Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trpíte jarní únavou?

29. 03. 2009 | Péče o tělo
Na konci zimy se mnozí cítí být více unavení. Tento stav nazýváme jarní únavou. Dá se proti únavě bojovat, abychom se cítili fit a svěží? O rozhovor jsme požádali praktickou lékařku MUDr. Jarmilu Halovou a dětskou lékařku MUDr. Květoslavu Ludvíkovskou.

Existuje z lékařského hlediska pojem jarní únava?
Jarní únava není v pravém slova smyslu nemoc. Jedná se o přechodný pocit psychické a fyzické vyčerpanosti, která se objevuje při střídání dvou ročních období, zimy a jara a trvá několik týdnů.

Jak se tato únava projevuje a proč je spojená s jarem?
Projevuje se sníženou výkonností, únavou, podrážděností či kolísáním nálady. Častěji bývají postiženy ženy a odhaduje se, že jarní únavou trpí přechodně každé jaro více než polovina populace. Za příčinu této únavy bývá považován nedostatek vitaminů v potravě koncem zimního období /především C, B a E/ a zřejmě i nedostatek slunečního svitu. Ten totiž stimuluje v mozku tvorbu serotoninu, tzv „hormonu štěstí“. Mohlo by se také říci, že naše tělo koncem zimy ještě „spí“ a nezvládá přechod do rychlejšího „jarního“ tempa.

Jak nejlépe proti jarní únavě bojovat? Máte nějaký osvědčený recept? Které vitaminy a látky po zimě tělu chybí?
Je vhodné obohatit jídelníček o dostupné ovoce, zeleninu a luštěniny nebo bylinky a zelené natě. Doplníme tak nedostatek vitaminu C a B. Ideální jsou též vycházky do přírody a nenáročný sport. Doporučuje se též otužování, u některých jedinců, kteří trpí nedostatkem slunečního svitu, může pomoci krátkodobý pobyt v soláriu či použití biolamp. Někdy je dobré s jarní únavou příliš nebojovat a přizpůsobit se pomalejšímu tempu, více než doplňky stravy nám může pomoci vyrazit ven a nechat se sluncem jednoduše „dobít“.

Doporučujete jíst zeleninu, ovoce, co ale doplňky stravy, mohou nám pomoci?
V poslední době se na našem trhu objevila tak široká škála potravinových doplňků, že je až nemožné si z nich vybrat. Při prevenci ale i překonání jarní únavy však v podstatě postačí doplnit vitamin C, vitaminy skupiny B a vitamin E. Zakoupit je lze v každé lékárně. Doporučuje se též pití čajů, nejlépe bylinných či černý s guaranou. Naopak se nedoporučuje pití většího množství kávy či nápojů obsahující kofein /Cola/. Ztěžují usínání a zhoršují kvalitu spánku.

Někdo se může cítit unavený i během celého roku, co v takovém případě dělat a co může být příčinou?
Únava může být příznakem řady zdravotních problémů, od „běžné“ přepracovanosti či nadbytku stresu po depresi či jiné závažné onemocnění. Jednou z nejčastějších příčin bývá chudokrevnost /anémie/ či poruchy štítné žlázy. Návštěvu lékaře určitě neodkládejte při únavě trvající více než 6 týdnů. Pokud je únava spojena s horečkou, hubnutím či nevolnostmi, navštivte lékaře ihned.

Někdy se můžeme cítit unaveni, i když chodíme brzy spát, existuje recept na zdravé spaní?
Především je třeba dodržovat pravidelný spánkový režim, tj. chodit spát a vstávat v přibližně stejnou dobu. Co se týče délky spánku, ta je velmi individuální, někomu postačí 5-6 hodin spánku, jiný potřebuje spát 8 a více hodin. Spánek přes den může usínání večer narušit, zdřímněte si, ale maximálně 20 minut po obědě. Večer před spaním nejezte tučná jídla, nepijte větší množství alkoholu či kofeinové nápoje, nekuřte. Usínání může usnadnit krátká procházka na čerstvém vzduchu, teplá koupel, sklenice teplého mléka.
Důležitá je též kvalita postelí a matrací. Nespěte v přetopené místnosti!

Projevuje se jarní únava i u dětí?
Jarní únava se samozřejmě může projevit i u dětí. Projevuje se zvláště u těch, které během zimy hodně sportují, ale také u dětí, které postihly během zimy častější infekty. Určitý vliv má také nižší konzumace zeleniny, nebo málo slunce. Je to ale individuální, v každém případě je nutné projevy únavy u dítěte konzultovat s ošetřujícím lékařem. Je třeba vyloučit jinou příčinu únavy - bude nutný rozbor krve dle úvahy lékaře.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ne.nikdy
Obrázek uživatelky
profil
niekedy ano...
Obrázek uživatelky
profil
ano trpímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice