Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléko a mléčné výrobky ve výživě

6. 08. 2008 | Péče o vlasy
Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní skupiny potravin. Doporučujeme, aby mléko nebo mléčné výrobky byly každodenní součástí jídelníčku starších a dospívajících dětí. Je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitamínů (s výjimkou vitamínu C) a je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek.

Ceněn je především obsah vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí. Rovněž obsah bílkovin je důležitý, zvláště v případech, kdy v jídelníčku z různých důvodů vynecháváme maso. Mléko a mléčné výrobky mají nezaměnitelnou roli pro kvalitu kostry. Požadavky na vápník závisí na věku, doporučená hodnota pro dívky ve věku od 12 - 18 let je přibližně okolo 1200 mg Ca denně. Pro vstřebávání vápníku je velmi důležitý vitamín D. Obsah vápníku v kostech je jedním z rozhodujících činitelů kvality života ve stáří, protože jeho nedostatek je úzce spojen s osteoporotickými zlomeninami.

mléko ve výživěMléko již od dětství hraje významnou ochrannou roli ve vztahu k osteoporoze, protože vstřebávání vápníku klesá věkem. Proto je vhodné konzumovat dostatek vápníku v mladém věku, když ho organismus dovede maximálně využít.

Mléčné výrobky dodávají organismu 50 až 70 % celkového příjmu vápníku. Důležité je vědět, že mléko a mléčné výrobky se významně podílí na denním vstřebávání železa, a to asi 10%.

Z důvodu nežádoucího zvyšování spotřeby tuku doporučujeme zařadit mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné mléko a mléčné výrobky mají řadu předností. Mléko a mléčné výrobky, především zakysané, s nízkým obsahem tuku pod 2% mají svůj podíl v prevenci nádorových onemocnění i srdečních a cévních chorob. Nízkotučné mléko a mléčné výrobky dokonce mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Alergie

Jako vše, s čím přichází lidský organismus do styku, může být i mléko zdrojem obtíží. Nejčastěji přichází v úvahu průjem jako projev nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy. Tato nesnášenlivost může být vrozená, což je ovšem velice vzácné, spíše se jedná o alergii získanou, nejčastěji po těžkých průjmových onemocněních, kdy je poškozená sliznice tenkého střeva, a tím i enzym, který mléčný cukr rozkládá.

Dalším možným důsledkem výživy kravským mlékem je rozvoj alergie na bílkovinu mléka.

Projevy potravinové alergie mohou být velice pestré - od zvracení a průjmu přes kožní projevy až k postižení dýchacího ústrojí. V léčbě alergie je kravské mléko nahrazováno preparáty, v nichž je bílkovina kravského mléka nahrazena bílkovinnými štěpy. Ty snižují alergickou reakci na tyto přípravky. Alergie je naštěstí ve většině případů přechodná a příznaky mizí, ale alergická dispozice obvykle přetrvává.

Co říci závěrem? Pijte mléko, jezte mléčné výrobky, ale vyvarujte se vyšší spotřeby mléčného tuku.



Zdroj: Fórum zdravé výživy

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mlieko by malo mať každodenné miesto
Obrázek uživatelky
profil
Spíš bych měla omezit mléčné výrobky, pro děti je to sice zrdavý, ale pro dospělý už ani tak moc ne.
Jinak ráno mám vždy mlíko nebo jogurt a za den sem tam sýry, tvaroh.
Obrázek uživatelky
profil
se moc nepije, ani děti, ml. syn jen toškolní mléko ale jinak spořádáme hodně jogurtů a sýrů,děti i tvaroh, je ejdno zda ochucený nebo ne
Obrázek uživatelky
profil
mléčné výrobky v naší rodině milujeme všichni (jsme 4), ale mléko kupuji zásadně u nás v družstevní prodejně, kde je mléko přímo od krav - ne jako v marketech bílá voda. Pravdou je, že je tučné, ale chutná úplně jinak. Pokud se s ním vypořádáme opatrně, tlustí nejsme. Jogurty baštíme také alespo%n jeen denně. Pamatuji také doby, kdy jsme dostávali ve škole svačinky - loupáček a 1/4 litru mléka (skleněná lahvička) - ještě dnes se mi po nich zasteskne. Dnešní děti se cpou "hambáčema" a jim podobným hrůzám.
Obrázek uživatelky
profil
Že jsou mléko a mléčné výrobky velmi důležitou součástí stravy, to doporučuje každý ortoped. Hlavně pro děti, které v době růstu vápník potřebují. Proto mě udivila zpráva, že ministerstvo chce zrušit dotace na program školních mléčných svačin.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles