Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posilujte oči s oční jógou!

18. 11. 2009 | Péče o tělo

Na oči klademe čím dál větší nároky. Zároveň je vystavujeme mnoha škodlivým vlivům: prašnému prostředí měst, klimatizovanému vzduchu, práci s počítačem .... Mohlo by se zdát, že se stačí odstěhovat na venkov a nechat doma počítač, ale ani to by nevyloučilo nepříjemnosti s očima jako je pálení nebo řezání, zarudnutí, tlak za očima anebo pocit cizího tělesa v oku.


Rizikovou skupinou jsou například ženy podstupující hormonální změny, ať kvůli hormonální antikoncepci nebo období přechodu. Jsou to však také lidé trpící hypertenzí, astmatici, či lidé s poruchou imunitního systému.  Rovněž užívání některých léků, jako třeba antidepresiv, s sebou nesou tyto komplikace.

cviceniTakovéto problémy s očima lékaři označují jako syndrom suchého oka a považují jej za jednu z civilizačních chorob. Jeho lehčí stadia zpravidla nevyžadují návštěvu lékaře. Mohou pomoci vhodné oční kapky, nejlépe bez vysušujících a alergizujících konzervantů, a také pravidelné cvičení oční jógy.

Umožní nám rychlejší rehabilitaci po celodenní práci, uvolní oční svaly, uvolní akomodaci a budeme se cítit více než svěží. Doc. MUDr. Zuzana Hlinomazová dodává: „Svým pacientům, pokud si stěžují na unavené oči doporučuji nejprve dobrý spánek a pokud ten nepomůže, oční jóga je výborným pomocníkem zvláště u počínající presbyopie. Cvičení může oddálit nutnost nošení brýlí až o několik let!


Průkopník oční jógy

Cviky vhodné pro oko se nazývají oční jóga. Její každodenní praktikování může pomoci předejít oční únavě a přispěje k zachování dobrého zraku bez zbytečné únavy. S principy oční jógy přišel již na přelomu devatenáctého a dvacátého století jako první americký lékař William H. Bates. Jeho poznatky se ovšem mezi odborníky nesetkaly s pochopením a byl dokonce propuštěn ze zaměstnání. To jej však neodradilo a pokračoval v léčení v severní Dakotě a později také v New Yorku. Zde si ve spolupráci se svou druhou ženou, která dříve také trpěla zrakovými problémy, otevřel ordinaci.


S oční jógou oči posílí

ocni-jogaKaždé oko pomalu stárne a oční cvičení dokáže tento proces zpomalit. Účinnost oční jógy potvrzuje příběh Orlina Sorensena ze Spojených států. Ten snil o tom, že se stane stíhacím pilotem jako jeho dědeček, ale jeho zrak nesplňoval podmínky pro výcvik vojenských letců. Orlin se inspiroval válečnými piloty z 2. světové války, kteří využívali oční cvičení ke zlepšování zraku. Objevil knihu Dr. Williama Batese a začal pracovat na svém vlastním cvičebním programu. Denně cvičil 25 minut, 6 dní v týdnu po dobu jednoho měsíce pomalé kroužení očima v celých kruzích. A jeho úsilí se vyplatilo. Při dalších testech dosáhl výrazného zlepšení, vyhověl kritériím pro vojenského pilota a splnil si svůj sen.


JAK NA OČNÍ JÓGU?

Před samotným cvičením se nejprve uvolněte a protáhněte. Cviky provádějte ve chvílích, kdy se na ně můžete plně soustředit, a zásadně bez brýlí.

Rozcvičení
Zavřete oči a kývejte hlavou
- dopředu, dozadu, ze strany na stranu a kolem dokola. Tím si uvolníte ztuhlou krční páteř a necháte oči odpočinout. Intenzivnější uvolnění spodní části krční páteře dosáhnete kroužením ramen. Nejprve směrem dozadu, potom dopředu. Cvičení opakujte alespoň 15 krát v každém směru.

Očima nahoru a dolů
Pohybujte očima pomalu nahoru (pohled k nebi) a dolů. Zopakujte desetkrát.

Očima do stran
Pohybujte očima z jedné strany na druhou. Hlavu mějte pořád v klidné přímé poloze. Na každou stranu se dívejte až tak daleko, jak je to možné. Opakujte desetkrát.

Očima do úhlopříčky
Nejdříve pohybujte očima šikmě do levého dolního rohu, poté pravého horního rohu. Opakujte desetkrát.

cviceniKroužení očima
Nejprve kružte očima na jednu stranu, opakujte pětkrát a poté na druhou se stejným počtem opakování.
Pokud během cviků zavřete oči, budete si zároveň masírovat i oční bulvu.

Ostření
Natáhněte před sebe ruku, ve které držíte svisle tužku. Zaostřete na horní konec tužky a ruku pomalu přibližujte. Pořád mějte zaostřeno na tužku.
Obdobně můžete pohledem přecházet z tužky vzdálené od očí asi třicet centimetrů na libovolný předmět ve větší vzdálenosti (nejméně pět metrů), například strom za oknem. Zaostřete oko na tužku, pak na vzdálený předmět. Vše desetkrát opakujte. Potom na několik vteřin zavřete oči a proveďte celý postup ještě jednou. Cvičení provádějte rychle, ale důkladně, aby si oční bulva i čočka na podobnou činnost zvykaly.

Po cvičení
Na závěr celého cvičení nezapomeňte oči opět uvolnit. Přiložte na ně dlaně tak, aby oči zakrývaly, ale nedotýkaly se jich. Ujistěte se, že nikudy neprochází světlo. Snažte se myslet na pozitivní události a maximálně se uvolnit. Toto cvičení by mělo trvat alespoň tři minuty.

Během dne udržujte svěžest očí vhodnými očními kapkami. Ty by měly vaše oči nejen chránit, ale také poskytovat dostatek živin a neměly obsahovat konzervanty, protože ty oči vysušují.


PERLIČKA - S očima to uměl, ale vlastní ženu si nepamatoval

Dr. Bates trpěl zvláštní formou ztráty paměti. Dvakrát tak zmizel beze stopy. Až po usilovném pátrání se jeho první manželce podařilo zjistit, že pracuje v Londýně v Charing Cross Hospital jako asistent. Když se vydala do Evropy, aby ho přivedla zpět, nic z uplynulých týdnů si nepamatoval a po dvou nocích v hotelu Savoy zmizel znovu. Než se objevily další stopy, jeho žena zemřela. Jak se William Bates vrátil do New Yorku, aby pokračoval ve své práci, nebylo nikdy zcela objasněno.


SYNDROM SUCHÉHO OKA

Slzný film funguje jako přirozený ochranný štít a brání mikrobům a nečistotám seuchytit na povrchu oka. Současně oko zvlhčuje a vytváří na něm hladký optický povrch, který nám umožňuje ostré vidění.

Porucha slzného filmu se nazývá syndrom suchého oka a řadí se mezi civilizační choroby. Vyskytuje se u čím dál vyššího počtu lidí. Prach, klimatizace nebo hodiny strávené před monitorem komplikují roztírání slzného filmu. Dalším z významných rizikových faktorů jsou hormonální změny, kterým jsou vystaveny obzvláště ženy při užívání hormonální antikoncepce,  při těhotenství nebo v období přechodu.

Suché oko může způsobovat velmi nepříjemné vjemy - oči jsou zarudlé, pálí, štípou, člověk může v oku cítit tlak nebo mít pocit přítomnosti cizího tělesa. Může dojít i k rozostřenému vidění. Suché oči proto nesmíme podceňovat.

K léčbě suchého oka se používají oční kapky, tzv. umělé slzy. Problémem je, že mnoho druhů očních kapek obsahuje konzervanty, které slzný film dále narušují a mohou prohlubovat tak potíže, které by měly řešit. Znevýhodněni jsou uživatelé kontaktních čoček, pro které nejsou kapky s konzervanty vhodné a často se musí jejich nošení během léčby vzdát.


Zdroj: Oční jóga.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Oční jogu taky provozuju, oči jsou aspoň posílené. Ale i přesto trpím na syndrom suchého oka, často mě oči řezají či pálí. Proto jsem si koupila kapky Ocutein Sensitive, které mi oči zvlhčí a během chviilky je po problémuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
rozumné cvičenie...zrak si to zaslúži
Obrázek uživatelky
profil
rozumné cvičenie...zrak si to zaslúži
Obrázek uživatelky
profil
určitě to zkusím, mám vrozenou vadu šilhání a tohle cvičení by se mi mohlo hoditSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
perfektní článek,děkuji!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles