Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Probiotika vybírejte pečlivě

24. 05. 2014 | Péče o tělo
Bakterií se nemusíte jen bát. Jsou totiž i takové, které vašemu organismu prospívají a které byste měli svému tělu v podobě takzvaných probiotik pravidelně dodávat. Tyto živé "přátelské" bakterie obnovují a udržují přirozené osídlení trávicího ústrojí, udržují správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi a působí příznivě na zažívání.

Zdravá střevní mikroflóra má stěžejní význam pro naše zdraví. Skládá se z několika stovek druhů mikroorganismů, které v ideálním případě žijí ve střevech v rovnovážném stavu. Tuto harmonii může narušit například nevhodná strava či antibiotika. Pomoci ji znovu obnovit nám mohou právě probiotika.

Pokud je narušení střevní mikroflóry jednorázové, stačí na jeho úpravu většinou krátkodobé užívání přípravků s obsahem zdraví prospěšných bakterií. Vhodné je užívat probiotika například při každém podání antibiotik, po dietní chybě provázené nadýmáním a plynatostí nebo  při cestování do zahraničí.

probiotika pro celou rodinuDélka podávání probiotik však zpravidla není časově omezena. V případě pozitivního efektu na zažívání doporučuji užívat je dlouhodobě.

Probiotik je na trhu velká řada a je proto třeba věnovat jejich výběru velkou pozornost. Důležité je vědět, pro koho jsou vlastně určena. Od toho se totiž odvíjí i jejich složení. Některé výrobky mohou rodiče dětem podávat již od narození, jiné jsou vhodné od tří měsíců, ale na doporučení lékaře je lze využít i dříve. Další jsou pak určena výhradně pro dospělé a některá dokonce například pro starší padesáti let.

Složení střevní mikroflóry se totiž s věkem mění. Trávicí trakt lidského plodu je prakticky sterilní a k jeho kolonizaci dochází během porodu a několika dní po narození. Střevní mikroflóra zdravého dítěte dosahuje stejného složení jako u dospělých mezi 1. a 4. rokem života a nadále zůstává u zdravých lidí prakticky neměnná. Výjimkou jsou prospěšné bifidobakterie, jejichž množství s přibývajícím věkem klesá. V důsledku toho dochází u seniorů k poruchám trávení, nedostatečnému vstřebávání živin z potravy, snížení pohybů střeva, oslabení imunity.

Dobré je hledat na obalu výrobku i slůvko prebiotika. Často jde o těžko stravitelné nebo nestravitelné cukry, které se v tlustém střevě stávají substrátem pro „přátelské“ bifidobakterie. Pomáhají tak trávicí trakt rychleji a efektivněji těmito bakteriemi osidlovat.

A rada na závěr: Probiotika je vhodné kupovat výhradně v kamenných lékárnách, kde je jistota, že nejsou nejen prošlá, ale i byla uchována přesně podle doporučení výrobců. Probiotika špatnou úschovou totiž mohou velmi rychle ztratit svou účinnost.

Zdroj, foto: VALOSUN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vyzkoušela jsem těch probiotik víc, levnější i dražší, ale nejvíc mi vyhovuje biopron forte. Cenově bych řekla, že je to takový střed na trhu. Pomáhá mi skvěle na slabší imunitu,takže jsem odolnější a nechytnu všechno tak jak dřív.A taky je výborný při střevním potížích. Dřív jsem kupovala Endiaron a teď už ani nemusím.
Obrázek uživatelky
profil
Jo, taky už jsem kolikrát při výběru probiotik narazila. Respektive, ono se nedá říct, že bych narazila, nemyslím si, že se někde prodávají probiotika, která nefungují, akorát, že tělo není stroj, nefunguje každé stejně jako přes kopírák a každému tak hold pomáhá něco jiného. Díky tomu jsem si prošla několika probiotiky, než jsem se na radu švagrové dostala k biopronu forte a ten mi sednul, ale říkám – opravdu je lepší zkoušet. Já začínala na těch úplně nejobyčejnějších, co se prodávají třeba v dm drogerii a po nich jsem sice chodila hodně na velkou, ale to bylo všechno, v podstatě mi fungovaly jako projímadla, takže jediný co, tak doporučuju probiotika z lékárny.
Obrázek uživatelky
profil
já mám už nějakou dobu zkušenosti s výrobky od valosunu. Takže už nekupuju jiné značky. Měla jsem problémy se zánětem močáku, takže mi v lékárně poradily uroval akut a ten zabral skvěle. Takže i na mykózu jsem si brala globule od stejné značky a když mi doktorka k antibiotikám poradila probiotika, tak jsem sáhla po biopronu forte. Skvěle mi pomáhá i na trávící problémy, které mě občas trápily a musím říct, že po delším užívání se mi zlepšila i imunita.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles