Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velký jarní úklid

8. 05. 2011 | Péče o tělo

Příroda se probouzí  ze zimního spánku a nastává čas úklidů v domácnostech i na zahradách, ale neměli bychom zapomínat ani na sebe. Očistou organismu vezmou zavděk především játra a ledviny, které měly přes zimu při vydatnější stravě napilno, zmizet by měly i zimními faldíky.


Za jarní detoxikaci nelze považovat žádnou jednostrannou drastickou dietu poškozující někdy zdraví a obvykle doprovázenou jo-jo efektem. Toxinů a nežádoucích látek je možné se opravdu a důkladně zbavit jen při pozvolném uklízení, které se může klidně protáhnout na několik týdnů. Každý si může zvolit své tempo i postup, ale platí určitá společná pravidla.


pitný režimRozhodně si dopřávejte pestrou stravu plnou vitaminů, minerálů a stopových prvků. Najdete je především v čerstvém ovoci, jarní zelenině či bylinkách. Strava bohatá na balastní látky jako je celozrnné pečivo, přírodní rýže nebo jáhly umí pěkně vykartáčovat střeva a utlumí na delší dobu pocit hladu.


Možná vám prospěje pouhé vynechání masa, alkoholu, kávy a sladkých i sycených nápojů. Jako bonus  pocítíte při odlehčeném jídelníčku víc energie, protože  se tělo nebude  unavovat zpracováváním nadbytečných kalorií. Nezáleží jen na tom, co jíte, ale jak a kdy. Udělejte si čas a každé sousto dobře rozkousejte. Žaludek tak dostane hezky rozmělněnou stravu, jež lépe stráví. Od vlčího hladu vás ochrání pravidelné jídlo pětkrát denně, ale  pozor na večerní porce. Ty by měly být spíš symbolické. Tělo už nestíhá před spaním využít kalorie a uloží si je do tukových polštářků.


Při žádném uklízení by se rozhodně nemělo šetřit vodou. Výborně  organismus pročistí jednodenní pitná kúra s pramenitou vodou, neslazeným čajem (zelený, lapacho, kopřivový, z listů břízy, kopřivy nebo heřmánku) a s čerstvými  zeleninovými šťávami.  Obzvlášť ráno nalačno se doporučuje sklenka  neperlivé vody se šťávou z citrónu nebo limetky. Potřeba tekutin je individuální., záleží na věku člověka, jeho pohlaví, tělesné váze, fyzické aktivitě, způsobu stravování i zdravotním stavu, ale určitě by měl pozřít alespoň dva litry denně.


Každodenní detoxikaci  má na starosti také kůže. Vynikající jsou ranní sprchy se střídáním teplé a studené vody urychlující krevní oběh, což usnadňuje vylučování toxinů. Očistný účinek má i teplá aromatická koupel s vonnými oleji s vanilkou, růží nebo andělikou. Dovolí-li vám to zdraví, nevynechejte  příležitost navštívit saunu, kde vypotíte velké množství škodlivin.


Hurá do přírody! Také svižné procházky či běh na zdravém vzduchu i aerobní cvičení podpoří váš očistný program, protože rychlý pohyb upravuje mj. peristaltiku zažívacího traktu. Pomalejší  jóga, pilates či tai-čchi a různé dechové terapie jsou pro váš záměr jako stvořené.


Kromě zdravého jídelníčku, dostatečného  pitného režimu a pravidelného pohybu je další možností ozdravení masáž. Lymfatický systém mnohdy nestíhá odplavovat při špatné životosprávě zbytky produktů látkové výměny a ty se pak hromadí v tukových buňkách.


Viditelnou známkou je celulitida a otoky. Masážní salóny nabízejí ruční nebo strojovou variantu lymfatické masáže a je na každém, jaká mu víc vyhovuje. Doma ve sprše lze rozproudit  lymfu pravidelným drhnutím celého těla masážním kartáčem nebo lufou. Máte-li nějaké zdravotní problémy, raději vše konzultujte s lékařem a odborníkem na výživu.


Zdroj: Plus pro Vás.cz
Autor:  Blanka Dražanová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Budu to muset taky zkusit, musím zatočit s únavou.
Ono to chce mít chuť a pevnou vůli, kterou já většinou nemámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda