Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Solné jeskyně mají léčivou sílu pro Váš organismus

17. 08. 2007 | Péče o tělo

Solné jeskyně jsou jednou z originálních metod ve využití léčivé síly soli z Mrtvého moře s výrazně preventivními, léčebnými, regeneračními a relaxačními účinky.


Solné jeskyně aneb jak to všechno začalo?

Při slovíčku „sůl“ nám většinou přijde na mysl sůl, kterou denně používáme při vaření a přípravě jídel. To je ovšem velká chyba, sůl má i daleko významnější využití! Jednou z jejich předností jsou léčivé účinky minerálů, které se v ní nacházejí. Léčení nemocí v mikroklimatu soli je praktikované již mnoho a mnoho let. Blahodárné účinky soli z Mrtvého moře využívala již egyptská královna Kleopatra.


Již na přelomu 19. a 20. století si v Polsku všimli, že dělníci, kteří se podílejí na těžbě soli, trpí minimálními potížemi spojenými s dýchacími cestami. Mnoho lékařů proto začalo doporučovat opakovaný pobyt v přírodních solných jeskyních. V současné době jsou hojně rozšířeny právě v Polsku a na Slovensku. Později se umělé solné jeskyně začaly objevovat v České republice, Německu, Rakousku a Itálii.


Na jakém principu Solné jeskyně fungují?

Solné jeskyně

Stěny i podlaha Solných jeskyní jsou vybudovány ze solných bloků, které jsou zhotoveny výhradně ze soli z Mrtvého moře. Vzduch proudí přes solné stěny a do ovzduší se uvolňují mikročástečky soli.


Tyto částice obsahují minerály a stopové prvky, které jsou nezbytné pro správnou činnost lidského organismu. Je to především hořčík, vápník, draslík, sodík, brom, jód, selen a další prvky. Všechny tyto složky jsou nevyhnutelné pro správnou činnost organismu.


Dochází zde ke vdechování mikroelementů, které působí blahodárně na dýchací cesty, usnadňují odkašlávání a součastně se vstřebávají do krevního oběhu. Během procedury také dochází k pozitivnímu ovlivňování kůže, na níž se usazuje mikrofilm soli. Nesmíme zapomínat ani na příznivý vliv záporné ionizace na lidský organismus.


Vlastnosti některých minerálů z Mrtvého moře:

Hořčík - působí proti stresu, zpomaluje proces stárnutí a regeneruje organismus. Chrání též proti infarktu. Je antialergický a snižuje přecitlivělost kůže.


Sodík - napomáhá při látkové výměně např. reguluje příjem cukru a aminokyselin.


Vápník - posiluje imunitu a aktivuje enzymy. Zevně vápník uklidňuje pleť a podporuje hojení ran.


Draslík - zabraňuje vysušování pokožky, podporuje její prokrvení a umožňuje z ní vylučovat toxické látky.


Sodík a draslík - napomáhají látkové výměně mezi buňkami a umožňují z nich vylučovat toxické látky.


Bróm - má dezinfekční účinky, pomáhá při prevenci kožních nemocí např. lupénky.


Jód - napomáhá správné funkci štítné žlázy.


Zinek - působí proti akné a má příznivé účinky na sliznice.


Síra - podporuje nezbytnou pevnost kůže, nehtů a vlasů.


Solné jeskyně

Proč právě sůl z Mrtvého moře?

Obsah a složení minerálů v soli z Mrtvého moře je zcela odlišné od obsahu a složení jiných solí (mořských a kuchyňských), kde převažuje především chlorid sodný(NaCl).


Proto by bylo zcela zavádějící je zaměňovat nebo zahrnovat do jedné skupiny např. i mořskou sůl a sůl z Mrtvého moře. Obě mají naprosto jiné účinky.


Složení soli z Mrtvého moře je charakteristické vysokým obsahem některých minerálů, především solí hořčíku - MgCl - asi 30% a draslíku - KCl - asi 22%. Chlorid sodný - NaCl - asi 7%, tvoří již méně podstatnou složku.


Voda Mrtvého moře obsahuje 21 druhů minerálů, 12 z těchto minerálů nenajdete v žádném jiném moři nebo oceánu.


Koncentrace soli v Mrtvém moři je kolem 30 %. Pro srovnání – obsah solí ve světových mořích a oceánech se pohybuje v průměru kolem 3,5%.


Sůl z Mrtvého moře se stala známou pro své léčivé účinky při onemocněních kůže (lupénka, ekzémy). Působí však i na jiná onemocnění, např. nemoci dýchacích cest, revmatické potíže, dlouhodobé nervové vypětí, apod.


Pobyt v Solné jeskyni působí jako prevence a podpora při léčbě některých onemocnění:

Solné jeskyně

* Horní a dolní cesty dýchací – astma bronchiale, onemocnění plic, záněty dutin, chronické bronchitidy, respirační alergie u dětí i dospělých (terapie podporuje činnost řasinkového epitelu dýchacích cest, pomáhá rozpouštět hleny, ulehčuje vykašlávání)


* Dermatologické potíže – kožní alergie, lupénka, dermatitidy u dospělých i dětí (mikrofilm soli usazený na kůži zvyšuje její prokrvení, hydrataci a zvláčňuje ji, tím se obnovuje její přirozená pružnost, odolnost a obranyschopnost)


* Srdečně-cévní onemocnění - hypertenze, ischemická choroba srdeční včetně stavu po infarktu myokardu, periferní oběhové poruchy a poruchy krevního oběhu


* Snížená funkce štítné žlázy – hypothyreóza


* Zažívací problémy – vředová choroba žaludku a duodena, Crohnova choroba


* Poruchy imunity u dětí i dospělých


* Neurózy, stres, stavy únavy, deprese


Solné jeskyně

Návštěva Solné jeskyně se nedoporučuje osobám trpícím zvýšenou funkcí štítné žlázy. U onkologických onemocnění doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem.


Pobyt v jeskyni je vhodný pro všechny věkové skupiny klientů, včetně dětí a těhotných žen.


Využití je také velmi významné pro sportovce, kteří po intenzivní zátěži potřebují dočerpat chybějící minerály. Solná jeskyně výrazně urychluje regeneraci po náročných trénincích.


Nesmíme se ovšem zaměřit jen na fyzickou kondici, ale také na psychiku. Musíme si uvědomit, že v dnešním světě působí shon a stres na naše zdraví velmi negativně. Proto pobyt v Solné jeskyni dodává odpočinek a napomáhá k načerpání nových sil do dalších náročných dnů.


Zdroj: www.solnejeskyne-nj.cz

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja som v nej prechladla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Začínají se u nás rozšiřovat solné jeskyně. Bohatí lidé je mají dokonce doma. Je dobře, když si člověk váží svého zdraví a ještě si ho utužuje.
Obrázek uživatelky
profil
jeskyne velmi prijemna relaxace , doporucuji
Obrázek uživatelky
profil
Vřele doporučuji, vynikající jsou takové, kde si malé děti mohou hrát a tedy sůl vířit, je to účinnější, děti se zabaví, zdravotně jim to prospěje a dospělí si k tomu skvěle zarelaxují.
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji každému zvlášť v jarních plískanicích a v zimě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles