Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět otázek a odpovědí o hemeroidech

7. 06. 2010 | Péče o tělo
Hemeroidy (správně hemoroidy) jsou nepříjemné a bolestivé onemocnění, které trápí až polovinu evropské populace. Jejich příznaky byly zaznamenány již v Mezopotámii 2200 let př. n. l. a dodnes patří k nejčastějším civilizačním onemocněním. Přesto však tento delikátní problém patří mezi témata, která se drží pod pokličkou. Mezi rizikové skupiny se řadí lidé po čtyřicítce, se sedavým zaměstnáním a také těhotné ženy ve vyšším stupni těhotenství. Včasná a správná léčba a správná prevence však mohou potížím účinně zabránit.

1.    Co jsou to hemeroidy?
Hemeroidy jsou přirozenou anatomickou strukturou a vyvinou se u více než 50 % lidí, mnozí o nich však ani nevědí. Problém nastává ve chvíli, kdy se zvětší a zanítí. Hemeroidy jsou cévní pletence (podobně jako křečové žíly), které se nacházejí u vchodu do konečníku nebo uvnitř. K rozvinutí obtěžujících příznaků dochází většinou náhle, proto se v ordinaci lékaře setkáte s označením „akutní hemoroidální příhoda“.

2.    Jak vznikají?
„Na vzniku bolestivých příznaků se podílí více faktorů: zvýšený žilní tlak způsobující ´vydouvání´ cévní stěny hemoroidálních žil, zácpa způsobená nedostatkem vlákniny v potravě či velký tlak při vyměšování, způsobující prolaps sliznice řitního kanálu,“ vypočítává gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová ze Sanatoria u sv. Anny. „Dále mají vliv dispoziční faktory, jako je vrozená slabost žilní stěny, nedostatečný vývin chlopní hemoroidálních žil, sedavý způsob života, ochabnutí vaziva ve vyšším věku, při endokrinních onemocněních, v těhotenství, střevní nemoci, návyk na používání projímadel, přejídání, obezita, zácpa nebo infekce,“ dodává MUDr. Jungwirthová.

3.    Jaké jsou jejich typy?    
Podle polohy se hemeroidy člení na zevní, vnitřní a přechodné. Zevní hemeroidy jsou patrné při rozevření hýždí jako uzly kolem řitního otvoru. V klidovém stavu nepůsobí obtíže a nekrvácejí. Obvykle provázejí vnitřní hemeroidy a při jejich zánětu se překrvují – zduří a jsou bolestivé. Vnitřní hemeroidy leží pod sliznicí konečníku a nedají se při vyšetření nahmatat prstem, proto je lékař vyšetřuje endoskopicky. Nejčastěji se projevují krvácením. Přechodné hemeroidy vznikají z cévní pleteně zevní i vnitřní. Jejich příznaky a komplikace záleží na složce vnitřní.

4.    Jak se projevují a kdy je čas navštívit lékaře?
Zevní hemeroidy se projevují náhlým objevením bolestivého uzlu na okraji konečníku. Bolest se projevuje zejména při vyměšování, ale i v čase mimo. Vnitřní hemeroidy obvykle nebývají přímo bolestivé, pacient pociťuje spíše nepohodlí a otok. „Nejčastějším projevem vnitřních hemeroidů je krvácení, zejména je-li sliznice ztenčená a uzel na žilním pletenci překrven. Krev je jasně červená, tekutá, objevuje se při defekaci nebo po ní – buď na papíře nebo odkapává do mísy po stolici,“ popisuje MUDr. Jungwirthová. Hned po objevení bolesti nebo krvácení je třeba navštívit lékaře, který vyšetřením potvrdí diagnózu. Klinické vyšetření je nebolestivé a je nezbytné k vyloučení závažnějsích původců příznaků. Následovat může endoskopické vyšetření u odborníka.

5.    Jak se hemeroidům vyhnout a zabránit jejich vzniku?
„Stoprocentně účinné preventivní opatření neexistuje,“ upozorňuje MUDr. Jungwirthová. Velmi důležitý je však zdravý životní styl a úprava stravovacích návyků. Důležitá jsou také opatření týkající se pravidelného vyprazdňování – prevence zácpy, korekce průjmů a úprava střevní mikroflóry. „Je třeba zvýšit příjem vlákniny, kterou najdeme v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích a luštěninách, a rovnováhu střevní mikroflóry udržovat s pomocí probiotických bakterií např. v zakysaných mléčných výrobcích, kysaném zelí či v tobolkách z lékárny, např. v probiotickém doplňku stravy Linex Forte, a také zvýšit příjem tekutin jako prevenci zácpy,“ radí MUDr. Jungwirthová.
Také je třeba dávat pozor na správné dýchání při zvedání těžkých předmětů a při vyprazdňování na toaletě. Zadržování dechu totiž zvyšuje břišní tlak a to má na žíly negativní vliv. Na každého působí jiné faktory, které vedou k objevení příznaků hemeroidů, proto je dobré tyto faktory vytipovat a vyhýbat se jim. Může jít např. o konzumaci pikantních a ostrých jídel, alkoholické nápoje včetně vína a pěstování určitých sportů.

Zdroj: Linex Forte

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pět otázek a odpovědí o hemeroidech:

Pět otázek a odpovědí o hemeroidech
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sedavé zaměstnání,taky z kola
Obrázek uživatelky
profil
manžel má problémy..sedavé zaměstnání...
Obrázek uživatelky
profil
určite je to aj výsledok diet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles