Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Senát podpořil očkování proti pneumokokům

20. 06. 2009 | Péče o tělo
Senát podpořil zavedení bezplatného očkování dětí proti pneumokokům. Je to vůbec první vstřícný krok našich zastupitelů od podzimu minulého roku, kdy ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo záměr zavést tento preventivní nástroj v boji proti těmto zákeřným bacilům. Sdružení Nahlas vystupující jménem rodičů a dětí, jimž pneumokok způsobil nejen vážné, ale i smrtelné následky, tento postup jednoznačně podporuje.

Senátoři posílají pozměňovací návrhy k poslaneckým návrhům změny zákona č. 48 Sb., o veřejném zdravotním pojištění zpátky do poslanecké sněmovny. Nechávají nyní na poslancích, aby rozhodli, zda rodiče budou moci zdarma chránit své děti proti nebezpečnému pneumokoku. Návrhy, které se zavedením bezplatného očkování počítaly již od začátku letošního roku, byly několikrát z jednání sněmovny staženy.

„Mezitím nejméně jedenáct dětí s pneumokokem zápasilo o život a jedna malá holčička mu bohužel podlehla. Nyní nám opět svitla naděje, že se naši nejmenší dočkají bezplatné ochrany proti této zákeřné bakterii. Vyzýváme poslance, aby mysleli na děti a novelu zákona schválili. Desítky tisíc rodin na toto rozhodnutí netrpělivě čekají,“ uvedl šéf Občanského sdružení Nahlas Rudolf Kalovský.

Senát podpořil očkování proti pneumokokůmZdravotní a sociální výbor Senátu upravil poslanecké návrhy změny zákona o veřejném zdravotním pojištění tak, že očkování proti pneumokoku by mělo být nově hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Bezplatné očkování má nyní k dispozici pouze velmi malé procento dětí z tzv. rizikových skupin, ostatním jej musí platit rodiče. „Situace se navíc letos ještě zhoršila, protože zdravotní pojišťovny omezují svoji podporu pneumokokům ze svých preventivních programů. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla příspěvky na prevenci od dubna již nevyplácet,“ okomentoval současnou situaci Kalovský.

Finančně slabým rodinám přispěchala na pomoc vloni alespoň Charita ČR společně se sdružením Nahlas. Výrobce jedné z vakcín poskytl 2000 dávek pro rodiny s malými dětmi, které žijí v zařízeních spravovaných Charitou. „K dnešnímu dni jsme takto mohli ochránit téměř 700 dětí. Do konce roku očekáváme, že se nám přihlásí další maminky, pro něž máme ještě asi osm set dávek,“ řekl ředitel Charity Česká republika Oldřich Haičman. Podle slov Kalovského sdružení věří, že podobných programů nebude v příštím roce již třeba a že v ochraně zdraví a životů našich nejmenších převezme svoji roli stát.

Závažné formy pneumokokové infekce jako meningitida nebo sepse patří k nejzákeřnějším onemocněním, která mají na svědomí vysokou úmrtnost. Odhaduje se, že ročně v ČR takto onemocní 100 dětí, několik z nich bohužel zemře. Nebezpečné mohou být také pneumonie způsobené pneumokoky, na něž ročně onemocní až 900 dětí do 5 let věku. Jejich nebezpečí vzrůstá také v souvislosti s komplikacemi způsobenými chřipkou. Mírnější formy pneumokokových onemocnění mohou způsobovat časté záněty středního ucha či další infekční onemocnění. Proto čeští lékaři řadí očkování proti pneumokokům na první místo ve svých prioritách a stejné stanovisko zastává i Světová zdravotnická organizace.

Čtěte také:
Prevence proti nemocem? - očkování
Proti jakým nemocem se děti očkují?

Zdroj: Nahlas.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Očkování by mělo být pro nejmenší v rámci zdravotní péče. Jenomže se vždy šetří na nesprávných místech.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles