Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ve skupině přestanete kouřit snadněji než sami

15. 03. 2009 | Péče o tělo

Zkoušíte stále znovu přestat s kouřením a nedaří se vám to? Možná proto, že na to jdete vlastními silami. Nedávný tabákový výzkum ve Velké Británii totiž ukázal, že kuřáci sdružení ve skupině mají dvakrát větší úspěšnost v boji se svojí závislostí než solitéři!

Vaše závislost je nejspíš silnější než vy

U kuřáků platí dvojnásob rčení „Neštěstí má rádo kamaráda“ nebo také „Ve dvou (a více) se to lépe táhne“. Pořád dokola se opakuje stejný scénář, ve kterém si říkáte, že od teď přestanete kouřit a hotovo. Jenže neuplyne ani týden a jednu dvě cigarety si stejně neodpustíte. Možná je načase navštívit nějaké centrum léčby závislosti na tabáku.

PřáteléZávislost na tabáku se skládá ze dvou faktorů – psychické a fyzické závislosti. Psychická závislost je spojena s rituálem kouření, který se pro vás stane neustálým opakováním nepostradatelným.

Fyzická závislost je způsobena nikotinem obsaženým ve vdechovaném cigaretovém kouři. Pokud máte pevnou vůli skončit s kouřením, jste na dobré cestě. Teď už se stačí jen podívat na zoubek psychické stránce věci.

 

Ve skupině se s kouřením lépe přestává

Britský tabákový výzkum porovnával úspěšnost a efektivitu finančních nákladů u dvou způsobů, jak přestat s kouřením. Výsledky byly velice zajímavé: více než třetina kuřáků skoncovala s kouřením do čtyř týdnů, pokud využila služeb podpůrné psychologické skupiny. U druhého způsobu odvykání pomocí náhražek cigarety (nikotinové náplasti, žvýkačky, pilulky, pastilky či inhalátor) byla úspěšnost poloviční! Bohužel pouze drtivá menšina lidí první možnost využívá.

Kde najdu pomoc

CigaretyLéčbou závislosti se zabývá obor adiktologie, místem jsou centra pro léčbu závislosti nebo různé komunity. Jedním způsobem psychologické pomoci je ambulantní návštěva, kde jedno sezení trvá asi čtvrt hodiny a celá psychologická terapie trvá 12 týdnů. Druhým způsobem je poradenství na bázi skupinové terapie. Léčba v této komunitě trvá 7 týdnů a jediným rozdílem je, že při dané terapii nejste s tímto problémem v místnosti sami. Jestli se vám do toho přece jen nechce, zkuste se spojit s kamarády ze svého okolí a prostě zkusit přestat kouřit společně!


Zdroj: OdvykáníKouření.cz

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kouřil jsem dvacet let,a jednou jsem řekl dost a přestal ze dne na den.Čtrnácdní jsem myslel že to nevydržím a po pětadvaceti dnech jsen si na žváro ani nevzpomněl.
Obrázek uživatelky
profil
Lehce se radí,ale hůře provádí... Pracuji v jedné továrně na směně je cca 200 - 250 lidí a většina kouříme. Nedávno jsme diskutovali proč vlastně kouříme a shodli jsme se na tom,že kouřením odbouráváme stres.A to prosím většina těch kuřáků doma,nebo i ve volném čase nekouří zapálí si až v práci.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles