Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mami, svědí mne hlava…

27. 08. 2010 | Péče o vlasy

Prázdniny se nám pomalu blíží ke konci a rodiče všech dětí začínají nakupovat věci do školy. Až se ale vydáte na nákup školních pomůcek, nezapomeňte vedle nového penálu, cviček a sešitů koupit preventivně účinný odvšivovací prostředek.


Pak vás nezaskočí věta v žákovské knížceV kolektivu se vyskytly vši, prosím, prohlédněte svému dítěti hlavu“.  A nejen tam, vši se vyskytují i v mateřských školkách a jiných institucích, kde se pohybují většinou děti.


klukPokud si vaše dítě přinese trofej v podobě zvířátek ve vlasech, musíte konat ihned a rychle! Jaké zbraně potřebujete?


Umyjte vlasy přípravkem proti parazitům


Nové účinné přípravky jsou vyrobeny na základě silikónových a přírodních olejů a neobsahují insekticidy. Díky fyzikálnímu účinku si vši nemůžou na přípravky vytvořit rezistenci a zároveň jsou vysoce šetrné k pokožce. Mnohdy obsahují vitamín E, který pečuje o citlivou pokožku, Andirobový olej pocházející z amazonských pralesů, rovněž známý svými odpuzujícími účinky proti hmyzu a Tea Tree olej s repelentními účinky. Přípravky jsou vhodné  pro celou rodinu, děti, dospělé, pro těhotné a kojící ženy. Pozor! Celá procedura mytí vlasů je potřebná zopakovat po týdnu nebo dvou. Hnidy prochází různými etapami života a některé stádium může ve vlasech přežít.


Vyčešte všechny vši a hnidy (vajíčka)


Hlavu nestačí pouze umýt odvšivovacím přípravkem, odumřelé vši a hnidy musíte z vlasů ještě odstranit. Je to jednoduché – vyčesáním! Nejlepší pomocník je všiváček (hřeben s velmi hustými zubami). Lepší je kovový než plastový. Někdy je součástí balení. Vlasy vyčesávejte směrem odzadu dopředu, tedy od záhlaví k temeni. V předklonu, nejlépe nad rozloženým bílým papírem nebo nad vanou. Na závěr zkontrolujte důkladně dítěti hlavu.


Desinfikujte oblečení, peřiny, ručníky i hřebeny


Nestačí vyprat jen čepici, šálu nebo rukavice. Veškeré oblečení, které dítě nosí, je potřeba vyvařit, vyprat na 60 st. Stejně tak i peřiny, ručníky. Všechny hřebeny, kartáče, které rodina používá, musíte vydesinfikovat Chloramínem nebo jiným roztokem.


Nezapomeňte na hračky a povysávat koberce


Vši, stejně, jako nesnáší vysoké teploty, umírají i při teplotách pod nulou. Proto všechny hračky, u kterých máte podezření, že by se na nich vši mohli vyskytovat, zabalte do igelitového pytlíku a vložte na 2 dny do mrazáku. Koberce a čalouněný nábytek stačí povysávat. Vši neskáčou, pouze lezou.


Komunikujte!


Co nejdřív oznamte skutečnost učitelce, aby mohla informovat rodiče celého kolektivu, ve kterém se vaše dítě pohybuje. Pamatujte, vši se povedou vyhubit jenom tehdy, když opatření proti vším proběhnou ve všech domácnostech ve stejném čase.


Víte že?


holcickaVeš dětská (Pediculus capitis)
• Žije pouze ve vlasech, saje krev pouze na lidech a napadá  především děti, ve věku 8-10 let na celém světě, bez ohledu k jaké socio-ekomomické skupině obyvatel patří.
• Samička klade vajíčka, která připevňuje pevně k vlasu v těsném sousedství pokožky (tzv. hnidy).
• Dospělá veš žije asi 3 týdny a za tu dobu naklade 100-140 vajíček.
• Vši kladou vajíčka na vlasy v těsné blízkosti pokožky.
• Bílá vajíčka (hnidy) bývají přilepená na vlasech blízko u pokožky.
• Napadené děti se často škrábou, v noci se budí, jsou neklidné, ve škole nepozorné. Škrabání může působit sekundární infekci s impetigem a pyodermií. Napadené děti i jejich rodiče trpí  především psychicky, stydí se,  jsou stresovány, cítí se vyřazeny ze společnosti svých vrstevníků.
• Na rozdíl od vši šatní (její výskyt je vázán jen na nižší úroveň osobní hygieny) se veš dětská vyskytuje ve všech sociálních vrstvách obyvatelstva.
• Odolává všem běžně prováděným hygienickým úkonům, jako je česání a mytí vlasů běžným šamponem.


Zdroj: Biolit.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
S tím malý taky přišel, mami mě svědí hlava a pořád se drbal...bylo mi to hned jasné. Hned mě oblilo horko, nikdy jsem se s těma potvoroma předtím nesetkala, takže jsem nevěděla, co se pořádně dělá. Ještě, že funguje ten internet, koupili jsme podle recenzí Liquido Forte, to zabralo a za chvilku byl klid.
Obrázek uživatelky
profil
Taky to mám zasebou,chodila jsem do 1 třídy a měli jsme tam holčičku,se kterou nikdo nechtěl sedět a mě jí bylo líto,tak jsem si s ní sedla no a odnesla jsem si za to samaritánství vešky.Tenkrát mě maminka odvezla na venkov na chalupu a vyčesávala hnidy,taky přišel ke slovu petrolej a po týdnu jsme se vrátily s čistou hlavou a ta holčičkauž ve třídě nebyla , ale to už je strašně dávno v roce 1949,dneska je to velice jednoduchéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
k jejich hubení jsem u dcery použila hodně prostředků, ale nejlépe zabral kondicionér proti vším, nesmýval se, takže působil déle
Obrázek uživatelky
profil
pozor na hygienu
Obrázek uživatelky
profil
co jsem prošla tímto problémem. Chodila jsem do 4té třídy a měla copy do pasu. Jednou se ve třídě objevily vši. Dostali jsme je všichni od chlapce z velice sociálně slabé rodiny. Lékař nařídil okamžitě ostříhat. Hrozně jsem plakala a prosila maminku, aby mi nějak pomohla. Maminka byla velice hodná a trpělivá. Každý večer stáhla kuchyňskou lampu, já si sedla pod ni a mamka mi vyčesávala hnídy a vši. Pak mi namazala petrolejem hlavu a zabalila do šátku. Pálilo to šíleně, ale co bych pro dlouhé vlasy nevydržela. Ráno mi hlavu umyla a šla jsem do školy. Trvalo to dlouho, ale zvítězily jsme! Dnes jsou různé prostředky, ale ne vždy účinné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles