Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po ničivých lijácích na nás útočí komáři a klíšťata

22. 08. 2007 | Péče o tělo

Po vydatných lijácích se oteplilo a to je ten pravý moment pro nejrůznější havěť. Především komáři nám mohou poslední letní dny notně zkomplikovat. Zvláště, pokud vyrazíme jen na lehko, s odhalenými rameny a krátkými sukněmi či kalhotami.


Komáři mohou po záplavách z minulých dnů šířit takzvanou Valtickou horečku. Pojmenovali ji tak lékaři po záplavách na Břeclavsku, které jižní Moravu zasáhly počátkem nového tisíciletí. Náchylné jsou k tomuto onemocnění především děti. Jedná se o běžnou virovou nemoc, kterou lze přirovnat k nachlazení s teplotami do 39 °C. Doprovázena je zejména bolestmi kloubů, hlavy a krku, způsobuje také silnou nevolnost.

komáři a klíšťata útočí

„Většina z nás se domnívá, že nás komáři ohrožují jen v horkém létě,“ varuje před nebezpečím MUDr. Dagmar Hulínská CSc. ze Státního zdravotního ústavu Praha. „Jenže spíše než na ročním období záleží na tom, zda je venku vlhko a teplo. Nejnebezpečnější je tedy doba, kdy zaprší a pak následují dva tři horké dny. To pak komáři, ale třeba i klíšťata, neobvykle ožijí. Přitom jsou silněji infikována než v jiných obdobích. A proto pro člověka nebezpečnější.“


Nejbezpečnější obranou proti komárům a klíšťatům je pochopitelně očkování. „Jenže vakcín je nedostatek. A tak musí přijít na řadu repelenty,“ říká MUDr. Dagmar Hulínská.

Jaké ale vybrat? V případě klíšťat vybírejme látky s nejvyšším obsahem DEET (tady vede jednoznačně OFF! před Diffusilem). Proti komárům je zase nejúčinnější látka zvaná Icaridin (nejvyšší obsah této „protikomáří“ látky má přípravek Autan). Ta nás před štípanci spolehlivě ochrání.

komáři a klíšťata útočí Repelenty je možné nastříkat jednoduše přímo na oblečení. K odpuzení hmyzu je to dostatečná ochrana. Přesto je třeba postřik repelenty jak proti komárům, tak proti klíšťatům, po zhruba třech hodinách opakovat. Při pocení je dokonce tato doba ještě kratší.

Komáři mohou po záplavách šířit takzvanou Valtickou horečku. Pojmenovali ji tak lékaři po záplavách na Břeclavsku počátkem tisíciletí. Náchylnější jsou k tomuto onemocnění především děti, které mají slabší imunitní systém. Jedná se o běžnou virovou nemoc, kterou lze přirovnat k nachlazení s teplotami do 39 °C. Doprovázena je zejména bolestmi kloubů, hlavy a krku, způsobuje také silnou nevolnost.

Jak se komárům bránit, pokud nemáme repelenty po ruce? Stejně jako upíři, nesnášejí komáři česnek. Odpuzuje je ale i cibule či máta, účinné prý je postavit do okna muškáty, rozmarýn a nebo balkónová rajčata. A nebo prostě na parapet položit česnek či rozkrojenou cibuli.

MUDR. Svatopluk Svoboda

Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to klíště na fotce je hnusný,odporný Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles