Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět tipů, jak posílit imunitní systém změnou jídelníčku

8. 10. 2009 | Péče o tělo
Imunitní systém v našem těle funguje jako obranná armáda, která má za úkol nepustit dovnitř nic, co by mohlo ohrozit organismus. Pokud k ohrožení přesto dojde, pak má na starost agresora (virus, bakterii, infekci) nejprve identifikovat a poté zničit. Zároveň má schopnost si agresora a jeho slabá místa zapamatovat, takže příště je v případě napadení organismus lépe připraven. Na tomto principu staví například očkování.

Celých 70 % imunity sídlí v našem zažívacím traktu a v 90 % případů jsou poruchy imunity způsobeny špatnou funkcí střev. Proto je správné stravování velmi důležitou složkou prevence proti mnoha onemocněním. Základem je vyvážená strava, která neobsahuje příliš tuků, ale na druhou stranu není příliš nízkokalorická. Naše obranyschopnost je od přírody nastavena tak, aby

Zažívání a imunita mají přímou souvislost: 5 tipů, jak posílit imunitní systém změnou jídelníčku

byla schopna nepříznivým vlivům vzdorovat. My sami ji však oslabujeme nesprávným stravováním a nezdravým chováním. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak imunitní systém posílit.

Jezte potraviny s antioxidanty


Volné radikály způsobují stárnutí buněk, a přestože samy žádnou nemoc nevyvolávají, zhoršují průběh a projevy všech onemocnění. Pro náš imunitní systém tak představují veliké nebezpečí. Za normálních okolností dokáže tělo tyto nebezpečné molekuly zneškodňovat. Problém nastává ve chvíli, kdy se jich vytváří nadměrné množství. Znečištěné životní prostředí, příliš mnoho stresu, UV záření, kouření, nezdravá životospráva atd., to vše jsou faktory umožňující vznik volných radikálů. Látky neutralizující jejich negativní  účinek se nazývají antioxidanty. Svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Jednotlivé složky antioxidační skupiny se vzájemně podporují při potírání volných radikálů. Do této skupiny látek patří vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen. Najdete je ve fialovém, modrém, červeném a žlutém ovoci a zelenině, a to zejména v jejich syrové formě.

Popíjejte víno


Dvě sklenky vína denně pro muže a jedna pro ženy jsou optimálním množstvím alkoholu, které zdraví neškodí, ale naopak prospívá. Víno obsahuje zejména polyfenoly, látky s protirakovinným účinkem, které snižují také kornatění tepen a jako účinné antioxidanty zpomalují stárnutí buněk. Látka quercetin je pak přímo zodpovědná za zvyšování imunity organismu. Červené víno je na tyto látky bohatší, ale lidskému zdraví prospívá i víno bílé.

Důkladně zavlažujte organismus


Zažívání a imunita mají přímou souvislost: 5 tipů, jak posílit imunitní systém změnou jídelníčku

Důležitost pitného režimu pro zdravě fungující organismus je omílána stále dokola, takže toto téma asi není třeba příliš rozvádět. Pravidelné zavodňování organismu však můžete využít také k doplnění řady zdraví prospěšných látek. Ředěné ovocné džusy bez přidaného cukru doplní vitamíny, bylinkové čaje zase třísloviny, které podporují správný chod zažívacího traktu, a tím i imunitní systém. Příznivý vliv na obranyschopnost má například čaj z třapatky nachové.  Dokáže totiž aktivovat bílé krvinky, které pohlcují či zneškodňují původce nejrůznějších infekcí.

Vyhněte se cukru a konzervantům


Pokuste se vyřadit ze svého jídelníčku rafinovaný cukr, který přispívá k přemnožení plísní a kvasinek ve střevě. Tělo jej pro svou funkci nepotřebuje, stačí mu cukr přírodní, který dostane z běžné stravy. Pokud už sladit musíte, volte raději med nebo třtinový cukr. Imunitě škodí i přílišná konzumace masa a bílé mouky. Snažte se jíst co nejvíce čerstvých potravin a snížit příjem konzervantů a umělých barviv, které k posílení imunitního systému rozhodně nepřispívají.

Každý den doplňte probiotika


Část imunitního systému, která sídlí v zažívacím traktu, je tvořena bakteriemi. Tyto zdraví prospěšné bakterie jsou tělu vlastní a zajišťují rovnováhu zažívání. Na obraně organismu před nepříznivými vlivy se podílejí likvidací patogenních bakterií, které by mohly způsobit infekci či jinou škodu. Nesprávným stravováním a špatným životním stylem můžeme své přátelské bakterie poškodit, proto je dobré jejich počet doplňovat prostřednictvím probiotických jogurtů a zakysaných mléčných výrobků.

Zdroj: Linex Forte

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Zdravá strava je moc důležitá, také pitný režim, dostatek spánku, pohybu, já když potřebuji zvýšit imunitu, hlavně v době chřipek a nachlazení začnu vždy již preventivně užívat Hlívu 800mg z lékárny, nedám na ni dopustit,pomáhá mi chránit mé zdraví
Obrázek uživatelky
profil
Je pravda, že na každého působí něco jiného. Každý by nato měl přijít sám. Nyní jsou i pořady, co má jíst člověk různých typů krve.
Obrázek uživatelky
profil
Určitě poučné, asi pozměním jídelníček a dám si na zdraví sklenku.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý nápad
Obrázek uživatelky
profil
no pro někoho,to může fungovat ale na to musí mít člověk velkou trpělivost a sebezapřením.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles