Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změna na zimní čas se blíží – nezapomeňte si posunout hodinky

9. 10. 2011 | Péče o tělo

30. října 2011 nás čeká posun letního času na zimní. Od neděle si tedy pospíme o hodinu déle. Změna letního času na zimní čas však nemusí být pro každého příjemná. Faktory měnícího se počasí, menší přísun slunečního světla a další změny, které zimní počasí doprovázejí, přispívají ke zvýšené citlivosti, podzimní či zimní únavě a v mnoha případech také depresím.


Možná, že i tyto problémy vedly ke zrušení posunu času v některých státech – jako příklad můžeme zmínit Egypt, kde letní a zimní čas již vůbec nerozlišují.


hodinyDenní rytmy jsou člověku vrozené a přetrvávají i ve stálé tmě. Cirkadiální rytmus (tedy 24hodinový cyklus střídání světla a tmy) řídí náš lidský biorytmus pomocí tzv. vnitřních hodin v mozku. Každý den však mají tyto naše hodiny tendenci se o 12 minut zpožďovat, proto by měla být změna letního času na zimní bezbolestná.


Změna letního času na zimní


Náročnější situací pro organizmus je změna zimního času na letní. Organismus se musí tzv. "předbíhat". V období změn času se ordinace lékařů plní pacienty, kteří si stěžují na pokles výkonnosti, stres a depresi, nespavost, únavu a špatnou náladu. Ve většině případů se jedná o tzv. sezónní afektivní poruchu.


Tato porucha však nesouvisí se změnou času jako takovou. Hlavní příčinou je pokles slunečního svitu v zimním období, dále třeba také změna charakteru počasí a zvýšená citlivost nervové soustavy vůči zátěži. Ověřenou a často navrhovanou léčbou je respektování biologických potřeb lidského organizmu.


Změna letního času je stanovena na víkendovou noc v neděli 30. 10. 2011.  Naše hodinky si ve tři hodiny v noci posuneme zpět na dvě hodiny.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já bych to už tak nachala nic neměnila,není z toho žádný užitek,jen zmatky v dopravě a chudáci zvířata.
Obrázek uživatelky
profil
Jsem pro změnu času, raději mám ten letní čas, je déle světlo a ta podzimní změna mi vůbec nevadíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to bude zas zvykáníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Lepší je ten zimní čas SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pořád čekám, kdy už budu ty hodiny posunout a ono zbývá ještě 3/4 hodSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles