Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Henna – rostlina, která nejen barví, ale i léčí

13. 08. 2007 | Péče o vlasy

Co to vlastně Henna je ?


Henna - latinsky Lawsonia inermis, je rostlina keřovitého charakteru dosahující výšky až šesti metrů. Její květy jsou bílé nebo žluté a vydávají sladkou vůni. Šťáva z květů se používá v kosmetice, z listů se pak vyrábí prášek, který se již od dob antiky používá pro barvení vlasů či pokožky. Henna je tak známá především díky svému vysokému obsahu výživných látek, které dodávají vlasům lesk, hladkost a sílu.
Henna účinkuje také jako deodorant.


Velmi často je Henna používána ke zdobení těla - známé jako Henna tattoo.


Henna jako lék:

Henna Vám pomůže od bolesti v krku: odvar z listů, který se kloktá alespoň 3x denně, zmírňuje bolesti.


Henna na bolest hlavy: od bolestí hlavy od sluníčka pomáhá obklad z květů henny smíchaných s octem, který se přikládá na čelo.


Henna

Kromě barvící schopnosti se Henna také používá pro své mnohé léčebné vlastnosti – jejím použitím dochází k výrazné regeneraci vlasů a k jejich zpevnění, zamezuje předčasnému maštění vlasů a tvorbě lupů (Henna smíchaná s citrónou šťávou a jogurtem), vytváří na vlasech a pokožce přírodní UV filtr.


Henna léčí kožní zánět, spáleniny a modřiny. Dále pak bolavé klouby, bodnutí včelou, horečky, ochraptělost, lišej.


Odvar z kůry Henny v přiměřených dávkách předchází žloutence.


Historie Henny

Historické prameny dokazují že Henna je již povíce jak 5 000 let používána v kosmetice a lékařství. Dle archeologických průzkumů byla Henna používána již ve starověkém Egyptě. V té době byla Henna používána jednak k mumifikačním účelům (pro zdobení těla) a jednak ke kosmetickým účelům (zejména k barvení paruk). Oholené hlavy a hladké tělo byly totiž znakem ušlechtilosti, ale móda zároveň vyžadovala, aby muži a ženy nosily paruky ze skutečných vlasů, popřípadě z ovčí vlny.


Již tehdy se vědělo, že Henna nejen barví, ale i léčí a regeneruje vlas i pokožku. Tyto vlastnosti Henny nabývají na významu zejména v této době, kdy chemizace a další důsledky novodobé civilizace zasahují zdraví člověka.



Zdroj: www.henna.eu

Petra Dítětová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
použila som, ale velmi mi to nesedelo
Obrázek uživatelky
profil
Také používám hennu na barvení vlasů-i prošedivělých, vlasy jsou pevné, hutné a zdravé, mám ji na hlavě v igelitu až 5 hodin, výsledek je super, už jinou chemickou barvu nepoužiji....SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já používám hennu k barvení vlasů i šedivých, jsem již dosti šedivá. Pro zakrytí šedin je potřeba nechat hennu působit alespoň 8 hodin. Protože jsem blondýna používám hennu blond, takže nevím jak by vypadala tmavší barva po působení 8 hodin, jen se z šedin celkem brzo vymývá, takže ještě používám hennu šampon na delší udržení barvy.
Obrázek uživatelky
profil
Tak bych chtela videt jak vypada.
Obrázek uživatelky
profil
To jsem ani nevěděla, že rostlina Hena se dá použít i na jiný účel než k barvení vlasů....a jak vůbec vypadá???
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles