Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Brambory

29. 11. 2010 | Nemoci

Ačkoliv brambory vnímáme jako jednu ze základních potravin, jsou z historického hlediska na evropském kontinentu poměrně mladou plodinou. Přestože Inkové je v jihoamerických Andách pěstovali již před více než dvěma tisíci lety, dovezli je do Evropy španělští kolonizátoři jako okrasnou kuriozitu, jejímiž květy si šlechtičny zdobily paruky. Teprve v 18. a 19. století se brambory masově rozšířily a začaly se ve velkém pěstovat.

Brambory obsahují většinu minerálních látek a stopových prvků. Nejdůležitější je vysoký obsah draslíku, nezanedbatelné množství vitamínů skupiny B i vitamínu C (cca 20 mg/100 g). Nejvíce cenných látek se ukrývá těsně pod slupkou. Vhodnější je tedy připravovat brambory ve slupce, kterou lze u raných brambor bez obav konzumovat. Oškrábané brambory se mají vařit v minimálním množství vody nebo v páře, aby se co nejvíce omezilo vyplavení cenných živin.
Léčivý potenciál brambor lze vyvodit právě z vysokého obsahu draslíku, který se podílí na regulaci vodního hospodaření organismu. zelenina-jako-lek-bramboryBrambory jsou téměř povinnou součástí diuretických diet při onemocněních srdce a ledvin, kdy spolu s vodou vyplavují z těla i škodlivé látky. Častější zařazování brambor do jídelníčku lze doporučit i lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Zácpy jsou velmi častou potíží, se kterou by si mohly poradit syrové brambory – účinné a velmi jemné projímadlo. Při zánětech žaludku pomáhá čtyřikrát denně podávaná šťáva ze syrových brambor v dávkách po 50 ml; hojení povzbuzuje v bramborách obsažený alantoin. Jedinou známou kontraindikací při podávání syrových brambor je prasklý žaludeční vřed.
Obklad z čerstvě rozdrcených syrových brambor se používá při léčbě některých ekzémů. Přestože bramborová nať je toxická, používají se odvary z ní na koupele při revmatických potížích rukou a nohou, ve směsi jednoho dílu bramborové natě a tří dílů mařinky vonné pak pro sedací koupele při počínajících hemoroidech.


VYZKOUŠEJTE:
Při úporných zánětech horních cest dýchacích se doporučuje vařit brambory ve slupce spolu s petrželí a inhalovat vystupující páru.

Zdroj:DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Brambory mám ráda..syrové jsem nezkoušela..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda třeba i bramboru jen tak oloupanou a syrovou.Rodina to nechápe,ale mě to chutná.
Obrázek uživatelky
profil
zkoušela syrové brambory na ekzém jejího syna a dcery. Pomohly!!!
Obrázek uživatelky
profil
muzu se zeptat? Jakio hemoroidy? a jak jste tu stavu uzivala? Muj tata na ne trpi a nevi uz co vyzkouset.. Dik!
Obrázek uživatelky
profil
brambory už používala moje babička a já jsem si taky z té sýrové šťávy z brambor vyléčila krvácení z konečníku.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles