Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidelná stolice je známkou zdraví

26. 10. 2008 | Péče o tělo

Tak jako pejsek s kočičkou zpívají „čistota je půl zdraví“, tak můžeme říci, že pravidelná stolice je právě ta druhá polovina zdraví. Ale jak zjistíme, že máme správnou stolici a hlavně jak jí můžeme zajistit?


Housenkovitý pohyb střeva

K tomu, aby vše co sníme bylo správně zpracováno a stráveno je potřeba, aby fungovaly všechny k tomu potřebné mechanismy. Celá trávicí trubice se pohybuje v pravidelných intervalech pohybuje podobně jako když sledujete lézt housenku nebo žížalu. Tento pohyb ( peristaltický) umožňuje promíchání potravy a její posun od úst směrem ke konečníku.


Pokud tyto pohyby pracují jak mají, projde potrava celým traktem zhruba za 4- 8 hodin, podle obsahů různých látek a schopnosti těla je trávit.

Pečovat o správnou peristaltiku je důležité , protože právě díky ní můžeme minimalizovat problémy se zácpami.


tlusté střevo

Jak pečujeme o správné pohyby střev?

Určitě na první místo bych dala vlákninu, slýcháme o ní všude v médiích, ale málokdo ví k čemu je vlastně důležitá a v čem spočívá její význam. Vláknina nejen v podobě obilných klíčků a ne příliš oblíbených luštěnin pracuje v našich střevech jako lepidlo. Sama vláknina je velice špatně stravitelná, ale nalepí na sebe špatné látky, které naše tělo nepotřebuje a spolu s nimi podporuje právě pohyby střev, protože střevo neví, že teď tráví vlákninu, kterou natrávit neumí, proto se kýve a snaží se vlákninu posouvat jako jinou potravu.

Nestahujte břicho těsným oblečením, protože tak bráníte přirozenému pohybu střev a ani vláknina vám moc nepomůže.

Hýbejte se, když se hýbete vy, hýbou se s vámi i vaše střeva, pomáháte peristaltice a ona pomáhá vám správně trávit a vylučovat to špatné, co v těle máme.


Správná stolice

Už Hippokrates tvrdil, že se stolice má hodnotit podle kvality a ne kvantity. Naprosto ideální je každodenní a formovaná, ale pokud je častěji než 3× týdně a neopakuje-li se víc než 3× denně, je také vše v pořádku. Každý trávíme trochu jinak, proto se zácpa a průjem definují těžko. Ale pozor, pokud se u vás střídá „zácpa“ a „průjem“ nebo jste nikdy se stolicí problémy neměli a náhle máte s vyprazdňováním potíže, vyhledejte lékaře. Totéž platí, objevíte-li ve stolici krev nebo je-li černé barvy (a nejedli jste předtím borůvky či živočišné uhlí).


Nejlepší vizitkou zdravého životního stylu je pravidelná a kvalitní stolice. Sledujte ji, protože budete mít přehled o svém zdraví a včas vás může upozornit i na některé vážné onemocnění.



Zdroj: Střevní-záněty.cz


DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !