Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zbavte tělo jedů jarní očistou a detoxikací

5. 04. 2013 | Péče o tělo
K jarnímu období dnes již stále častěji patří nejen úklid domu a zahrady ale i očista našeho těla. Tato tzv. detoxikace je pro nás vhodná nejen v jarním období, ale když se jí naučíme zařazovat několikrát ročně, uděláme svému tělu velkou službu. Je to tradiční metoda prevence zdraví, která z našeho životního stylu vymizela a teprve v posledních letech se spolu s celostním přístupem ke zdraví opět navrací.

Proč je detoxikace důležitá pro lidský organismus

Lidské tělo neustále prochází přirozeným čistícím procesem, přesto nestačí odbourávat škodlivé látky, kterými jej, díky současnému životnímu stylu, vytrvale zásobujeme. Špatné zažívání a pleť, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolest hlavy a kloubů, bolestivá menstruace a mnoho dalších potíží jsou v mnoha případech způsobeny přetíženým organismem.
Se stejnou vervou, s jakou se jednou za čas pouštíme do velkého úklidu domácnosti, bychom proto měli přistoupit i k vlastní očistě. Důkazy o pravidelných očistách v historii lidstva pocházejí z Indie i Egypta.

zeleninaZačít můžeme očistou trávicího traktu. Říká se že, naše zdraví je odrazem stavu našeho zažívání. Díky nevhodné stravě a látkám, se kterými se denně dostaneme do styku (pesticidy, potravinářské přísady, léky a chemikálie) jsou střeva zanesena zbytky a „usazeninami“. Ty se pak mohou dostávat zpět do krve a také se velmi snižuje vstřebávání živin.

Jídlo by mělo být ideálně složené tak, aby s jeho zpracováním tělo nemělo příliš velkou práci, aby ho nezatížilo. Jenže naše strava tomu absolutně neodpovídá. Po každém jídle proto musí vynaložit značnou energii, aby nevyužitelné látky z potravy vyloučilo, používá k tomu mnohdy i zásobní antioxidanty a minerály, kterých se pak nedostává na přirozenou ochranu a očistu orgánů. Skvělým prostředkem pro podporu organismu, který se pak dokáže lépe poprat s případnou nemocí, je pravidelná očista. Ale je třeba vědět, co jíst před očistou i po ní, čím celý proces zefektivnit, a také to, že jej mohou zpočátku provázet nepříjemné pocity – bolest hlavy či únava. Když se myje podlaha, voda je také při prvním mytí špinavá.

Způsobů očisty organismu je mnoho, od speciální úpravy jídelníčků, přes čerstvé šťávy, bylinky, antioxidanty až k půstům. Je důležité pochopit, že nejde o jednorázový akt, ale déle trvající proces. Je nutné přizpůsobit očistu kondici, životnímu stylu, možnostem a zkušenostem klienta.

Procesy v těle – trávení jídla

I přestože jíme kvalitní potraviny, šetrně je upravujeme a máme celkově pestrý jídelníček, může se stát, že živiny obsažené v jídle nedovedeme vstřebat, což má pak vliv na náš zdravotní stav. Jedním z důvodů je kondice našich střev. Nejsou dostatečně „čistá“ na to, aby se živiny z potravy mohly vstřebávat. Je to jako když myjete nádobí a voda ve dřezu přestane odtékat. Jakmile vyčistíte sítko se zbytky jídla, problém je vyřešen. Většina z nás má v těle „ucpaná sítka“! Tedy složení jídelníčku je jedním z hlavních faktorů, pak je to samozřejmě i množství a kvalita potravin.

Příprava na očistu

Zvyšte pitný režim, minimálně 2,5-3 litry vody nebo bylinkových čajů denně. Tekutiny pomáhají s vylučováním odpadních látek.

Vyřaďte z jídelníčku smažená jídla, uzeniny, červené maso, instantní směsi, alkohol, kávu, bílou mouku a pečivo vůbec, cukr, černý čaj, umělá sladidla, mléko.


Jezte dostatek zeleniny, ideálně jako součást každého jídla. Díky vysokému obsahu vlákniny přispívá k podpoře trávení.

Pijte zeleninové šťávy a jezte zeleninové saláty. Syrová zelenina má vysoký obsah výživných látek a enzymů.

Zvyšte objem vlákniny v jídelníčku. Právě ta má důležitý vliv na správné trávení o pročištění střev. Váže na sebe odpadní látky, které pak odejdou společně s vlákninou z těla ven. Přisypte do zeleninové polévky ovesné otruby nebo lněné semínko, na salát si dejte slunečnicová semínka, fazole také obsahují spoustu vlákniny. A pokud nemáte možnost mít dostatek vlákniny v jídle, používejte potravinový doplněk s vlákninou (Psyllium).

Přílohy si výhradně vybírejte celozrnné a bezlepkové, například: tmavá rýže, pohanka, celozrnný kuskus, jáhly, brambory, špalda, quinoa, batáty.

Přidejte pohyb - rozhýbete tím metabolismus a lymfatický systém. Aerobní pohyb je velmi důležitý - kolo, běh, brusle, aerobic.

Nezapomínejte na odpočinek a relaxaci.

Pro dobrý noční spánek nejezte minimálně 2 hodiny před spaním, do svého programu zahrňte některé relaxační techniky (jóga, pilates, tai-chi, dýchání). Řadu z těchto technik můžete praktikovat i doma.

Monika DivišováTato příprava na vlastní detoxikaci je vlastně zdravá úprava životního stylu. Optimální je dodržovat tento režim alespoň týden a potom zařadit na několik dní vlastní očistu ve formě velmi lehkého jídelníčku, šťáv nebo půst. Poté opět dodržovat po dobu jednoho týdne tuto přípravnou fázi. Tento proces můžete opakovat několikrát do roka. Nejíst pečivo, uzeniny nebo cukr se zdá jako detail, který nemůže mít na zdraví přeci takový vliv. Ale když po týdnu vyřazení těchto potravin přestanete mít nadýmání, dobře se vám spí a sršíte energií, je to jasná motivace pro trvalou změnu.

Den D aneb detoxikace

•    Nejedná se o úplný půst, ale velmi lehkou stravu po dobu sedmi dní. Nezapomeňte, že omezením a odlehčením jídelníčku dáváte tělu „prostor“ na úklid a regeneraci.
•    Samotná sedmidenní očistná kúra může začínat každý den pitím teplé vody s citrónem.
•    Snídaně může být čerstvá šťáva, ovocný salátek nebo zeleninové smoothie. Ke svačině opět ovoce s pár mandlemi. Oběd poskládejte z těchto surovin: dušená zelenina, jáhly, celozrnná rýže, quinoa, batáty, luštěniny, mořské řasy, semínka. Připravte si z nich polévku nebo rizoto. Odpoledne si dejte jen zeleninový vývar nebo smoothie.
•    Kromě zmíněných potravin můžete používat i olivový olej a čerstvé bylinky.
•    Jezte pomalu, kousejte a dávejte si malé porce.
•    Důležité je nesolit, nesladit, dodržovat pitný režim, detoxikaci podpořit přírodními potravinovými doplňky - zeleným ječmenem a řasou Chlorellou.

K čemu vede detoxikace:

•    Pro tělo je to léčivý a blahodárný proces. Stejně jako v noci, kdy se zklidníme a odpočíváme, detoxikace je malá „dovolená“ pro naše orgány, které jinak jedou na plné obrátky při odbourávání alkoholu, tuků a masa. Je to pro tělo čas regenerace, uzdravování a úklidu.
•    Patří do prevence zdraví.
•    Přispívá k psychické pohodě.

Autorka: Monika Divišová
Zdroj, foto: Wellnessia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuji si, jak jednou přišla kolegyně do práce s tím, že za úplňku se budeme čistit. Tak jo, souhlasila jsem jen já. Předsstava, že celý den jíst nebudu, jenom pít, byla morbidní...pila jsem bylinkový čaj a hlady jsem šilhala. Vydržela jsem to jen asi do 19 hodin, kdy jsem si vzala suchar. Je fakt, že jsem zhubla kilo a kolegyně 2 kila.....ale bylo to tím, že jsme nejedly jen pily čaj. Ale s tou zeleninou se to dá. Já jsem zahájila jinou kůru, kterou mi poradila kamarádka....30 stroužků česneku, pět citronů a litr vody . Citrony umzjeme v teplé vodě a nakrájíme na kostičky i s kůrou. Česnek oloupeme a rozkrojíme napolovnu. Dáme vařit, pak rozmixujeme a přecedíme do skleněných lahví. Tři týdny se užívá malá štamprlička, pak je týden pauza a pak znovu. Není tam vůbec cítit česnek. Tak jsem si to udělala a i se čistím. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Muž masožravec, dítě na smažené hranolky a sýr, já všežravec. Když ještě pozvete rodiče na jídlo, dejte si něco úplně jiného. Snad se snažím alespoň pitný režim a ovoce a zeleninu.
Obrázek uživatelky
profil
nic pro mne
Obrázek uživatelky
profil
Vcelku to dodržuji po celý rok v rímci možností, aje pravda, že třeba váhu si udržím pořád stejnou, ale trápí mě opakované bakteriální záněty žaludku a stále jsem nenašla způsob jak se toho zbavit, ale dporučuji min. aspoň trošku obměnit jídelníček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jen se jí říditSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles