Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Syntetické vitamíny – ano či ne?

23. 03. 2011 | Péče o vlasy
„Vitamíny jsou zdravé a najdeme je v ovoci. Tečka.“ To pro mnoho lidí představuje vše, co je o vitamínech třeba vědět. Někteří k tomu ještě přidají: „Nejsou jen v ovoci a pokud se nestravujeme příliš zdravě, měli bychom je doplňovat formou vitamínových kapslí.“ Proč ale vitamíny potřebujeme? A můžeme je skutečně tak jednoduše nahradit? Nad tím se společně zamyslíme v následujících řádcích.

Tak předně vitamíny skutečně potřebujeme ke svému životu. Jsou nedílnou součástí mnoha fyziologických dějů a bez nich bychom zkrátka dlouho nepřežili. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit a proto je musíme přijímat v potravě. Nachází se nejen v ovoci a zelenině, ale také v mase, mléčných výrobcích, obilovinách, zkrátka téměř ve všech potravinách. Není však vitamín jako vitamín. Naše tělo vyžaduje pestrost – mnoho různých druhů a typů a to pokud možno v co nejvyváženější formě. Pokud se stravujeme zdravě a hlavně ne jednostranně, neměli bychom trpět nedostatkem žádného vitamínu. Ne každý však žijeme podle zásad zdravého života, proto na nás farmakologické společnosti celého světa chrlí nepřeberné množství vitamínových doplňků...

Ano, vitamínové doplňky mohou být velmi užitečné – pro starší osoby, jejichž metabolismus již nepracuje tak jako dříve, pro nemocné, jejichž tělo je unaveno bojem s chorobou, atd. Často se však setkáváme s tím, že řada lidí (a zejména pak dětí!!!) užívá vitamínové doplňky denně, dlouhodobě a bez vážnějšího důvodu. Je to dobrý nápad? Předně řada z nich konzumuje tyto preparáty zbytečně, neboť přijímá dostatek vitamínů ze své stravy. Přebytečné vitamíny se pak bez užitku vyloučí z těla ven, případně se v těle nahromadí a způsobí vitaminózu. Ta se může projevit bolestí hlavy, únavou, nevolností, nechutenstvím, ale zejména v případě těhotných žen nebo malých dětí také poruchou vývoje. Dále musím podotknout, že umělé a přírodní vitamíny nejsou totožné. Naše tělo je jinak vnímá a i ony mnohdy v těle jinak působí. A za třetí, lidský organismus je velmi chytrý a taky úsporný. Když delší dobu dostává vitamíny bez námahy v kapsli, odnaučí se sám si je pracně extrahovat z potravy.

Na závěr bych chtěla říct, že rozhodně nezavrhuji užívání vitamínových preparátů! Mnohdy pomohou a určitě se najde řada případů, kdy jsou nezbytné. Ale nad dlouhodobým užíváním zejména u dětí bychom se skutečně měli zamyslet...

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
4. Telo sa neodnaučí extrahovať vitamíny z potravy, to je nepravdivá informácia.
Napriek tomu je článok vo svojej podstate pravdivý, treba prijímať prírodné vitamíny a minerály, z potravy, a nie umelé, ktoré organizmus nedokáže mvyužívať.
Obrázek uživatelky
profil
Článok je veľmi nepresný :
1. Niektoré vitamíny si organizmus človeka vyrobiť dokáže - napr. vitamín D, A ( z provitamínu A ).
2. Z tela sa dokážu vylúčiť vitamíny rozpustné vo vode ( okrem vitamínu B6 ), v tele sa usádzajú vitamíny rozpustné v tukoch, ale príznaky uvedené v článku sú veľmi zjednodšené, príznaky sa líšia podľa toho, o aký vitamín ide.
Hypervitaminóza A spôsobuje praskanie a krvácanie pier a podráždenosť. Zvlášť nebezpečná je u tehotných žien, kde môže spôsobiť poruchy vývoja plodu, a u malých detí.
Hypervitaminóza D spôsobuje odvápnenie mäkkých tkanív, narušenie správneho rastu a poškodenie obličiek.
Hypervitaminóza E spôsobuje prechodné žalúdočné problémy a hnačky.
Takže nedá sa povedať to, čo sa uvádza v článku.
3. Prírodné a umelé vitamíny sú totožné, všetky majú svoj presný chemický vzorec. To, čo spôsobuje podstatne horšie vstrebávanie umelých vitamínov sú ďalšie látky obsiahnuté v zelenine a ovocí, ktoré umelé preparáty neobsahujú.
Obrázek uživatelky
profil
Hypervitaminóza, aha, díky za opravu.Smajlík Já to měla zafixované jako vitaminózu...
Obrázek uživatelky
profil
Tu drobnou chybičku odpouštím. Napsat pékný populárně - naučný článek je těžké a Agrant pro to má očividně talent.
Obrázek uživatelky
profil
ale nedalo mi poupravit autorku - nahromaděné vitamíny způsobí hypervitaminozu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka