Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Práce na směny může být zdrojem vzniku deprese

26. 08. 2008 | Péče o tělo
Na pracovišti se směnným provozem zaměstnanec může často podléhat depresím. A rozhodně v tom není sám: tímto problémem trpí až 19 milionů lidí na celém světě.

Deprese: nemoc pracujících

Deprese je jednou z hlavních nemocí všech pracujících. V 80 % případů je však pomocí léků zvládnuta. Deprese se u pracujícího na směny projevuje nižší pracovní docházkou, různými nehodami a změnou jeho samého. Stupeň onemocnění je však u každého individuální.


Varovné signály počínající deprese:

deprese z práce

  
    * Ztráta zájmu o běžné aktivity
    * Pokles energie
    * Poruchy spánku
    * Myšlenky na smrt a sebevraždu
    * Podrážděnost, výbušnost
    * Nadměrný pláč
    * Chronická bolest


Ochránce proti depresi

Podle univerzitních odborníků je hlavní komponentou, která se na vzniku deprese podílí, selhání některých částí mozku tak, že nefungují normálně. V některých případech může pomoci kognitivně-behaviorální terapie, jejímž cílem je naučit se lépe zvládat své problémy. Zabývá se také rozborem a změnou myšlení. Úzkost a deprese mohou být dvě stránky stejného problému. U lidí trpících depresí byla zjištěna snížená hladina serotoninu. Serotonin je látka, která umožňuje komunikaci mezi spojeními v mozku a řídí naše emoce. V dnešní době je možné tuto látku pomocí léků nahradit.

Deprese není jen špatná nálada

Nesmíme tedy zapomínat na skutečnost, že deprese je více než špatná nálada, a zvláště v zaměstnání by mohla mít nepříznivý dopad. Práce na směny je mnohdy velice zatěžující a lidé pracující ve směnném provozu by měli dodržovat zdravý životní styl a dostatečně sportovat.

Zloděj naší energie

Deprese vysává životní energii. Dlouhodobá deprese vede k onemocnění a není pro organismus prospěšná. V některých případech může vést k problémům s alkoholem a drogami, od čehož si člověk slibuje, že už žádné problémy mít nebude. Máte-li proto podezření, že deprese trápí i vás nebo někoho blízkého, neváhejte se obrátit na odborníky.


Zdroj: Psychology Today 2004 Mar/Apr.

Zdroj: Dobrý-Spánek.cz

Notburga
Chytrážena.cz 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To znám také někdy padám na pusu. Deprese mám když jsem zavřená už třetí 12 v práci a bez okna. Je to nic moc ale v dnešní době si asi nemůžeme moc vybírat. Tak to raději vydržím a pak praktikuji na deprese dlouhé procházky venku nebo si dojdu do solárka, do bazénu nebo na brusle a snažím se nemyslet na to co je v práci.
Obrázek uživatelky
profil
nezbývá než souhlasit,momentálně jsem na tom,jak jsem,až příznaky ,,syndromu vyhoření"" kde nasát serotonin...
děkuji za článek EvaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles