Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Superpotraviny a jejich vliv na naše zdraví

4. 06. 2020 | Péče o tělo

Moderní doba si žádá moderní stravu, a proto dnes víc a víc saháme po tzv. SUPERPOTRAVINÁCH.

O co se jedná? Jsou to potraviny, které mají v porovnání s jinými potravinami téhož druhu vyšší obsah látek prospívajících našemu zdraví, zejména vitaminů, antioxidantů, vlákniny nebo nenasycených mastných kyselin. Tyto potraviny známé svou účinností, nutričními hodnotami, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi jsou přitom známé již tisíce let.

Jsou významným pomocníkem při detoxikaci a udržení rovnováhy těla.

 

Mezi nejčastější patří zejména:

 

zelený ječmen·         Zelený ječmen

Domovem ječmenu je údajně tzv. úrodný půlměsíc neboli oblast zahrnující dnešní Izrael, Palestinu, Sýrii, Libanon a Irák. Odsud se dostal i do starého Egypta, kde se mu kolem Nilu velmi dařilo. A právě z těchto krajin se asi před 5000 lety dostal ječmen i k nám, a patří tak k nejstarším obilovinám pěstovaným u nás. O léčivých účincích ječmene věděli ale rovněž v Číně a Indii, coby zdroj síly si ho dopřávali také řečtí gladiátoři.

Zelený ječmen vzniká vylisováním mladých listů ječmene setého, které se sklízí jen pár dní po naklíčení, tedy v době, kdy se v rostlince koncentruje obrovské množství prospěšných látek. Získaná šťáva se pak suší, tento proces by však měl probíhat při co nejnižších teplotách (max. 40 °C), aby se nezničily prospěšné látky.

Zelený prášek, který tak získáte, můžete použít při přípravě smoothie, přidat ho do ovesné kaše, müsli, limonád nebo klidně i při pečení. Lze ho ale také jen smíchat s vodou a popíjet samotný.

 

·         Konopná semínka

Jedná se o semena konopí setého, rostliny pocházející ze střední Asie. Mají světle béžovou až tmavě hnědou barvu a rozhodně se nemusíte bát žádných psychotropních účinků. Aktivní droga THC se nachází v listech, ne v semenech, a v případě marihuany jde o jiný druh konopí.

Konopná semínka vynikají především svým obsahem omega mastných kyselin, jichž jsou skutečně jedinečným zdrojem, zejména mezi rostlinnými druhy. Prospívají tak srdci, snižování krevního tlaku apod. Dále obsahují vlákninu, vitaminy A, D, E a skupiny B, hodně minerálů, zejména vápník a železo. Vysokým obsahem bílkovin zajišťují pocit nasycení, což se může hodit při redukci váhy. Jejich pravidelná konzumace představuje dobrou prevenci kardiovaskulárních, zánětlivých i autoimunitních onemocnění.

Konopná semínka lze přidávat do salátů, jogurtu, ovesných vloček a müsli, smoothies, pečených moučníků a chleba nebo do pomazánek. Konzumovat můžete také konopný olej nebo konopné mléko, které si lze poměrně snadno připravit i doma. Stačí semínka nechat přes noc namočená, druhý den vodu slít, semínka propláchnout a s čistou vodou je rozmixovat. Vzniklou směs pak přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.

 

·         Psyllium

Je to rozpustná vláknina, která podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a čistí organismus od škodlivých látek. Je vhodným doplňkem výživy pro alergiky, kteří mají problém snášet obilnou vlákninu. Navíc je účinný při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu a riziko rakoviny tlustého střeva.

 

·         Maca

Maca je peruánský kořen, který slouží jako přírodní zdroj živin. Obsahuje spektrum vitamínů, minerálů, mastných kyselin, aminokyselin a sterolů. Kořen Maca ve formě prášku má řadu pozitivních zdravotních účinků. Dodává energii, vitalitu, zlepšuje imunitu, zmírňuje stres, léčí prostatu, zvyšuje plodnost u mužů i žen. Je přírodním afrodiziakem a oblíbenou alternativou anabolických steroidů pro sportovce.

 

·         Spirulina

 

Spirulina je přírodní produkt a superpotravina ze sladkovodní řasy s vysokou výživovou hodnotou, která je bohatá na bílkoviny, vitamíny, hlavně vitamíny B, A, K, a minerální látky, jako železo, křemík, vápník a hořčík. Spirulina zlepšuje metabolismus tuků a glukózy, posiluje imunitní systém, urychluje hojení, snižuje hladinu cholesterolu, pocit únavy a pomáhá při léčbě kardiovaskulárních onemocnění.

 

Superpotravin je celá řada. Můžete jimi obohatit každý den. Vaše zdraví vám za to poděkuje. Uvidíte, že když superpotraviny zařadíte do každodenního jídelníčku, budete se cítit lépe, vydržíte víc a zmizí známky únavy.

 

čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Superpotraviny a jejich vliv na naše zdraví:

Superpotraviny a jejich vliv na naše zdraví
Superpotraviny a jejich vliv na naše zdraví
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !