Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pro krásu a zdraví - správná výživa a hmotnost

8. 09. 2011 | Péče o tělo
Výživa, hmotnost, zdraví a krása velmi úzce navzájem souvisí. Abychom si správnou hmotnost a zdraví zachovali co nejdéle, měli bychom dodržovat správnou životosprávu. Tím budeme předcházet nejen obezitě, ale také různým nemocem, které plynou ze špatné výživy, nedostatku pohybu na čerstvém vzduchu a přílišného stresu.

Pro udržení optimální váhy nemusíme držet různé diety, kterými organismus stresujeme, ale stačí upravit životní styl, např. jíst střídmě, zbytečně se nepřejídat. Dodávat tělu pestrou stravu s nízkým obsahem kalorií, dodržovat pitný režim, pravidelný pohyb a kvalitní spánek. Při různých dietách sice snížíme hmotnost, ale jakmile dietu skončíme, můžeme se vrátit do starých kolejí a váha nám začne opět růst. Proto bychom měli dbát na pestrou stravu, ve které budou zdravé a čerstvé potraviny, zelenina, ovoce, nízkotučné potraviny, celozrnné pečivo, luštěniny a zdravé tuky. Ovoce a zelenina patří k potravinám, které dodávají tělu málo kalorií. Určitě bude dobré občas kontrolovat svoji hmotnost a nedopustit, aby nám narostla více, než jaká je hranice optimálního zdraví. Přebytečná kila můžou mít za následek i různé zdravotní problémy.

Začínáme pitným režimem. Vypít bychom měli alespoň dva litry tekutin denně. Můžeme pít obyčejnou vodu z vodovodu nebo si připravit ovocný a bylinkový čaj. V žádném případě se nedoporučují sladké a sycené nápoje. Abychom si udrželi svoji váhu, nemusíme hladovět. Vytvořte si zdravé stravovací návyky. Jídelníček rozdělíme do menších porcí, které konzumujeme 5x denně. Na večeři volíme potraviny s nižší energetickou hodnotou, například zeleninu, ovoce, nebo mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Poslední jídlo konzumujeme alespoň dvě hodiny před spánkem. Strava by měla být během dne pestrá, s dostatkem rozpustné vlákniny. Můžeme jíst větší množství zeleniny, která obsahuje méně cukru než ovoce. Používáme všechny druhy např. květák, zelí, salát, kapustu, ředkvičky, papriky, rajčata, hrášek, okurky, kedlubny a mnoho dalších druhů. Z ovoce především ty druhy, které obsahují méně cukru, např. jablka, broskve, ananas, kiwi, melouny, třešně, rybíz, citrusy, maliny, ostružiny a další. Mléko a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Zakysané mléčné výrobky, např. kefír, acidofilní mléko, tvaroh a jogurty. Celozrnné pečivo, sypané různými semínky. Libové hovězí a vepřové maso, kuřecí, krůtí, králičí maso a ryby. Jako přílohu můžeme použít rýži, těstoviny a také brambory. Kvalitní zdroje tuku, oříšky a semínka. Z tuku používáme především rostlinné oleje, olivový nebo slunečnicový olej. Důležitá je také příprava jídel. Mezi vhodné způsoby úpravy kuchyňských jídel patří dušení, vaření v páře a pečení.

Ze stravy bychom měli vyloučit nebo omezit užívání některých potravin. Zejména živočišné tuky, sádlo, máslo, tučné maso a masné výrobky, uzeniny, paštiky, masové konzervy. Nevhodné jsou také výrobky z bílé mouky, potraviny s vysokým obsahem cukru, chemických přísad a barviv. Také tučné mléčné výrobky, jako jsou smetanové jogurty, deserty, šlehačky a jiné sladké mléčné výrobky. Dodržováním těchto zásad se dosáhne snížení denní energetické hodnoty stravy. Omezte  příjem kuchyňské soli a různého koření.  Důležitá je také příprava jídel. Vyhýbejte se smaženým, fritovaným a opékaným jídlům.

Kromě jídelníčku a zdravého spánku nesmíme zapomínat na pravidelný pohyb, bez kterého to nepůjde. Sportujte, můžete se věnovat jakékoliv sportovní aktivitě od chůze, jízdy na kole, plavání nebo aerobiku. Úplně vám postačí obyčejná chůze a zdravé procházky do přírody.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článekSmajlík
nesnášenlivost kravského mléka má můj ml.syn taky
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek ,ale úplně souhlasím s VerčouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je obyčajná neznášanlivosť z dôvodu chýbajúceho enzýmu, ktorý štiepi laktózu. Teda nemá ju čo v tele rozložiť a preto robí problémy. Ale to nie je alergia, alergia je niečo iné. Inak úplný súhlas so všetkým, čo píše Verča. Nekonzumovať mliečne výrobky hrozí ťažkou osteoporózou.
Obrázek uživatelky
profil
aj ja so všetkými slovami čo napísala Verča v komentári
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle