Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zdravotní pojištění maturanta na brigádě

26. 06. 2015 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:

Po maturitě mám na celý červenec brigádu na dohodu o pracovní činnosti. Pojistné prý za mě bude platit firma jako za zaměstnance. Srpen pak budu mít volný a nevím, jestli za mě bude po tomto přerušení platit pojistné zase stát alespoň po zbytek prázdnin. Musím něco hlásit pojišťovně? Po prázdninách ve studiu pokračovat nebudu, měl bych nastoupit do zmíněné firmy.


ODPOVĚĎ:

Pro určení, do kdy za maturujícího studenta střední školy platí pojistné na zdravotní pojištění stát, je důležitých několik věcí. Zejména to, kdy studium ukončí (v řádném termínu, tj. v květnu nebo červnu, nebo mimo řádný termín, např. v září), zda bude bezprostředně pokračovat studiem v přípravě na budoucí povolání a také zda bude v době prázdnin výdělečně činný podle § 10 zákona o státní sociální podpoře (tj. OSVČ nebo zaměstnanec).

Zdravotní pojištění maturanta na brigáděZ otázky plyne, že jste studium ukončil maturitou v řádném termínu a pokračovat v přípravě na budoucí povolání dalším studiem nebudete. Stát za vás tedy bude platit pojistné jako za nezaopatřené dítě až do 30. 6. (bez dalších podmínek) a pak po dobu bezprostředně navazujících školních prázdnin za předpokladu, že po CELÉ kalendářní měsíce červenec a srpen nebudete osobou výdělečně činnou nebo nemáte po uvedenou dobu nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Vzhledem k tomu, že vaše dohoda o pracovní činnosti trvá po celý měsíc červenec a výší příjmu zřejmě zakládá účast na zdravotním pojištění, budete považován po celý tento kalendářní měsíc za zaměstnance a stát za vás nebude platit pojistné jako za nezaopatřené dítě. Poté ale již nebude výdělečná činnost vykonávána, takže se opět stanete na celý měsíc srpen nezaopatřeným dítětem, za které platí pojistné stát (za předpokladu, že nebudete po celý tento měsíc mít ani nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci). V měsíci září pak budete mít pojistný vztah řešen už jako zaměstnanec.

Co se týká ohlašovací povinnosti, má ji jak váš zaměstnavatel, tak vy sám. Zaměstnavatel své povinnosti jistě zná – musí se nejpozději do 9. 7. přihlásit u zdravotní pojišťovny, u níž jste pojištěn, k platbě pojistného za vás (ve formuláři „Hromadné oznámení zaměstnavatele“ uvede kód "P" s datem 1. 7.). Současně oznámí ukončení vaší nezaopatřenosti kódem „F“ k datu 30. 6. Následně se nejpozději do 10. 8. odhlásí od platby pojistného za vás (kódem „O“ k datu 31. 7.) a odvede pojistné za měsíc červenec nejpozději k datu 20. 8.

Vy sám musíte oznámit nejpozději do 10. 8. své zdravotní pojišťovně skutečnost, že jste opět nezaopatřeným dítětem, za které platí pojistné stát. Toto oznámení sice může provést i zaměstnavatel (kód „G“ k datu 1. 8.), není to však jeho povinností, neboť již nebudete od srpna jeho zaměstnancem.

V září, po nástupu do pracovního poměru, vás zaměstnavatel přihlásí jako zaměstnance a odhlásí jako nezaopatřené dítě. I kdybyste nastoupil do zaměstnání až v průběhu září, nemusíte to pojišťovně oznamovat, ani si platit pojistné za "nepokrytou" část měsíce sám. Pokud byste ale do zaměstnání nastoupil až v říjnu, musel byste řešit svůj pojistný vztah za celý měsíc září, například jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !