Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný pitný režim také díky potravinám

18. 08. 2011 | Péče o tělo
Prázdniny jsou v plném proudu stejně jako cestování a spousta letních aktivit, ke kterým neodmyslitelně patří pitný režim. O správné hydrataci lidského organismu bylo napsáno už mnoho, a to zejména v těchto dnech, kdy může být nedostatek tekutin doslova otázkou zdraví. 

Proto se ne nadarmo říká, že opakování je matka moudrosti. Škodou však je, že si zpravidla přečteme jen o doporučném množství 2 - 3 litry vody denně pro dospělého člověka a také tradiční radu, že je povolen pro obohacení bylinný čaj.

Vše ostatní ať zůstane zapovězeno. Ale ruku na srdce, kdo z nás si rád nedopřeje v rámci pitného režimu sklenku oblíbeného syceného nápoje, džus nebo oslazený čaj? A platí vždy doporučené množství tekutin salátna den u dospělého ve všech situacích, třeba když cestujeme letadlem?  

Potraviny jsou vynikajícím doplňkem pitného režimu!


Kdy už nás přestane strašit mýtus, že jen voda patří do pitného režimu? Už se asi nikdy nedozvíme, kdy a kde se objevila nepravda, že jen čistá voda nám dopomůže naplnit správný denní pitný režim. Vždyť jen kolik vody v sobě obsahují potraviny! Vodu z potravin lze pro denní pitný režim přijmout až z 20%, zbylých 80% tvoří tekutiny.

•    Dle amerického Institutu medicíny potraviny jako mléko, sýry, zelenina, ovoce, ale třeba i ořechy, v podstatě téměř vše, co konzumujeme, obsahuje vodu, kterou tělo využije.
•    Všechny nápoje bez alkoholu nás hydratují. Káva, čaj, energy drinky, mléko, nejrůznější nealkoholické nápoje včetně sycených, džusy a ovoce obsahují 85 – 99% vody.

•    V mléce najdeme přidanou hodnotu v podobě vápníku a proteinů.
•    Také potraviny jako rýže, těstoviny či obiloviny napomáhají pitnému režimu. Obsahují až 65 – 90% vody.
•    Oproti tomu lidé, kteří konzumující spíše suché potraviny jako maso, chléb a další pečivo, přijmou méně než 20% tekutin denního pitného režimu z pokrmů. 

Kolik vody obsahují různé druhy potravin a nápojů?


Voda, horký čaj, horká káva, dietní nealkoholické nápoje, sportovní nápoje, limonády, zeleninové šťávy - 90-100%
Mléko, nealkoholické nápoje, ovocné džusy a šťávy - 85-90%
Většina ovoce a zeleniny - 70-85%
Sýr - 40-50%
Vařené obiloviny, rýže a těstoviny - 65-90%
Chleby, bagety, sušenky - 30-45%

Hotové snídaňové cereálie - 2-5%
Ryby a mořské plody - 70-80%
Hovězí maso, kuřecí, jehněčí, vepřové, krůtí, telecí - 45-65%
Chipsy, preclíky, cukrovinky, slané krekry, křupky, sušené ovoce, popcorn  - 1-10%
Semena a ořechy - 1-5%

Nápoje, kterými hydratujete organismus, by měly odpovídat životnímu kapka vodystylu, každodenním aktivitám a energetickým potřebám. Pokud např. držíte dietu nebo z jiného důvodu hlídáte denní příjem kalorií, pijte méně sladké kalorické šťávy, ochucené minerálky apod. Pozor ale, nemusíte je úplně vyřazovat, stačí jen omezit jejich příjem.  Dejte si nápoj ke každému jídlu. Jestli vám chybí sladké limonády nebo džusy, nařeďte si je neperlivou vodou.

V rámci pitného režimu se rozhodně nespoléhejte na žízeň, protože ta nemusí přímo vypovídat o potřebě tekutin vašeho organismu. Noste všude s sebou láhev s vodou a pijte průběžně celý den. Ideální je vypít polovinu denní dávky tekutin ráno nalačno a během dopoledne. 

Nápoje konzumujte nejlépe při pokojové teplotě, to znamená ani horké, ani studené. Ve vlažné teplotě je totiž organismus mnohem lépe a rychleji dokáže přijmout a zpracovat. Výzkumy doporučují zvýšení pitného režimu před, během i po sportovní/zvýšené fyzické aktivitě. Každá tekutina hydratuje tělo, takže pokud zrovna nemáte chuť na obyčejnou vodu, klidně sáhněte po něčem ochuceném, čaji nebo sportovním nápoji.

Také pitný režim na cestách doplní potraviny 


Vzduch v letadle má velmi nízkou vlhkost (asi jen 15%). Vodu v takové situaci vylučuje organismus kožními póry. Nemusíte mít ani pocit žízně, ale v organismu je prokazatelně méně tekutin. Při delším letu proto nezapomínejte dodržovat pitný režim a ohlídat také své děti, aby dostatečně pily. Žádejte personál letadla pravidelně o nápoje, pokud jste si nevzali vlastní. Také na palubě letadla nezapomínejte, že v řadě potravin je obsažena voda.

Jak poznat dehydrataci?


letadloJakmile je tělo dehydratované, například v důsledku vysokých teplot vzduchu, absorbuje do sebe více okolního tepla a není schopné s ním bojovat, ochladit se. Tím začne stoupat teplota organismu, která neprospívá vnitřním orgánům ani srdci. Vzhledem k malému množství tekutin v organismu s nimi musí tělo začít šetřit. V důsledku toho se člověk méně potí, což vede k většímu zahřívání, protože se vytrácí chladící funkce potu. Pozor na takové stavy nejen v parných dnech, ale i při vysoké zátěži organismu.

Tipy pro léto, které ještě nekončí:


•    V létě u sebe mějte neustále tekutiny či kus ovoce a zeleniny, a to nejen na cestách.
•    Pocit žízně není ukazatelem pro správný pitý režim. To už může být známka lehké dehydratace.
•    Ideální je vypít polovinu denní dávky tekutin ráno nalačno a během dopoledne.  
•    Vodu z potravin lze pro denní pitný režim přijmout až z 20%, zbylých 80% tvoří tekutiny.
•    Při každé vyšší zátěži organismu (sport, náročné cestování) lze pitný režim doplnit i sladkými sycenými nápoji a energy drinky.

Zdroj: Live Positively

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky občas nemám žízeňSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles