrají významnou roli v mnoha buněčných procesech. V případě, kdy ale začne docházet k jejich vysoké koncentraci, mohou se stát pro lidské tělo stát velmi nebezpečnými. Volné radikály můžou začít napadat zdravé buňky, včetně jejich DNA. Toto může mít značný vliv na rychlejší stárnutí, vznik rakoviny či jiných závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc či onemocnění srdce.

Biokia - lesní plodyCo jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou látky, které působí na volné radikály, mají schopnost je neutralizovat a tím jim bráni v poškozování zdravých buněk. Tělo samo vytváří některé antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Těmto antioxidantům se říká endogenní neboli vnitřní. Tělo každopádně potřebuje i exogenní (vnější) zdroje antixodiantů, které přijímáme zejména potravou. A jakých je pět nejlepších zdrojů antioxidantů?


a) lesní plody
Mnoho skvělých zdrojů antioxidantů si můžete nasbírat jen tak v lese. Mezi nejzdravější bobulky patří lesní borůvky (tedy opravdu ty lesní, ne uměle pěstované), maliny, ostružiny či bezinky. Když byste si zajeli trošku více na sever, tak byste v lesích narazili na báječné horské brusinky či severo-americké brusinky. Mezi více exotické bobulky plné antioxidantů pak patří rakytník, goji či acai. Lesní ovoce si v dnešní době můžete vychutnat nejenom čerstvé, ale mimo sezónu pak i sušené, rozdrcené na jemný prášek či v koncentrovaných šťávách.
Produkty Biokia CZ

b) čokoláda
Určitě Vás potěší, že jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů je čokoláda! Už žádné výčitky svědomí při mlsání, tedy pokud máte rádi čokoládu s hodně vysokým obsahem kakaa. Čím více procent kakaa čokoláda má, tím více antioxidantů Vám dodá. Příště si tedy kupte raději 70 % čokoládu, která je lepší nejenom díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, ale navíc Vašemu tělu dodá i méně tuku a cukru než ta mléčná.

c) koření
Koření, zvláště pak hřebíček, oregáno, rozmarýn, kurkuma, tymián, skořice či vanilka patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů. Bohužel byste ho museli sníst opravdu velké množství, aby Vaše tělo tuto mega porci antioxidantů získalo.

d) ořechy
Ořechy dodají Vašemu tělu nejenom velkou dávku antioxidantů, ale též bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Nejvyšší obsah antioxidantů mají pekanové, vlašské a lískové ořechy, pistácie a mandle.
 
e) luštěniny
Červené a černé fazole by měly být vzhledem k svému obsahu zdraví prospěšných látek častou součástí Vašeho jídelního lístku. Velkou dávku antioxidantů obsahují též sojové boby či čočka.

Zdroj: Biokia CZ


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pět nejlepších zdrojů antioxidantů:

Pět nejlepších zdrojů antioxidantů
Pět nejlepších zdrojů antioxidantů
Pět nejlepších zdrojů antioxidantů
Pět nejlepších zdrojů antioxidantů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jojo, přesně tak, na počet bodů naklikaných ve Vánočním stroměSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Neumím najít seznam sebranýc symbolů. Kliknutím na body v chytrém kontu to nejde. Na jaký jiný počet svých bodů mám klikat? Na stromě?
No, tak na stromě, už vím, konečně, to mi to trvalo :D
Obrázek uživatelky
profil
10x řetěz + 1x šupina Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
no, ale je to záškodník, jednou mě kopl tak, že jsem se překlikla a přišla o hvězduSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na počet v chytrém kontu? To nejde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles