Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stromy a keře mají léčivé účinky

3. 12. 2009 | Péče o tělo

Bez černý

Bez je keř či drobnější strom. S bezem jsou spojeny nejrůznější pověry a zvyky. Bez symbolizuje smutek a utrpení, neboť z jeho dřeva byl údajně zhotoven Ježíšův kříž. Rostlina se v lidovém léčitelství těší značné úctě, léčí prý 99% nemocí. Nejčastěji se bezu užívá jako potopudného prostředku při chřipce a nachlazení, často v kombinaci s lipovým květem. Dobře poslouží též při všeh onemocněních dýchacích cest, při kašli, angíně a chrapotu. Ulevuje při neuralgiích, například při zánětu trojklaného nervu, migréně, bolestech zad a ischiasu. Léčí dnu a kloubní i svalový revmatismus, neboť z těla odvádí přebytečnou kyselinu močovou. Léčí všechny nemoci trávícího ústrojí a některá onemocnění ledvin  a močových cest, rozpouští rovněž močové kaménky. Rutin vrací cévám pružnost. Dále upravuje krevní tlak a pomáhá při vodnatelnosti, má široké uplatnění při léčeních kožních chorob, navíc zjemňuje a bělí pleť. Obklady ze zředěné tinktury připravené z listů a  kůry bezu mají protirakovinný účinek.

 

Čaj z bezových květů

Pijeme několik šálků denně. Pokud ho osladíme, má mírně projímavé účinky, Chladný neslazený čaj pitý po doušcích ulevuje při žaludečních nevolnostech, žaludeční a střevní kolice, žaludečních křečích.

Vychlazený neslazený čaj užíváme při poruchách trávení a jako mírné projímadlo vždy hodinu po jídle. Slazený a horký čaj má silnější projímavý účinek.

 

Obklady z bezového listí

Mladé a rozemleté listy přikládáme na zanícené a znehybnělé klouby a na revmatické končetiny. Můžeme kombinovat s mastí z borové pryskyřice.

 

Bezinkové víno

 

Levandule pravá

Levandule je asi 50 cm vysoký polokeř, jehož pravlastí je Středomoří. K léčebným účelům se nejčastěji používá květ, jenž sbíráme v červenci, řidčeji celá nať, kterou můžeme sbírat v srpnu. Rostlina má silně uklidňující účinky. Zmírňuje křeče hladkého svalstva trávícího ústrojí, čímž zlepšuje perilstatiku a vylučování žluči. Tlumí bolesti hlavy, které mají psychické příčiny, a působí jemně močopudně. Levanduli je vhodné míchat s jinými bylinkami. Při revmatismu pomáhá koupel z odvaru z levandulové natě. Na zlomeniny působí blahodárně levandulový obklad. Laboratorními i praktickými výzkumy bylo zjištěno, že zejména kvasinku Candida albicans, která se považuje za předstupeň rakoviny.

 

Levandulový čaj nebo plátěný sáček naplněný kvítky levandule pomáhá při nespavosti. Levandule čistí pleť a hojí drobné popáleniny. Snítka levandule příjemně ochutí vinný ocet, ale také grilovací marinádu: polévkovou lžíci levandulových snítků smícháme se špetkou pálivé papriky, špetkou tymiánu nebo šalvěje a trochou drceného česneku a zalijeme asi 150 ml oleje. Levandule pomáhá také proti klíšťatům: zakousnuté klíště pokapeme levandulovou silicí či olejem a odstraníme běžným způsobem.

 

Inhalace při senné rýmě:

 

Zalijeme 10 g květů 1 L studené vody, krátce povaříme, odstavíme, zakryjeme a 10 minut vyluhujeme. Několikrát denně přehodíme přes hlavu ručník a inhalujeme páry.

 

Obklad z levandule proti neuralgiím:

Zalijeme 4 čajové lžičky květů 500 ml vařící vody a 5 minut vyluhujeme. Přikládáme horké.

 

Hrušeň obecná

Svým vzrůstem až 20 m převyšuje hrušeň všechny ostatní ovocné stromy . Roste pomalu, nejprve se vyvíjí silný kmen. Raší a kvete, v závislosti na odrůdě, od poloviny dubna do konce května. Plody dozrávají, opět podle druhu, v září až říjnu. V porovnání s jinými ovocnými stromy žije hrušeň mnohem déle, a to 100 až 150 let. Listy hrušně obsahují množství tříslovin, které léčí záněty a odstraňují toxiny. Čaj z hrušňových listů se podává zejména při zánětech močového měchýře a ledvinových pánviček. Plody obsahují hodně balastních látek, jež příznivě ovlivňují činnosti střev, urychlují perilstatiku, čímž podporují pročišťování těla. Je s podivem, že na sebe vážou i těžké kovy, pokud je z těla neodvedou, alespoň je neutralizují. Na osoby se zánětlivými onemocněními trávící soustavy, srdce či krevního oběhu působí pravidelná konzumace hrušek velice blahodárně. Hrušky navíc odvodňují, což přijde vhod těm, kdo trpí vodnatelností, nebo mají nemocné ledviny.

 

Hrušky také snižují krevní tlak.

Syrové hrušky mohou u některých jedinců vyvolávat plynatost, která může vyústit až v dýchací potíže či migrénu. Osoby se zánětlivými onemocněními trávícího traktu by proto měly konzumovat vařené hrušky, jež jsou lépe stravitelné.

Pleťová maska

Hrušku po délce rozřízneme a řeznou plochou přejíždíme po obličeji. Můžeme ji také rozmačkat na kači, kterou naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Maska osvěžuje a také zvlhčuje pleť.


Ochutnejte:

Čaj z hrušňových listů

Hrušková marmeláda

Celerový salát s hruškami a tofu



Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to tak,,,len poznat účinky
Obrázek uživatelky
profil
vyrábím z černého bezu likér, ten je opravdu výborný. Bylinky jsou vždy ku prospěchu a nějaké léčbě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles