Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedavým zaměstnáním k chronické bolesti zad. Jak tomu předejít?

29. 12. 2015 | Péče o tělo
Hodiny strávené u počítače mohou vést k deformovaní páteře, což způsobuje bolesti hlavy, zad a další problémy. Existuje však několik základních pravidel, jejichž dodržování nám může situaci výrazně ulehčit.

Správné sezení

To, jak při práci sedíme, může ovlivnit hned několik faktorů. Počínaje u bolestí krční páteře, zad, hlavy a svalů horních končetin a konče u horšího prokrvení končetin a deformace páteře. Pokud v nesprávné poloze trávíme osm hodin denně a více, pohybový aparát trpí. Nejdůležitější je si nastavit správnou výšku kancelářské židle tak, aby se chodidla dotýkala země celou svou plochou. Zároveň s tím by od sebe měla být chodidlana šířku pánve a kolena by měla směřovat ke špičkám nohou. Páteř je třeba držet vzpřímeně. Nezapomínejme ani na předloktí, to by mělo být téměř celé položené na stole.

Sedavým zaměstnáním k chronické bolesti zad. Jak tomu předejít?

Správné dýchání

Na to, jak dýchat, myslí většina z nás pouze při cvičení, a to je chyba. Při dýchání bychom měli zapojovat nejen bránici, ale i pánevní dno a hluboké břišní svaly. Takto vedený nádech a výdech se nejlépe nacvičuje vleže. Zprvu praktikujte vždy jednou denně, přičemž postupně trénujte za chůze a při běhu. Nejlépe si to, zda dýcháte správně, ověříte, pokud se vám při nádechu zdvihá břicho a ne hrudník. Nezapomínejte také na to, že výdech by měl zpravidla trvat dvakrát déle než nádech.

Cvičení

Každý den bychom si u pracovního stolu měli udělat alespoň několik minut na provádění cviků, které prokrví končetiny, protáhnou šíji, ramena a zádové svaly. Pohybový aparát byl vždy uzpůsoben k pohybu a sedavé zaměstnání a neaktivní styl života jej poškozuje. To mimo jiné vede i k obezitě, celulitidě a další řadě problémů. Pravidelná sportovní aktivita je sice způsob, jak se udržet v kondici, měli bychom ale myslet i na dobu, kterou trávíme v práci. Cviky na protažení by se proto měly stát pracovní rutinou, ať už jako způsob prevence nebo jako cesta k nápravě ztuhlých svalů a pokřivené páteře.

Zdroj, foto: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !