Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní Jednotka srdečního selhání v Nemocnici na Homolce

3. 09. 2008 | Péče o tělo

Na začátku roku 2000 byla v naší nemocnici po vzoru evropských zemí zřízena Jednotka srdečního selhání (JSS). Účelem zřízení ambulance bylo zvýšení kvality péče o nemocné v tom smyslu, aby se předcházelo možným opakovaným nemocničním pobytům při zvyšující se četnosti a závažnosti srdečních selhání, ke kterým při tomto onemocnění dochází, a ke zlepšení kvality jejich života.

 

V současnosti máme v trvalé evidenci asi okolo 200 pacientů, z nichž 2/3 tvoří muži a 1/3 ženy. Průměrný BMI všech nemocných je 28, naši nemocní mají tedy mírnou nadváhu.

Většinu pacientů k prvnímu vyšetření do naší ambulance indikují lékaři lůžkové kardiologie. Vítáme, když objednání pacienta proběhne ještě v době, kdy je hospitalizován, protože ho můžeme navštívit u lůžka a provést s ním vstupní pohovor

.

Při samotném prvním vyšetření lékařka odebere nebo doplní anamnézu a provede komplexní fyzikální vyšetření. Předtím ještě sestra pacienta zváží, změří, natočí EKG a změří TK, zavede novou kartu srdečního selhání. Dále provádíme test fyzické kapacity: zátěžový test na běhátku nebo, pokud je pacient imobilizován, 6minutový test chůze.

 

Lenka´Řeháková s pacientemNa závěr pacienta poučíme ohledně výživy – doporučujeme mu pestrou stravu s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, zakysané a přírodní jogurty, celozrnné pečivo, bílé maso a ryby. V zásadě se jedná o takzvanou racionální stravu s omezením soli a přiměřeným množstvím tekutin. Doporučujeme několik menších porcí během dne a jen lehkou večeři. K večeru je třeba omezit i pití tekutin, aby se snížila frekvence nočního močení. Alkohol je u srdečního selhání povolen jen v omezené míře (muži 4 dcl a ženy 3 dcl vína za den). Kouření cigaret je zcela nevhodné a může zhoršit průběh onemocnění. Důležité je udržování tělesné hmotnosti pod úrovní nadváhy a nutnost denní kontroly váhy pro zjištění případného hromadění tekutin v těle.

 

Při dalším doporučení se zaměřujeme na fyzický trénink – vhodná je pravidelná chůze 10–30 minut jednou až dvakrát denně. Pokud je to možné a zdravotní stav to dovolí, doporučujeme i plavání v bazénu, jízdu na kole či rekreační sporty.

V poslední řadě pacient dostane doporučení ohledně užívání léků a jejich případných nežádoucích účinků. Protože máme na pacienta více času, než je to v jiných ambulancích běžné, můžeme se věnovat i jejich osobním problémům a poskytnout tak mnohdy důležitou psychickou podporu, někdy doporučíme psychologické vyšetření u psycholožky kardiologického oddělení.

 

Přibližně jednou za rok u pacienta provádíme velkou kontrolu, kterou jsme pracovně nazvali „Komplet“, do níž patří laboratorní vyšetření krve a moči. O subjektivním stavu vypovídá tzv. Minnesotský dotazník kvality života, který pacient obdrží při vstupním vyšetření a dále při každé roční kontrole.

 

Ze zkušeností můžeme říci, že u našich pacientů dochází k výraznému zlepšení subjektivního i objektivního stavu. I přesto na pacienty neustále apelujeme, aby nám zavolali ihned při prvních známkách zhoršení zdravotního stavu, a aby nečekali až na stadium, kdy už je hospitalizace nevyhnutelná.

Nicméně ne u všech našich nemocných se nám daří naše snažení, proto občas musíme indikovat hospitalizaci. Od začátku letošního roku bylo s progresí srdečního selhání hospitalizováno 7 pacientů z celkového počtu cca 200, což vypovídá o tom, že naše úsilí má smysl.

 

Podařilo se nám snížit úmrtnost našich pacientů na minimum, i proto se domníváme, že díky intenzivnější péči žijí naši pacienti déle a lépe. To byl také základní smysl zřízení naší ambulance a jsem přesvědčena, že ho s plným svědomím naplňujeme.

 

Zdroj: Lenka Řeháková,

Nemocnice Na Homolce

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !