Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zázvor - bylinka s vynikajícími účinky

11. 12. 2014 | Péče o tělo

Zázvor je vynikající koření a také všestranný lék, který pochází z Orientu. Koření získáváme z oddenků zázvoru pravého. U nás se prodává zázvor bílý, jeho oddenky jsou loupané, ale je také znám zázvor černý, ten má oddenky neloupané.

Zázvor používáme čerstvý, sušený, vařený, nakládaný a kandovaný. Všechny druhy takto upraveného zázvoru mají příznivé účinky na naše zdraví. Nejzdravější je stále zázvor čerstvý, který je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Zázvor je trvalka, která je podobná kurkumě a kardamomu, má palčivou chuť a citrónovou příchuť.

Použití v kuchyni

Mladé oddenky zázvoru využíváme stejně jako jiné druhy zeleniny. Zázvor je bylinka, která se přidává do různých pokrmů v orientální kuchyni. Kořen zázvoru vždycky zbavíme slupky, kterou oloupeme a nakrájíme oddenek na kolečka, nebo ho strouháme nadrobno. Mladý zázvor je vhodný k proslazování a konzervování. Můžeme ho podávat samostatně k různým jídlům, nebo v kombinaci s jinými surovinami. Starší oddenky zázvoru jsou dřevnatější a vláknitější. Kořen zázvoru se suší nebo mrazí. Sušený zázvor je součástí kari koření a je vhodný k zavařování. Zázvor dodá příjemnou chuť rýži, ale také asijským nudlím. Chutná výtečně v různých masitých pokrmech, mořských plodech, rybách, uzeninách, smažených jídlech, zelenině, omáčkách, polévkách, kompotech a výborně doplní ovocné mísy a saláty.

Zázvor jako lékPoužívá se do čatní a marinád. Pro svoji ostrou chuť se dobře kombinuje s jinými druhy zeleniny, nebo ovoce jako je cuketa, jablka, švestky, ananas a hrušky. Z oddenků zázvoru se vaří marmelády a džemy. Zázvor bývá součástí kečupů. Používáme také do pečiva a cukroví. Mezi tradiční vánoční cukroví patří zázvorky, které nesmí chybět o Vánocích žádné hospodyňce. Ze zázvoru se vyrábí zázvorová limonáda, zázvorové pivo a zázvorový likér. Vyrábí se také kandovaný zázvor.  Doma si rádi vaříme zázvorový čaj, který je velice účinný při nachlazení.

Zázvor jako lék

Zázvor podporuje chuť k jídlu. Pomáhá při zažívacích a žaludečních nevolnostech, zvracení, nadýmání, střevních infekcích, dráždivém kašli.  Má protizánětlivé účinky. Působí na zvýšenou teplotu, nachlazení, chřipku, bolesti dutin, uvolňuje hleny. Pomáhá při bolestech hlavy. Desinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá při zánětech kloubů. Snižuje vysoký krevní tlak, působí dobře na srdce. Zázvor chrání střeva i ledviny, snižuje cholesterol. Je vhodný na posílení imunity. Pomáhá lidem, kteří trpí cukrovkou.

Léčivé účinky zázvoru

Pro své léčivé účinky se zázvor používá ke koupelím nohou a celého organismu. Koupele uklidňují a zahřívají celý organismus. Při bolesti v krku je výborný kandovaný zázvor. Na nachlazení, žaludeční potíže a jiné neduhy se používá zázvorový olej, tinktura, zázvorový sirup a likér. Zázvor se používá k výplachům ústní dutiny a inhalacím. Zázvor je bylinka jako každá jiná, má spoustu pozitivních účinků, ale musíme s ním zacházet opatrně. Velké množství zázvoru spíše uškodí. Můžeme ho používat jen v přiměřeném množství a někdy není dobré ho kombinovat s některými druhy léků.

Pěstování zázvoru

Zázvor můžeme pěstovat doma nebo ve skleníku. Květináč naplníme kvalitním substrátem, bohatým na živiny, který umístíme do světlé a teplé místnosti. Kousíček pod povrch uložíme řízek zázvoru, očko musí směřovat vzhůru. Aby oddenky brzy vyrašily, musí se substrát udržovat vlhký. Rostlinku pravidelně přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny. Zázvor zaléváme denně. Na podzim zatažené oddenky zpracováváme, omezíme zálivku a hnojení rostliny.

Zázvor je vynikající koření, které by mělo být součástí našeho jídelníčku. Můžeme si z něj připravit výborný čaj, ale také cukroví nebo lahodný pokrm. I pro vás se může stát zázvor výbornou pochoutkou.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zázvor - bylinka s vynikajícími účinky:

Zázvor - bylinka s vynikajícími účinky
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda zázvor a používám jej celý rok. V zimě čaje a v létě pak zase limonády se zázvorem Smajlík Ovšem na ucpaný nos mi moc nepomohl, ale na ten můžu doporučit rymastop. Je to přírodní nosní sprej jen z bylin, takže žádná chemieSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vyrábím si likér a ten má grádySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji všem za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
používám a myslím si,že je skvělý. Používám čerstvý i sušený. Dělám si z něj čaj (nachlazení, žaludek ...).V sušeném stavu není tak silný, ale vždy ho po vylouhování v čajítku dám do sklenice se studenou vodou - - jóó to jsou pak grády. Pravda, pro "vaření" jsem ho ještě nezkoušel.
Obrázek uživatelky
profil
používám při nachlazeníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles