Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaútočte na noční můry psychoterapií

4. 11. 2019 | Péče o tělo
Mnoho lidí má alespoň někdy během svého života zlé sny. Mohou pak u nich způsobit jak zmatek, tak i děs a hrůzu, protože si je pamatují i po probuzení. Jak ale vznikají? A lze se jim bránit?


Za vše může REM spánek

Noční můry se vyskytují v tzv. REM fázi spánku. Ta je charakterizována rychlými pohyby očí (anglicky rapid eye movement – REM) a lehčím spánkem. Obvykle se objevují v druhé polovině noci, ale také se tato fáze střídá s tzv. fází nonREM. Znepokojující a děsivý pak může mít někdy za následek i náhlé probuzení, při němž se snílek cítí velmi vystrašený a nezřídka je i zpocený.

Někteří lidé se snaží sny vysvětlovat a tvrdí, že se v nich odráží jak minulost, tak i budoucnost. Po "útoku" noční můry je proto probuzený vyděšený a má strach znovu usnout. Proto s sebou mohou noční můry přinášet i poměrně vážné spánkové problémy.


Co noční můry znamenají

Psychologové věří, že mnoho nočních děsů má souvislost s reálným životem pacienta. Ve snech se tak může zrcadlit jak pacientův strach před něčím – například se bojí pavouků a většina jeho nočních můr se odehrává v pavoučí síti –, tak například i traumatický zážitek z minulosti, který se podvědomě do snů promítne. Noční můry ale mohou být i jakýmsi promítacím plátnem jiných problémů, například v rodině, různých pocitů viny, celkové deprese a úzkosti atd.


Jak se nočním můrám bránit

Jedním z prvních postupů, jak se opakovaným nočním můrám bránit, je rozhovor o snech s přáteli, rodinou a popřípadě psychologem. Ten nám může pomoci pochopit, proč se nám takové sny zdají a jak jim předcházet. V tomto ohledu se velmi dobře osvědčily techniky kognitivně-behaviorální terapie.

Pokud se ale už ze zlého snu probudíme, je třeba si uvědomit a pořád dokola si říkat, že to byl pouze sen. Pokud se nám nedaří usnout, je dobré se trošku projít a případně se i napít vody a popř. i vyměnit propocené oblečení. Hlavní ale je na zlý sen už nemyslet, zkusit úplně "vypnout" mysl a pokusit se usnout. 


Zdroj: Dobrý-spánek.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám děsivé sny jednou za čqas, ale dosti se jich bojím. Nejsem schopná se probudit.
Obrázek uživatelky
profil
Některé sny mám jako by živé a pravdivé, ale někdy je to blbost. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nevím mně se zdávají sny a ty se většinou splní,ale někdy se mi zdají úplné nesmysly nad kterýma přemýšlím co to je za blbost a co znamenajSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlas s předchůdkyní. Je to normální projev. Mám tedy zážitky probírat s přáteli, kteří mají jiné starosti a já je mám zatěžovat. Naprostá hloupost.
Obrázek uživatelky
profil
kdyz jsou nejake starosti, ta nocni mura provazi snad kazdeho
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles