Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zbavte tělo jedů jarní očistou a detoxikací

16. 04. 2011 | Péče o tělo

Lidské tělo neustále prochází přirozeným čistícím procesem, přesto nestačí odbourávat škodlivé látky, kterými jej, díky současnému životnímu stylu vytrvale zásobujeme. Špatné zažívání a pleť, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolest hlavy a kloubů, premenstruační syndrom a mnoho dalších potíží jsou v mnoha případech způsobeny přetíženým organismem.


Se stejnou vervou, s jakou se jednou za čas pouštíme do velkého úklidu domácnosti, bychom proto měli přistoupit i k vlastní očistě. Důkazy o pravidelných očistách pocházejí z Indie i Egypta. Začít můžeme očistou trávicího traktu. Říká se, že naše zdraví je odrazem stavu našeho zažívání. Díky nevhodné stravě a látkám, se kterými se denně dostaneme do styku (pesticidy, potravinářské přísady, léky a chemikálie), jsou střeva zanesena zbytky a „usazeninami“. Ty se pak mohou dostávat zpět do krve, snižuje se také velmi vstřebávání živin.


zeleninaJídlo by mělo být ideálně složené tak, aby s jeho zpracováním tělo nemělo příliš velkou práci, aby ho nezatížilo. Jenže naše strava tomu absolutně neodpovídá. Po každém jídle proto musí náš organismus vynaložit značnou energii, aby nevyužitelné látky z potravy vyloučil. Používá k tomu mnohdy i zásobní antioxidanty a minerály, kterých se pak nedostává na přirozenou ochranu a očistu orgánů,“ vysvětluje zkušená výživová poradkyně s 12tiletou praxí Monika Divišová.


Skvělým prostředkem pro podporu organismu, který se pak dokáže lépe poprat s případnou nemocí, je pravidelná očista. Ale je třeba vědět, co jíst před očistou i po ní, čím celý proces zefektivnit, a také to, že jej mohou zpočátku provázet nepříjemné pocity – bolest hlavy či únava. Když se myje podlaha, voda je také při prvním mytí špinavá,“ dodává s úsměvem Monika Divišová.


Způsobů očisty a detoxikace organismu je mnoho, od speciální úpravy jídelníčků, přes džusy, bylinky, antioxidanty až k půstům. Je důležité pochopit, že nejde o jednorázový akt, ale déle trvající proces. Podle Moniky Divišové je nutné přizpůsobit očistu kondici, životnímu stylu, možnostem a zkušenostmi klienta.


Můžeme začít například odlehčenými dny: „Zvyšte pitný režim, minimálně 2,5-3 litry vody nebo bylinkových čajů denně, tekutiny pomáhají s vylučováním odpadních látek. Vyřaďte z jídelníčku smažená jídla, uzeniny, bujóny, instantní směsi, alkohol, kávu, bílou mouku a cukr, černý čaj, alkohol, umělá sladidla, mléko. Jezte více zeleniny a pijte zeleninové šťávy - obsahují vitamíny, minerály, enzymy a další cenné látky, zelenina překyselený organismu neutralizuje, 50% denního talíře by proto měla tvořit právě čerstvá zelenina.


Zvyšte objem vlákniny v jídelníčku – přisypte do zeleninové polévky salátovesné otruby nebo lněné semínko. Přílohy si vybírejte celozrnné, například: tmavá rýže, pohanka, celozrnný kuskus, jáhly. Přidejte pohyb - rozhýbete tím metabolismus a lymfatický systém, aerobním pohybem (kolo, běh, brusle, aerobic apod.). Nezapomínejte na odpočinek a relaxaci, pro dobrý noční spánek nejezte minimálně 2 hodiny před spaním, do svého programu zahrňte některé relaxační techniky (jóga, pilates, tai-chi, dýchání)
,“ doporučuje Monika Divišová.


Samotná sedmidenní očistná kúra může začínat každý den pitím teplé vody s citrónem, jídelníček se pak ideálně skládá z čerstvé bio zeleniny a ovoce v různých formách (vývar, salát, šťávy, smoothie). Toto je doplněno lehkými jídly - obiloviny (jáhly, rýže, pohanka), luštěniny, semínka, mořské řasy – vše v omezených dávkách v průběhu celého dne. Důležité je nesolit, nesladit, dodržovat pitný režim, detoxikaci podpořit přírodními potravinovými doplňky zeleným ječmenem a řasou Chlorellou.


Monika Divišová doporučuje konzultovat konkrétní způsob a postup se zkušenými odborníky, kteří sestaví očistnou kůru na míru podle aktuálního zdravotního stavu, stravovacích zvyklostí, osobní motivace a také finančních možností.


Zdroj: Wellnessia.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !