Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základní zásady čištění zubů

8. 04. 2009 | Péče o tělo

Pomáháme najít řešení pro vaše problémy se zuby


Věděli jste, že podle stomatologů vzniká 85 % zubních kazů v mezizubních prostorech?  Proč je stav zubů české populace stále tak špatný?

Podle průzkumu mezi stomatology je příčinou nesprávné provádění dentální hygieny. Laicky řečeno – neumíme si čistit zuby a špatné návyky učíme i naše děti. Co s tím dělat? Stačí návštěva dentální hygienistky nebo stomatologa, který vás i vaše děti správnou techniku čištění zubů naučí a budete se cítit jako znovuzrození.

Většina kazů vzniká v mezizubních prostorech. Důvod je ten, že štětiny zubních kartáčků nedosáhnou do mezizubních prostor. Ideální pro pravidelnou mezizubní hygienu jsou mezizubní kartáčky, díky jednoduché manipulaci a vysokému účinku. Mezizubní kartáčky by měli používat i děti, jakmile mají mléčně zuby natolik vyvinuté, že se začínají tvořit mezizubní prostory. O tom jak správně provádět dentální hygienu se můžete poradit na www.orbitklub.cz s MUDr. Davidem Smrčkem.

mezizubní kartáčkyZubní plak, je neviditelný film bakterií, který se tvoří na povrchu našich zubů. Běžným kartáčkem jej odstraníte z velkých ploch zubů, ale v mezizubí se drží stále. Pokud se tyto bakterie přemnoží, vylučují velké množství toxických látek a kyselin, které odvápňují sklovinu (vznik zubního kazu) a dráždí dásně. Imunitní reakce dásní se projeví překrvením a zvětšenou citlivostí. Dlouhodobým chronickým drážděním dochází k akutním zánětům dásní a ke vzniku paradentózy.
Pokud vám termíny – plak, dentální hygiena – zní jako „science fiction“ nevzdávejte to! Na stránkách www.orbitklub.cz najdete nově ZUBAŘSKÝ SLOVNÍK a využít můžete také poradny stomatologa MUDr. Jakuba Smrčka.


Hlavní zásady čištění zubů

1. Používejte 2x denně zubní kartáček a pastu a nezapomeňte na mezizubní kartáček, který v ústech čistí hůře dostupné mezizubní prostory.
- Proč 2x denně? Zubní plak, který způsobuje vznik zubního kazu, se na zubech hromadí a již během 24 hodin začne narušovat zubní sklovinu
- Věděli jste, že zubní pasta není nutná? Nutné je porušit souvislou vrstvu plaku na zubu. K tomu stačí i suchý kartáček. Čištění pak zvládnete i v práci u počítače.

2. Navštěvujte nejméně 2x ročně svého zubního lékaře. Preventivní prohlídka je pro vás zdarma.
    - Samozřejmostí při návštěvě zubaře je zhotovení skusových RTG snímků – laicky řečeno rentgenu zubů, který odhalí i ty nejmenší kazy a vady zubů.

3. Jezte vyváženou, pestrou stravu. Omezte sladká jídla a pozor na sladké nápoje.

4. Nemůžete-li si po každém jídle vyčistit zuby kartáčkem, používejte speciální žvýkačky bez cukru.


Zdroj: Orbit klub


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky mam ten pocit. kamaradka ma zoubky jak perlicky bez jedineho kazu, cisti jen rano nez vyjde mezi lidi. Ja drbu 3krat denne, nit, ustni voda a mam zuby spatne a osklive
Obrázek uživatelky
profil
niekedy mám ten pocit, či tie pasty nerobia šarapatu so sklovinou
Obrázek uživatelky
profil
Kdo nečistí, má je zdravé, kdo čistí, má je špatné.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé. Je ale pravda, že já si mezizubní prostory čistím cca jednou za týden, podle toho kdy mám čas :D. A s těmi školními prohlídky je to tak, dříve se aspoŇ chodilo, ale ted? Vůbec ne. Někdo to omezuje. A to je špatné.
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak mi češi si opravdu , neumíme čistit , zuby jenom o tom mluvíme ale skutek utek . Dříve se chodilo aspon na školní , prohlídky ted se to už moc nenosí , to je velká škoda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles