Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stárnutí kůže

29. 05. 2010 | Péče o tělo

Jak se projevuje stárnutí kůže?

 

S postupujícím věkem se při fyziologicky probíhajících změnách v rámci procesu stárnutí snižuje tvorba a výměna buněk, jednotlivé vrstvy kůže se snižují. V buňkách ubývá vody, vazivová a elastická vlákna ztrácejí pružnost a pevnost, dochází ke změnám v prokrvení kůže, ke snížení činnosti potních a mazových žláz.

Výsledkem těchto procesů je kůže tenčí, nažloutlého tónu, svraštělá a nepružná, což vede k tvorbě vrásek. Tyto změny jsou nejdříve patrny na místech nekrytých šatem, tedy v obličeji a na rukou. Vrásky v obličeji jsou podmíněny jednak i výše uvedenými degenerativními změnami, jednak přesunem tukové vrstvy z tváří k dolnímu okraji brady.

Další degenerativní změny je možno zaznamenat vzadu na šíji, kde dochází k rozpolíčkování kůže do kosodélníčkových útvarů.

Nepravidelným ukládáním pigmentu vznikají na stárnoucí kůži žlutavé či nahnědlé pigmentové skvrny.

Pestrost obrazu stárnoucí kůže doplňují hnědé, bradavčité, na povrchu šupinaté výrůstky - senilní, či seboroické bradavice (veruky). Vyskytují se kdekoliv, často ve větším množství na zádech, svým charakterem nejsou nebezpečné, avšak je nutno odlišit je od senilních keratóz, které se vyskytují převážně v obličeji. Jsou to ložiska barvy šedavé, hnědé, někdy i zánětlivě červená, s povrchem drsným nebo šupinatým.

Na stárnoucí kůži obličeje je také častější výskyt kožních nádorů (basaliomy, keratoakantomy, méně častěji spinaliomy).

Po těle bývají často rozsety drobné, jako špendlíková hlavička až jako hrášek velké krevní nádorky, nazývané senilní hemangiomy.

V místech vlhké zapářky, dále na stranách krku, se vyskytují malé stopkaté vazivové výrůstky.

Všechny tyto změny mohou být provázeny nepříjemným subjektivním příznakem – svěděním, někdy velmi úporným.  Svědění suché kůže je způsobeno sníženým obsahem vody a tuku v kůži.

Ve stáří podléhají změnám též vlasy a nehty. Vlasy šedivějí, ztrácejí lesk, jsou sušší a tenčí. Nehty ztrácejí svůj lesk, jsou matné, mléčně zkalené, ztluštělé.

 

Kdy začíná stárnout kůže?

 

Začátek stárnutí kůže je individuální, je ovlivněn genetickou dispozicí a faktory ze zevního prostředí – vítr, mráz, UV záření eventuálně dalšími a faktory vnitřního prostředí např. onemocnění jater, ledvin a dalších orgánů.

 

Existuje nějaká prevence jak zpomalit stárnutí kůže?

 

Chránit se před UV zářením, před dalšími nepříznivými vlivy zevního prostředí, přijímat dostatečné množství tekutin, kůži denně ošetřovat hydratačními krémy, zejména kůži obličeje.

 

Stárne kůže rychleji u kuřáků?

 

Ano, stárne, nikotin se podílí na předčasném stárnutí.

 

Podporuje stárnutí kůže nezdravý životní styl?

 

Ano, podporuje, nedostatek spánku, nedostatek tekutin, stres, znečištěné prostředí.

 

Má vliv na stárnutí kůže genetická dispozice?

 

Ano, genetika při stárnutí kůže sehrává svoji roli, jak je dokázáno na členech mnoha rodin.

 

Jaký vliv má na stárnutí kůže UV záření?

 

Sluneční záření zrychluje proces stárnutí kůže. Dnes se zcela veřejně hovoří o tzv. fotoagingu. Sluneční záření nepříznivě zasahuje do buněčného dělení, poškozuje vazivová vlákna a je příčinou časně se vyskytujících nežádoucích pigmentovaných skvrn, zejména v obličeji a na hřbetech rukou a kožních nádorů.

 

Podporuje stárnutí kůže návštěva solárií?

 

Ano, podporuje, podobně jako sluneční záření. Proto nejsem zastáncem návštěv v soláriích.

 

Existují nějaké způsoby jak zpomalit tento proces?

 

Ano, je to dodržováním výše uvedených zásad – chránit se před slunečním zářením prostředky s vysokým číslem faktoru proti UVA a UVB záření, chránit se před nepříznivými vlivy zevního prostředí. Dopřát si dostatek spánku, dodržovat pitný režim,  pohyb na čerstvém vzduchu, nekouřit. Pravidelně kůži promazávat hydratačními krémy nebo tělovými mléky, omezit používání vysušujících detergenčních prostředků při osobní hygieně, volit koupele s medicínskými oleji.

 

Zrychluje stárnutí kůže správně nefungující vnitřní orgány?

 

Ano, jakákoliv porucha vnitřního orgánu se může podílet na rychlejším stárnutí kůže.

 

Projevuje se méně stárnutí kůže u osob s nadváhou než u těch s váhou v normě?

 Je to jen zdánlivé, neboť u obézních jedinců je kůže důsledkem zvýšeného     množství podkožního tuku více napjatá, ale proces stárnutí ji zasahuje stejně  tak jako u lidí s normální váhou.

 

 

Autor: prof. MUDr. Alena Pospíšilová, CSc.; přednostka Dermatovenerologické kliniky FN Brno





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles