Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o své vlasy v chladných zimních měsících?

22. 02. 2010 | Péče o vlasy

V chladných zimních měsících zapínáme topení a nasazujeme teplé čepice. My se sice zahřejeme, ale naše vlasy trpí. Jsou vysušené a unavené. K tomu připočítejme ještě každodenní shon, díky němuž vlasům nevěnujeme tolik péče a pozornosti, kolik by si zasloužily. Jak napravit chyby, které napáchala sama Paní Zíma nebo my svou neodbornou péčí?


Základem všeho je výživa zevnitř. Zdravá strava – tak by mělo znít motto všech žen, které sní o krásných vlasech. Vlasy ke svému růstu potřebují dostatečný přísun vápníku, křemíku, hořčíku a vitamínu B. Velké zastoupení křemíku najdete v ovesných vločkách. Jedna miska denně a vaše kštice bude lesklá a hebká na dotek. Vápník najdete hlavně v mléčných pochoutkách. Jogurty, sýry a také samotné mléko v sobě obsahují nemalý přísun tohoto důležitého prvku. Hořčík je zastoupen například v banánech. Pokud si dáte jeden či dva banány denně, ocení to nejen vaše vlasy, ale také tělo. Hořčík totiž zabraňuje tomu, aby vás přepadly nepříjemné křeče.

fenovaniPokud jsou vaše vlasy příliš vysušené a namáhané, nejlepší regenerační kůrou jsou šampony, kondicionéry a masky s kašmírem a bambuckým máslem. Bambucké máslo se získává ze stromu zvaného Karite ořech nebo také Mangifolia, který roste na nejvyprahlejších afrických savanách. Plody tohoto stromu mají zelenou, sladkou, masitou dužinu bohatou na kyselinu askorbovou. Je v nich téměř čtyřikrát více vitaminu C než v pomerančích. Dále obsahují železo, vitamin B, proteiny a vápník. Ořechy se nejprve předvaří a pak tři až pět dní suší na slunci. Nakonec se upraží. Skořápky se musí rozdrtit a odstranit.

Díky ručnímu loupání ořechů zůstávají zachovány léčivé vlastnosti bambuckého másla, které se v dnešní době využívá v celé řadě kosmetických výrobků. Blahodárně působí i na poškozené vlasy - obnovuje je, vyživuje a chrání před sluncem. Bambucké máslo proniká hluboko do vlasových buněk, poskytuje poškozeným a suchým vlasům intenzivní péči a pomáhá obnovit vlasovou strukturu, kterou narušuje střídání teplot – například ústředního topení či fénu a mrazivého počasí.

Kašmír je symbolem bohatství, luxusu a požitku. Získává se z jemné vlny kašmírských koz žijících na asijských náhorních plošinách a patří k nejdražším přírodním látkám na světě. Dosud se využíval především v textilním průmyslu, ale jeho unikátní lesk, hebkost a jemnost inspirovaly odborníky k tomu, aby prozkoumali jeho vlastnosti. Zjistili, že struktura kašmírových vláken je stejná jako struktura lidského vlasu. Tento objev náležitě využili v nové receptuře řady vlasové kosmetiky.

vlasyKvalitu svých vlasů podtrhnete také správným zacházením při mytí, vysušování a kartáčování. Při mytí bychom vlasy měli navlhčit vlažnou vodou, vmasírovat vhodný šampon, promasírovat celou pokožku hlavy, nechat chvíli působit a vlažnou vodou opět opláchnout. Velkou chybu děláme, pokud vlasy při mytí cucháme a třeme o sebe. Šampon bychom měli pouze lehce do vlasů vetřít, nikoliv je „žmoulat“ o sebe. Vysvětlení je jednoduché – při tomto zacházení se vlasy mechanicky ničí. Svrchní vrstva se odštěpuje a vlas se ztenčuje. Vlasy nikdy neoplachujeme horkou vodou! Pokožka hlavy se tím více mastí a druhý den vypadáme, jako bychom vlasy ani nemyli.

Po umytí vlasy lehce vysušíme ručníkem – stejně jako u předchozího umývání – vlasy o sebe netřeme, pouze lehce vlasy otíráme. Nedoporučuje se vlasy fénovat, lepší je nechat je volně uschnout. Samozřejmě se někdy fénování nemůžeme vyhnout. V tomto případě dbáme na to, aby odstup mezi teplým větrem a naším vlasem byl nejméně 20 cm. Pokud by to bylo méně, vlas se opět ničí z vnější strany. Může dojít ke krepatění a lámavosti.

O vlasy bychom měli pečovat stejně jako o svůj zevnějšek. Krásné a zdravé vlasy vysílají navenek signál – jsem zdravá a šťastná žena, vím, co je in a umím o sebe pečovat!


Nechtěly byste mít takovou vizitku vepsanou v hřívě také vy?


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v zime mám stále problém s vlasmi
Obrázek uživatelky
profil
no já si také myslím, že je lepší být zdravá s čepicí a mírně umorousanými vlasy, než nemocná bez čepice s ještě horšími vlasy - alespoň když jsem já nemocná, tak moje vlasy vypadají děsně a ještě ani nemám sílu se o ně starat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V zimních měsících nosím na hlavě pokrývku, ale
myslím si, že by vlasům bylo hůře bez ní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles