Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na sluneční paprsky

22. 05. 2009 | Péče o tělo

Mnoho lidí poprvé po dlouhé zimě vystaví své tělo slunečním paprskům. Pokožka po zimě není na tak velkou dávku slunění připravena a už teď se můžete pořádně spálit. S opalováním tedy začínejte postupně. První den určitě nechoďte na přímé slunce mezi 11. a 15. hodinou. Opalujte se jen velmi krátce, maximálně 20 minut.

Nezapomínejte ani na krém, který použijete půl hodiny před tím, než se půjdete uvelebit na lehátko. Vyberte si takovy opalovací prostředek, který je vhodný pro váš typ pokožky. Naše pokožka začne při vystavení slunečním paprskům produkovat kožní barvivo melanin. Protože je množství melaninu u každého člověka jiné, účinky slunce na kůži jsou také odlišné. Právě proto vzniklo dělení na sluneční typy, které ulehčují výběr vhodného opalovacího prostředku.

Fototypy – typy kůže

Pozor na sluneční paprskyTyp I - Lidé s velmi světlou pletí, pihami a světlými či rezavými vlasy. Nikdy se neopálí, pouze spálí. Jejich pokožka vyžaduje nejvyšší možnou ochranu - 28 SPF (ochranný sluneční faktor)
 
Typ II - Lidé se světlou pletí a vlasy, mají silný sklon ke spálení. Opalují se do červena, ale citlivost kůže je mírnější oproti fototypu I. První dny by měli používat SPF 28, ale po 2-3 dnech mohou přejít na 18 SPF

Typ III - Lidé s tmavě plavými až hnědými vlasy. Mají tmavší oči a opalují se dobře. Zřídka kdy mohou lehce zrudnout doporučuje se používat ochranný faktor 12-18 SPF

Typ IV - Olivová až tmavá pleť, tmavé vlasy i oči. Tito lidé se opalují dohněda a nemají sklon ke spálení. Stačí jim používat ochranný faktor 6-10 SPF

Tipy pro správné opalování


1. ) Věnujte své a pleti a pokožce každodenní péči, tím podporujete její přirozenou ochrannou funkci a posiluje imunitní systém kůže.

2. ) Dva až tři týdny před zahájením dovolené připravujte svou pleť a tělo na sluneční paprsky pomocí mléka před opalováním, které podněcuje tvorbu melaninu a aktivuje přirozenou ochranu pokožky. Denně také začněte užívat tablety beta-karotenu, který zlepšuje odolnost kůže vůči slunci a pomáhá jí odbourávat volné radikály.

3.)  Ochranný faktor potřebuje určitou dobu, než začne působit a než se ochranný účinek na kůži plně rozvine. Proto nezapomeňte všechny opalovací přípravky nanášet půl hodiny před samotným opalováním  a nešetřete na nich – doporučuje se 2 mg/cm2 přípravku na kůži, zhruba 30 ml krému na jedno natření.

Pozor na sluneční paprsky4.)  Největší pozornost věnujte své pokožce v prvních dnech dovolené. První tři až čtyři dny na slunci je lepší používat přípravky s vyšším ochranným faktorem. Až po několika dnech, co se na pleti ukáží první známky zhnědnutí, můžete ochranný faktor postupně snižovat.

5.)  Nezapomínejte ani na nejvíce ohrožené partie, mezi které patří nos, uši, ramena, výstřih a hřbety rukou. Na tyto oblasti by jste měli používat krémy s co nejvyšším ochranným faktorem.

6.)  Ochranný nátěr obnovujte každé dvě hodiny.

7.)  Po slunění použijte emulzi po opalování, která chladí, zklidňuje a dodává pokožce vlhkost.

8.)  Pokud vám zbyly opalovací krémy z loňského roku přistupujte k nim s obezřetností. Pokud už byly otevřené a používané, horkem mohl být jejich sluneční filtr oslaben.

9.)  Před sluncem se chraňte i když je zamračeno. Mraky totiž propouštějí více než 90 % UV záření.

10.)  Nezapomínejte ani na odraz slunečního záření od vody. Klidná vodní hladina propouští 90 % UV paprsků, přičemž 40 % proniká až do hloubky 50 cm. Nejšetrněji a zdravě, opaluje slunce v polostínu, kde pořád zbývá ještě 65 % UV záření. Nezapomeňte použít ochranné opalovací přípravky také na horách, protože s každými 100 m se zvyšuje intenzita záření o 20 %.


Lydias
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
všetkého s mierou
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles