Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vložky a tampony - společníci nebo protivnící?

14. 11. 2008 | Péče o tělo

Věda a výzkum se neustále vyvíjejí. Za chvíli budeme vědět vše o vesmíru, kam za několik let možná pojedeme na dovolenou… Spodní prádlo se natolik zdokonaluje, že nám umí vykouzlit křivky top modelek… Dnes jde téměř vše – tak proč nám někdo z vědců nemůže odčarovat těch několik dní utrpení, ve kterých máme menstruaci?

 

Budeme se s ní zkrátka muset smířit – dnešní hormonální antikoncepce nám může pomoci zmírnit bolest při menstruaci, tak to berme jako velké plus a radujme se z toho, když nás každý měsíc pravidelně zabolí břicho. Menstruace je známkou toho, že jsme zdravé a v našem těle se odehrává vše tak, jak se odehrávat má.

 

Bylo by zbytečné zdůrazňovat, že v těch dnech, kdy "to máme", je třeba dbát o intimní hygienu přímo úzkostlivě (což by, milé dámy, mělo být naší povinností i mimo tyto dny!). Pojďme se raději zabývat otázkou, jakou hygienickou potřebu bychom měly v době menstruace zvolit. Hlavně musí být pohodlná, diskrétní a spolehlivá. Takže vložku nebo tampon?


Vložky nebo tampony?

VLOŽKY

 

Na rozdíl od tamponu absorbuje menstruační tekutinu zvenčí, jsou tedy vnější ochanou.

 

První opravdové vložky, ty savé, se k k tělu připevňovaly například pásem z kůže. Ačkoli výhodu savosti už měly, zdaleka nebyly tolik spolehlivé jako ty, které nám dnešní široký sortiment nabízí. Před druhou světovou válkou si ženy opatřovaly vložky na knoflík, které po jejich použití musely prát… Díky bohu za dnešek!


 

Dnešní vložky jsou vyráběny z kvalitních materiálů, které nedráždí pohlavní orgány a o jejich hygieničnosti není pochyb. Materiál je navíc prodyšný, tudíž při správném používání by nemělo hrozit riziko nepříjemného pocitu či zápachu. Zkrátka v dnešní době máme my ženy nad vložkami vyhráno a můžeme si vybírat z různých typů, tvarů, s ultra absorbčním jádrem či povrchem z bavlny, s křidélky nebo bez…

 

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody více či méně tenkých placiček, které měsíc co měsíc nosíme v tajné skrýši v kabelce?

 

Hygiena vždy a všude

Může se stát, že vás menstruace překvapí například na cestě autem. Zákon schválnosti způsobí, že nikde v dohlednu není benzínka, WC, natož nějaký hotel, jehož toalety by vám poskytly azyl. V takovém případě nezbývá, než zastavit někde bokem u lesní cesty a udělat si pohodlí. A právě v takových případech je vložka bezpochyby lepší – když si nemůžete umýt ruce (ale čistící a desinfekční ubrousky na ruce přesto nesmí chybět!), tampon byste si v žádném případě zavést nemohla, protože spolu s ním by se do vašeho těla mohlo dostat velké množství bakterií, které by vám později mohly způsobit pořádný zánět. To s použitím vložky nehrozí.

 

Zabalit, vyhodit a je to

Některým ženám vložky vyhovují proto, že jsou pro ně zkrátka hygieničtější a hnusí se jim představa, že by jim menstruační tekutina z těla nevycházela, ale zůstávala uvnitř. Mají pocit, že tampon by ji nemusel vsáknout všechnu a tím pádem by se cítily špinavé. Máte stejný problém? Potom je pro vás vložka tím nejlepším řešením! Všechna menstruační tekutina bude odcházet z těla ven, kde ji vložka absorbuje a vám potom k pocitu čistoty a svěžesti postačí ji zabalit, vyhodit, použít zvlhčovací ubrousek na intimní hygienu a vzít si další.

 

Vložky jsou fajn, ale...

Sbohem a šáteček

Když začal boom tamponů u nás, mohly jsme se doslechnout či dočíst o tom, že vložku je lepší použít na konci menstruace, kdy je krvácení slabší, jelikož vložka v těch nejsilnějších dnech může selhat. Kdysi toto tvrzení možná platilo. Ale dnes, když máme na trhu vložky natolik zdokonalené, už se případného prosáknutí nemusíme bát ani v nejsilnějších dnech menstruace. Jděte do drogérie (stydlivější povahy se mohou podívat na internetové stránky výrobců, kde vám svůj sortiment rádi předvedou) a vyberte si vložky na první dny menstruace, které bývají silné, na slabší menstruaci a vyberte si také vložky na noc, které bývají prodloužené a jejich absorbční jádro zesílené. Jako doplněk při výtocích či opravdu slabém krvácení na konci či začátku menstruace si pořiďte slipové vložky, které můžete nosit denně a zůstat tak neustále v pohodlí.

 

Péče

Existují vložky, jejichž povrch je napuštěn výtažkem z bylinek, takže vás nejen ochrání, ale také pečují o vaši pokožku. Vyzkoušejte například ty z heřmánkem, které navíc příjemně voní. Během dne se tak budete cítit svěže, i když vám zrovna nebude do zpěvu.

 

Pro sportovce ani náhodou

Samozřejmě sebou vložky nesou také své mínusy. Představte si například, že byste  měla v den menstruace vyrazit do fit centra nebo na plavecký stadion. Ono stačí mít ve škole hodinu tělocviku zrovna, když to máme – a trauma je na světě! Jakmile bude vaše tělo ve větším pohybu, budete se s vložkou cítit nepohodlně. Přestože díky lepícím proužkům drží jako přišitá, můžete mít pocit, že se vám ve spodním prádle hnula, že někde trčí, že „někudy protečete“ a že je to, panebože, určitě vidět! V těchto případech volte raději tampon, který vás těchto pocitů zbaví.


Pro citlivý nosík

Řekli jsme si, že výhodou vložky je, že tekutina odchází z těla ven a ženy mají pak lepší pocit, protože jim to přijde přirozenější. Avšak všechno má svá pro a proti – jakmile nebudete vložku (v silných dnech obzvláště) měnit pravidelně a často, můžete vy i vaše okolí pocítit slabý nepříjemný zápach. A to je skutečně trapas! Proto když víte, že vás čeká sezení se šéfem, dlouhá konference či pobyt v úzce uzavřeném prostředí, vezměte si tampon.

 

Alergické reakce

Intimní ženské  partie jsou obzvláště citlivé a může se stát, že na některé vložky (respektive jejich povrch či balzám) může vaše pokožka zareagovat podrážděním, svěděním nebo dokonce alergickou reakcí. Nejlepší je zvolit vložku s bavlněným povrchem. Jestliže vám ani ty nevyhovují, zkuste to s tampony!

 

 

TAMPONY

 

Na rozdíl od vložek se tampony zavádějí dovnitř pochvy, kde absorbují menstruační tekutinu.

 

S šířkou výběru jsou na tom tampony stejně jako vložky. Existují tampony s aplikátorem (pro rychlejší zavádění zejména pro začátečnice), bez aplikátoru, v mini provedení (pro slabší dny menstruace a pro dívky, které mají při zavádění tamponu strach, že si poruší panenskou blánu), velikosti normal či se super absorbcí pro nejsilnější dny menstruace.

 

Jak to tedy s těmi malými "houbičkami" je?


Tampony jsou neškodné, když se správně použijí

Sportujte zvesela

Díky tomu, že se tampon zavádí do pochvy, je opravdu velice diskrétní. Z těla kouká pouze provázek, za který stačí zlehka zatáhnout, až si tampon budete chtít vyměnit. Nemusíte se bát, že by vám tampon mohl při pohybu z těla vypadnout. Svaly pánevního dna jej spolehlivě udrží, i kdybyste zběsile skákala na trampolíně.

 

O ničem nevíte

S použitím tamponů ztratíte pocit nepříjemného vlhka, které vás může s použitím vložky překvapit zvláště v těch dnech, kdy je krvácení silné a vložka rychle se hromadící tekutinu absorbuje pomaleji.

 

Ochranný „špunt“

Tampon má stejné schopnosti jako mycí houba – menstruační tekutinu jednoduše vsákne do sebe a nepustí ji. A dělá to uvnitř, ve vašem bříšku, takže na povrch už se žádná tekutina nedostane. A tím pádem nemá šanci ani nepříjemný zápach ani vlhko, ideální místo pro tvorbu bakterií.

 

Nehody

Některé ženy a dívky, zvláště pokud s tampony ještě nemají zkušenosti, často sáhnou po té nejmenší velikosti v domnění, že jej pak v sobě nebudou cítit – a to je omyl! Pochva je elastická a přizpůsobí se každé velikosti, proto je tato domněnka zbytečná. Jestliže ale zvolíte mini tampon určený na slabé krvácení v těch nejsilnějších dnech, potom skutečně hrozí, že tampon všechnu tekutinu nepojme a ta vyteče ven… Vy se spoléháte na tampon a na kalhotách se vám mezitím udělá pořádný flek… Vybírejte tedy vždy tampon vhodný k síle vašeho krvácení!

 

Tampony nebo vložky?

Chce to cvik

Tampon si musíte umět zavést. Ženy dělávají většinou tu chybu, že jej nezasunou dostatečně hluboko – potom je tampon nepříjemně tlačí a může je zevnitř dokonce i odřít! Nebojte se zavádění tamponu, budete-li uvolněná a opatrná, nemůže se vám nic stát. Uvolněte se a pročtěte si návod na aplikaci tamponu. Časem najdete tu správnou polohu, ve které si tampon zavedete nejsnadněji.

 

Příliš sucho

Tampony absorbují – ale při jejich nevhodném používání vám poskytnou až přílišný pocit sucha. My ženy ale dobře víme, že v sobě musíme mít trochu té vlhkosti, která zajistí to správné kyselé prostředí, pro nás tolik potřebné. Jakmile se sliznice vysuší, můžeme cítit nepříjemné pnutí a svědění. A aby toho nebylo málo, suché prostředí je ideálním místem pro usazení bakterií a pozdější záněty. Vždy tedy volte tampony vhodné k intenzitě vašeho krvácení!

 

 

TIPY:

 

Ať už zvolíte vložku nebo tampon, pamatujte, že při jejich výměně musíte mít vždy čisté ruce! Neumývejte ruce pouze po použití toalety, jak nás to učily naše babičky, ale také před jejím použitím. Vaše tělo vám bude vděčné.

 

Pokud se bojíte, že by vám tampon mohl protéct, doplňujte jej o slipovou vložku, která případnou nehodu včas zachytí a podrží ji do té doby, než si odběhnete na záchod.


Hýčkejte své intimní partie! V drogériích a lékárnách (kde vám neprodají nic, co by vás mohlo podráždit) seženete mycí gely, krémy, vlhčené ubrousky i speciální vaginální čípky, díky kterým budete mít ve svém místečku jako v pokojíčku.

 

Lámete si stále hlavu nad tím, jakou ochranu při menstruaci zvolit? „No tak to jsou teda rady, vždyť obě varianty mají nějaké nevýhody“, říkáte si možná. Samozřejmě – vše má svá pro a proti. Záleží pouze na vás, jakou možnost zvolíte. Každá žena je originál a každé vyhovuje něco jiného. Pokud budete dodržovat zásady správné hygieny a tampony i vložky měnit včas (tampony nejlépe po třech až čtyřech hodinách), poskytnou vám oba způsoby účinnou a spolehlivou ochranu během vašich dnů.



Alena  Rašková

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bez nich si to vôbec neviem predtaviť
Obrázek uživatelky
profil
3 roky jsem díky tělísku vpod kůží nemenstruovala a ža bude nějaká ta korunka tak do toho jdu zas, nemělo to cybu a nezdravé to taky nebylo, cítila jsem se psychicky i fyzicky lépeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
.....Před druhou světovou válkou si ženy opatřovaly vložky na knoflík, které po jejich použití musely prát… Díky bohu za dnešek!........

tohle asi nerady budou číst ty, které pratelné vložky používají.... SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
používam tampony vložky bych již nesnesla. je to o komfortu a možnosti, kdy i v onech dnech mohu dělat cokoliv, tedy se jít i koupat. že si nemohu vyměnit tampon někde v křéví ? Omyl. stále s sebou nosím vlhčené ubrousky , takové ty pro miminka, jednak pro děti, jednak pro stavy nouze, takže není problém.

"...menstruační tekutinu jednoduše vsákne do sebe a nepustí ji. A dělá to uvnitř, ve vašem bříšku...."

tohle jsem nějak nepochopila...v bříšku ? snad v poševním vchodu....SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mě jednoznačně vyhovují tampony a to jsem někde na cestách v jednom kuse. A když si nemůžu omýt ruice tak za A: použiju tampon s aplikatorem, a za B: mám vždycky u sebe antibakteriální gel na ruce. A můžu si zalízt klidně do křoví Smajlík

Jinak mě k nošení tampónů donutil právě školní tělocvik a pak jsem u nich tak nějak zůstala Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice