Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zelenina jako lék - Čekankové puky

29. 08. 2010 | Nemoci

Listová čekanka byla oblíbenou zeleninou už v antické kuchyni a již tehdy si lidé všímali jejího příznivého vlivu na zdravotní stav. Staří Římané pokládali čekanku dokonce za lék pro nespavce. Od počátku devatenáctého století se pak datuje vzrůstající obliba rychlených čekankových puků, které se pěstují zahrnuté zemí, aby se v listech nevytvořilo velké množství hořkých látek.

Za svou hořkou chuť vděčí čekanka látce zvané intybin, která má na svědomí i její léčivé schopnosti. Ty směřují primárně do zažívacího traktu. Intybin reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku. Čekanka silné detoxikační účinky, mimo jiné i díky vysokému obsahu vlákniny.
cekankove-pukyZbavuje střeva toxických látek, snižuje koncentraci tuku a cholesterolu v krvi a stabilizuje střevní mikroflóru. Blahodárné účinky čekanky na zažívací trakt se začínají zkoumat i s ohledem na její roli při prevenci jedné z nejčastějších podob nádorových onemocnění u nás – rakoviny střev. Konzumace pokrmů z čekanky je zároveň i účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému, jako jsou arterioskleróza (kornatění tepen), vysoký krevní tlak, infarkt nebo mrtvice.

 
VYZKOUŠEJTE:
Při zvýšené hladině cholesterolu obohaťte svůj jídelníček mimo jiné i o pokrmy z čekanky. Při celkové změně životního stylu, která je vždy nezbytná, by právě čekanka měla napomoci snížit cholesterol na správnou mez.

Zdroj: DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zkus ji dát do lednice- pak už tak horká nebudeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je na moj vkus horká
Obrázek uživatelky
profil
je na moj vkus horká
Obrázek uživatelky
profil
je na moj vkus horká
Obrázek uživatelky
profil
čakanku moc nemusím
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles