Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výplach nosu ano, či ne? „Na podzim rozhodně ano,“ říká profesor Ivo Šlapák

27. 10. 2015 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Nos je vstupní branou dýchacích cest, filtruje všechny škodliviny, které vdechujeme. Proto bychom o něho měli pečovat – podobně jako třeba o uši nebo zuby. S profesorem MUDr. Ivo Šlapákem, CSs., z Kliniky dětské ORL Fakultní nemocnice Brno jsme si povídali o rýmě a nosní hygieně.

Když se nám rýma zhorší, tak většina z nás sáhne po kapkách do nosu, které obsahují léčivou látku. Je to správně?

Existují tři druhy preparátů. Antibiotické nosní kapky, například framykoin, mají za úkol nosní sliznici zbavit infekce. Dalším druhem jsou ty, které způsobují stažení cév. Obsahují léčivou látku, která způsobí splasknutí sliznice a zlepší dýchání. Neléčí příčinu, ale příznaky a mohou se používat omezeně jen několik dní. A třetí jsou solné roztoky mořské nebo termální vody, nejlépe izotonické, které mají za úkol omývat nosní sliznici, čistit ji a mohou se používat neomezeně a dlouhodobě.

Je nějaký rozdíl v tom, zda voda v přípravku pochází z moře nebo z lázní?

Ivo ŠlapákU mořských vod jsou rozdíly minimální. U termálních vod jsou rozdíly větší. Jsou na různé použití - některé jsou vhodné na popíjení, na koupání, jiné se inhalují. Například termální voda z francouzských lázní Luchon je speciálně určená k léčbě onemocnění v oblasti ORL. Můžou obsahovat také příměsi různých chemických prvků, třeba síry, o které se například ví, že pomáhá sliznice desinfikovat a regenerovat.

Zmínil jste obsah soli v jednotlivých roztocích. K čemu slouží hypertonický roztok a k čemu izotonický?

Izotonický je svojí povahou nejblíže buňkám lidského těla. Když si ho stříknete do nosu, nebude vás pálit. Kdežto hypertonický má vyšší obsah soli a očekává se od něj, že pomůže splasknout nosní sliznici, vysaje tekutinu z nateklé tkáně, koncentrace soli se na obou stranách vyrovnají a vy můžete dýchat. Jelikož je hypertonický solný roztok slanější, nemůže se používat dlouhodobě, docházelo by k poleptání sliznice, popálení. Na rozdíl od něj izotonický roztok tyto chemické reakce nezpůsobuje a může se používat opravdu dlouhodobě.

Takže hypertonický nejvíce pomůže, když už rýmu máme, zatímco izotonický je spíše pro prevenci?

Hypertonický pomůže ke splasknutí zduřelé nosní sliznice například při rýmě a ucpaném nosu, ale také při akutních alergických potížích. Může být alternativou sprejům a kapkám do nosu s léčivou látkou. Izotonický slouží k oplachům nosní sliznice, jejímu čištění, takzvané nosní hygieně. Při rýmě ale pomáhá rovněž, ředí totiž hlen v nose.

Můžete pojem nosní hygiena vysvětlit blíže?

V podstatě jde o pravidelné vyplachování nosu, kdy se z něj vyplavují nečistoty. Jestliže je nos ucpaný a dýcháte jen ústy, veškeré nečistoty jdou rovnou na hrtan, na dolní cesty dýchací. Dýcháním se zároveň vysušuje sliznice úst, která je pak náchylnější například k angínám. Nosní hygiena je vhodná pro těhotné i kojící ženy, alergiky, pacienty, kteří trpí opakovanými či chronickými infekcemi. Pravidelné oplachy nosní sliznice izotonickými roztoky doporučujeme také po operacích, po vytržení nosních mandlí.

Jak často bychom měli nosní hygienu provádět?

Není samozřejmě nic proti ničemu proplachovat nos každý den. Nosní hygiena je však vyloženě potřebná zejména v rizikových obdobích, tedy na podzim a na jaře při zvýšeném výskytu rým a alergií. V zimě chrání nosní hygiena sliznici před nadměrným vysušováním způsobeným pobytem ve vytápěných místnostech. V létě pak pomáhá lépe snášet pobyt v klimatizovaném prostoru.

Více na www.nosnihygiena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já používám na rýmu nosní sprej RymaSTOP. Jediný mi konečně zabírá… Už nechodím s plným nosem a s kapesníkem v ruce Smajlík Okamžitě mi uleví. Doporučuji.
Obrázek uživatelky
profil
31. 10. 2015 18:50 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:45 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:40 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:36 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:32 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:29 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
Obrázek uživatelky
profil
já taky hlasovala pro štístka, jenže už přestaly padat
Obrázek uživatelky
profil
31. 10. 2015 18:50 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:45 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:40 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:34 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:30 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
31. 10. 2015 18:26 Sebrán "Štístko" za 30 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak ještě 1 padlo až teď
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles