Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na syndrom suchého oka!

16. 07. 2009 | Péče o tělo
Sledujete většinu svého pracovního dne monitory počítačů a trpíte častým pálením, svěděním či řezáním v očích? Může to být „syndrom kancelářského oka“, který byste rozhodně neměli podceňovat.

Většina z nás tráví mnoho hodin svého pracovního dne upřeným pohledem na obrazovky počítačů, v této činnosti často pokračujeme při řízení auta nebo doma, při trávení volného času. Soustředěným pozorováním obrazovek snižujeme nevědomky frekvenci mrkání, naše oči jsou tak nedostatečně zvlhčovány, čemuž ještě v mnoha případech napomáhá suchý, klimatizovaný vzduch v místnosti. Výsledkem je nepříjemné pálení, svědění, řezání či pocit „něčeho cizího“ v oku. Tomuto stavu se říká „syndrom suchého (nebo také kancelářského) oka“ (SSO).

Pozor na syndrom suchého oka!  Systém spojený s produkcí slz je poměrně složitý. Oční povrch musí být neustále zvlhčován, slzy jsou po něm roztírány pohyby víček a vytvářejí slzný film. Tento film má tři hlavní vrstvy, asi v 80 procentech případů je základní příčinou SSO narušení lipidové (zevní) vrstvy slzného filmu. Díky ní slzy neskapávají a dokáží se udržet na povrchu oka, zabraňuje také odpařování vodní (vnitřní) vrstvy, jejímž úkolem je zvlhčovat oční povrch.

Pokud je tento syndrom nerozpoznán, podceněn nebo špatně léčen, může být příčinou velmi vážných problémů, například vředů na rohovce a dokonce i kritického ohrožení zraku. Podle některých statistik se v populaci vyskytuje ve 14 až 33 procentech, v České republice jím tedy mohou alespoň občas trpět až 3 milióny lidí.

Velikou skupinou lidí se zvýšeným rizikem vzniku SSO jsou nositelé kontaktních čoček. I v jejich případě může totiž dojít ke změnám na slzném filmu. Samozřejmě záleží na typu kontaktních čoček, způsobu, režimu a délce jejich užívání, a také na tom, jak se o ně jejich nositelé starají. Tento syndrom se vyskytuje až u poloviny z nich a přibližně ve třetině případů, pokud není včas správně řešen, může být důvodem k ukončení jejich používání. Nositelé kontaktních čoček by je rozhodně neměli nakupovat přes internet, protože nejprve by je měl určitě vyšetřit oční specialista a jen on by měl případně doporučit jejich nasazení.

Pozor na syndrom suchého oka!  Léčba spočívá v opakované a dlouhodobé aplikaci co možná nejkvalitnějších očních roztoků, které funkci slz do určité míry nahrazují. Můžete také vyzkoušet zajímavou novinku: „Na náš trh byl nedávno uveden přípravek, který vůbec poprvé zásadně ovlivňuje lipidovou vrstvu slzného filmu. Jedná se o lipozomální oční sprej s vitamíny A a E. Nemocným přináší svým způsobem převratný komfort, nejen proto, že se na oko stříkne přes zavřená víčka, ale také z důvodu, že neruší kvalitu vidění bezprostředně po aplikaci,“ vysvětluje MUDr. Pavel Rezek, CSc., prezident České kontaktologické společnosti.

Jak je to možné? Obsahuje malinké tukové částice – lipozomy (jedním stříknutím se jich na oční víčko dostane asi miliarda), které po aplikaci samy velmi snadno pronikají štěrbinou mezi víčky až na povrch oka, jednoduše se zabudovávají do lipidové vrstvy slzného filmu, následně ji stabilizují a umožňují tak zachování odpařování na přijatelné úrovni. Sprej tedy napomáhá udržovat funkce slzného filmu v požadované kvalitě a oči přestanou pálit.

Autor: Mgr Marta Štěpánková

Zdroj: Tears again.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ten sprej jsem měla a vůbec jsem s ním nebyla spokojená, oči jsem vždycky měla mokré, řasenku rozteklou a vůbec to nevypadalo dobře. Proot jsem si koupila Ocutein Sensitive, ty my oči zvlhčí během chvilky a nikdo ani nic nepoznáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
oko musí být neustále zvlhčováno, sezením u počítačů, oči nemrkají a způsojí problémy. Nově vyvinutý sprej, který se může stříkat přes víčka je určitě velikým přínosem.
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem dost velké obtíže se suchým okem. Pálení, slzení, atd. Koupila jsem si brýle pro práci s počítačem, které zmírňují záření svým zabarvením a potíže jsou rozhodně menší.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles