Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skořice nejen pro vůni

7. 04. 2010 | Péče o tělo

Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Kdoví, koho kdysi dávno napadlo, že kůra stromu může obohatit člověka nejen svou vůní, ale i svými blahodárnými účinky. První zmínky o skořicovníku jsou více než 4000 let staré (pocházejí z Číny). Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla (v Čechách se poprvé objevila v 15. století).


Svůj původ má tedy pravděpodobně v Asii, odkud se rozšířila na plantáže v celém tropickém a subtropickém pásmu – mj. Indonésie, Seychyly, Madagaskar. Kromě skořicovníku čínského je dnes hojně využíván skořicovník cejlonský. Rozemletý prášek či silice získávané z kůry skořicovníku mají využití v mnoha oborech. Využívá se jí pro vůni, pro chuť, ale také k léčbě (např. ve starodávném léčebném procesu ajurvédy patří k nejuniverzálnějším).


skoriceSkořice např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.
V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (typu 2).


První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy. Prokazují jednoznačně příznivý vliv na zmírnění choroby, kterou dnes trpí velké množství lidí (jen u nás je jich více než půl milionu!).


Jak skořice a přípravky, které ji obsahují, působí?


Cukrovka 2. typu je způsobena tím, že tělo ztratí citlivost na inzulín, hormon, který pomáhá transformovat cukry v energii. Když se tak stane, množství cukru (glukózy) v krvi zůstává vysoké a to může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Hledají se tedy nejrůznější možnosti, jak tuto hladinu snížit. Vědcům se podařilo právě ze skořice izolovat látky (metylhydroxychalkonové polymery), které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín a při aplikaci způsobují vzrůst účinku inzulínu. Ve studiích bylo prokázáno, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%.


To je jedním z důvodů, proč je pro diabetiky dobré nejen vypít si např. neslazený skořicový čaj, ale také vyzkoušet některý z přípravků, které výtažek ze skořice obsahují.


Zdroj: Walmark.cz


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Skořice nejen pro vůni :

Skořice nejen pro vůni
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také mám skořici velmi ráda,ale muž jí nesnáší,tak pak je to těžkéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
do jablk pridávam stále
Obrázek uživatelky
profil
do jablk pridávam stále
Obrázek uživatelky
profil
do jablk pridávam stále
Obrázek uživatelky
profil
MILUJI SKOŘICI... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles