Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zima se blíží. Pozor na pády a zbytečná zranění

11. 12. 2013 | Péče o tělo
Už jen několik dnů nás dělí od příchodu kalendářní zimy, se kterou přichází i nepříznivé počasí, plískanice, mrazy a sníh. A právě v tomto období se nejvíce začínají plnit ordinace lékařů pacienty s nejrůznějšími zraněními, jako jsou odřeniny, zlomeniny či naraženiny způsobené pády. Na vině je většinou kluzká nebo mokrá komunikace, zasněžené, namrzlé i zledovatělé chodníky a někdy také náš spěch a neopatrnost. Prožijte zimu v pohodě bez zbytečných zranění a zjistěte, na co je třeba dát pozor a jak případnému pádu nejlépe předejít.

Kdo z nás by občas vlivem nepříznivého počasí a horšího stavu chodníků a cest neupadl? Zima je bohužel nejrizikovější období, co se pádů týče. Lékaři ročně zaznamenávají až o 60% víc pacientů právě v souvislosti se zraněním pády na chodnících a cestách. Ale pád ještě nutně nemusí znamenat zranění jako je například zlomenina. Co je tedy důležité dodržet a je možné pádům na kluzké cestě vůbec předejít?

Zima se blíží. Pozor na pády a zbytečná zraněníOpatření před tím než vyjdeme na kluzkou nebo namrzlou komunikaci


Abychom zabránili pádům nebo alespoň maximálně snížili jejich následky je vhodné se na rizikové počasí a stav cest předem připravit. Důležité je nejen sledovat počasí, ale hlavně aktuální situaci v místě našeho bydliště.

Jsou-li komunikace mokré či zasněžené je vhodné vyjít s dostatečnou časovou rezervou, abychom mohli zvolit pomalejší a bezpečnější chůzi, Vhodné je také vyhledávat sušší a hrubší místa, ať už na chodnících nebo cestách, kde hrozí menší riziko uklouznutí. Rozhodně se nedoporučuje spěchat nebo cestou telefonovat či dokonce posílat sms zprávy. To vše totiž odvádí naši pozornost od bezpečné chůze a pád i případné zranění může být na světě.

Vhodné je také před tím, než vyjdeme správně ošetřit naši obuv. Ideální jsou samozřejmě boty s hrubší podrážkou, které na chodnících tolik nekloužou, ale můžeme si pomoci i jinak. Dnes existují totiž takzvané tekuté řetězy, které nastříkáme na podrážku bot a necháme zaschnout. Podrážka se tak zdrsní a poskytne nám na mokrých a kluzkých cestách vyšší stabilitu. Navíc je možné nástřik na podrážky i kdykoli opakovat a zajistit si tak vyšší bezpečí v akutních situacích.

Náledí, ledovka a chůze


Ledovka nebo náledí je jeden z nejrizikovějších stavů, který nás může při chůzi potkat. Vše pod námi totiž klouže a nejsme schopni s tím udělat téměř nic. Lékaři každoročně varují před vycházením, pokud to není nezbytně nutné. V rámci zachování našeho zdraví s nimi musíme souhlasit.

Pokud je přeci jen cesta nutná, je vhodné vyjít více než s dvojnásobnou časovou rezervou a vybírat si cestu, na které jsou hrubší místa, nebo která je alespoň částečně ošetřena nebo posypána. Vhod nám přijde i nejrůznější zábradlí nebo zdi, kterých se alespoň trochu můžeme přidržet a případný pád zbrzdit.

Když k pádu dojde…


Upadnout můžeme prakticky kdykoli, a asi nejhorší situace nastávají v okamžiku, kdy s pádem nepočítáme. Nepříznivé počasí tak pro nás může být paradoxně výhodou, protože s možností uklouznutí už můžeme předem počítat a patřičně se na situaci připravit. Vedle opatrné a pomalejší chůze je ideální vědět i jak padat, aby případná zranění byla co možná minimální.

Doporučen je například mírný předklon, abychom v případě pádu padali na ruce, nikoli na záda, kde by hrozil úder do týlu hlavy a další možné zranění. Při pádu dopředu navíc člověk automaticky natahuje, jako obranný mechanismus, ruce před sebe a následky tak ještě zmírní.

Před odřeninami rukou nás ještě ochrání rukavice, které také zabrání přímému styku naší kůže s betonovým chodníkem nebo cestou. Pokud nás po pádu přece jen něco výrazně bolí nebo dokonce otéká, je vhodné rychle vyhledat lékaře. Často se zlomenina od naraženiny v prvním momentě špatně identifikuje, a někdy dokonce můžeme zlomeninu zaměnit za naraženinu a naopak. Lékaři navíc správně zvolí také následnou léčbu, i vhodné krémy či masti na potlačení otoků, podlitin nebo modřin.

Bezpečnost na kluzké komunikaci v bodech


•    Znát aktuální stav počasí a počítat s větší časovou rezervou na cestu
•    Po mokrých nebo zasněžených místech chodit pomaleji
•    Před chůzí ošetřit obuv například nástřikem tekutých řetězů či volit boty s hrubší podrážkou
•    Při náledí ideálně nevycházet nebo si vybírat ošetřená a hrubší místa, přidržovat se zábradlí
•    Padat dopředu, netelefonovat nebo neposílat sms za chůze
•    Při jakékoli podezřelé bolesti po pádu vyhledat lékaře

Autorka, foto: Lenka Netušilová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečný článek..snad neupadnu..
Obrázek uživatelky
profil
S prvním sněhem se mi hned podařilo spadnoutSmajlíktak doufám, že už mám vybráno na celou zimu.
Obrázek uživatelky
profil
KOUPILA JSEM SI NESMEKY,TAKŽE ŽÁDNÉ PÁDY.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles