Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Život skrytý v potravinách

28. 12. 2014 | Péče o tělo
Současná hektická doba stále častěji svádí k rychlému životnímu stylu, ve kterém není čas zabývat se vlastním zdravím ani potřebami. Zkuste se někdy na okamžik zastavit a uvědomit si, kdy jste pro sebe naposledy udělali něco prospěšného. Kdy se vaše tělo cítilo spokojeně a nabité energií?

Pokud si nemůžete vzpomenout, je načase udělat změnu. Stačí se obrátit na přírodu a hledat pomoc u ní. Mnoho možností nabízí tzv. superpotraviny - potraviny v původní podobě, které obsahují vysoký obsah různých vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů a vlákniny.

Pojem superpotraviny, nebo také superfoods, je celkem mladý a nemá prozatím jasně vymezenou definici. Obecně jde o takové potraviny, které mají zdraví prospěšný účinek a obsahují velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů, koenzymů, proteinů, esenciálních mastných kyselin a vlákninu. Velkou výhodou těchto potravin je schopnost předávat lidskému organismu přirozený komplex živin. Mají schopnost zvyšovat energii, vitalitu, povzbuzují imunitní systém, zvyšují produkci serotoninu a detoxikují organismus.

Život skrytý v potravináchPo několika týdnech konzumace se pozitivní výsledky ukazují také navenek. Pleť je viditelně čistší, vlasy a nehty pevnější. Superpotraviny pomáhají vyživovat mozek, kosti, svaly, kůži, srdce i játra a ledviny. Mezi ty základní patří například ořechy, semínka (konopné, lněné, slunečnicové, dýňové) a luštěniny (fazole, čočka, sója), čerstvé nebo sušené exotické ovoce (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), řasy (chlorela, spirulina) nebo zelený ječmen. Veškeré superpotraviny by měly být co nejméně tepelně upravované, aby se zachovalo co nejvíce jejich nutričních předností.

Velmi populární superpotravinou je v současnosti zelený ječmen a také chlorella. Zelený ječmen je nejčastěji dostupný ve formě prášku, který se rozpouští ve vlažné vodě nebo který můžete použít jako přísadu do chutného koktejlu. Pro splnění doporučované denní dávky je potřeba v nápoji rozpustit 1 čajovou lžíci (cca 2 g) 3 x za den.Díky tomu, že je tato rostlina sklízena v období své nejvyšší vitality, dokáže veškeré obsažené látky uchovat a následně předat lidskému tělu. Kromě vitamínů obsahuje zelený ječmen také řadu minerálů, stopových prvků, mastné kyseliny, enzymy, bílkoviny a sacharidy. Chlorofyl, který je přítomen v ječmeni se používá při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev.

Jednobuněčná řasa chlorella se v dnešní době stala velmi populární pro své detoxikační vlastnosti. Obsahuje širokou škálu minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofyl a antioxidanty. Pěstuje se v čisté vodě, ve které velmi rychle roste a díky fotosyntéze je schopna vyrábět unikátní růstový faktor CGF (Chlorella Growth Factor). Tento faktor v našem těle zajišťuje zdravý buněčný růst a regeneraci buněk. Konzumace chlorelly posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Konzumovat ji lze v podobě tablet. Chlorella se kombinuje ještě s další řasou, spirulinou. Ta navíc tělu poskytuje aminokyseliny pro tvorbu a udržování svalové hmoty při snižování tělesné hmotnosti. Omezuje příjem cukrů snižováním míry štěpení škrobu, který při průchodu tenkým střevem navíc podporuje jeho aktivitu. Spirulina je také častou součástí redukčních diet.

Zdroj, foto: Virde


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Život skrytý v potravinách:

Život skrytý v potravinách
Život skrytý v potravinách
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle