Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zelenina jako lék - Dýně

12. 10. 2010 | Nemoci

Původním domovem dýně byly teplé oblasti Střední a Jižní Ameriky, odkud se rozšířily do Evropy i dalších světadílů. Postupem doby byly vyšlechtěny odrůdy s plody vážícími desítky kilogramů i s plody mnohem menšími, jako jsou například dýně hokaido.

Protože dýně jsou z více než 90 procent tvořeny vodou a zároveň obsahují velké množství vlákniny, jsou ideální pro detoxikační i odtučňovací kúry. Blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, doporučují se proto při chorobách ledvin, žlučníku, močových kamenech a zácpě. Enzymy obsažené v dýni a zejména v čerstvé dýňové šťávě mají velice dobré účinky na nemocnou slinivku.

Čerstvá dýňová šťáva obsahuje vitamíny i minerály ve výjimečně vyváženém poměru, zejména draslík a sodík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému, stejně jako osoby s chorobami ledvin. dyneDecilitr čerstvé dýňové šťávy před spaním pomůže i těm, které trápí problémy s usínáním a spánkem. Vědecké výzkumy posledních let přičítají dýni i schopnost protinádorové prevence, zejména u rakovin plic a prostaty.

Nejcennější částí dýní jsou jejich semena, zdroj zinku, nenasycených mastných kyselin a vitamínů A, E a kyseliny listové. Konzumace dýňových semínek pomáhá k regeneraci pokožky, vlasů i nehtů. Pozitivně působí na zažívací trakt i na krevní oběh. Významný je jejich účinek na svalovinu svěračů močového měchýře, což ocení zejména starší muži při nezhoubném (stařeckém) zbytnění prostaty.
 
Podobné, ale razantnější je působení oleje z dýňových semen, který obsahuje všechny látky v mnohem větší koncentraci. Zevně působí při regeneraci pokožky po různých vyrážkách, popáleninách, ale jako pomocný prostředek například i při lupence. Vnitřně se užívá při zácpě, proti parazitům v trávicím systému, normalizuje tukovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Přispívá k prevenci při potížích s prostatou. Zajímavé je, že se doporučuje i při chřipkách a nachlazení jako podpůrný lék, neboť vysoký obsah zinku napomáhá vylučování hlenů.


VYZKOUŠEJTE:
Pokud vás trápí zácpa, zkuste každý den sníst přibližně 100 gramů syrové dýně. Během několika dní by se měla dostavit pravidelná stolice.

 

Zdroj:DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
a já koláč
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles