Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Zelenina jako lék - Hrách

17. 04. 2011 | Nemoci

Hrachová semena obsahují draslík a hořčík. Významný je i obsah vitamínů skupiny B, což v kombinaci s hořčíkem předurčuje hrách ke konzumaci v období zvýšené psychické zátěže. Naklíčená hrachová semena jsou zdrojem vitamínu C, který se v nich během klíčení tvoří jako ochranná látka.

Z hrachu může naše tělo získat velké množství nukleových kyselin, které potřebuje při buněčných „opravách“ a tvorbě nových buněk a tkání. Z tohoto pohledu lze hrách vnímat jako zeleninu výrazně omlazující. zelenina-jako-lek-hrachVysoký obsah kvalitních bílkovin napomáhá tvorbě svalové hmoty, proto je hrách vhodnou potravinou pro děti, dospívající, sportovce a fyzicky pracující. Dokonce bývá označován jako přírodní anabolikum.
Léčivá je i hrachová nať, která se sbírá v době květu. Protože obsahuje mimo jiné i alantoin, používá se odvar z natě jako prostředek protizánětlivý, hojivý a močopudný. Velmi zajímavé jsou protirakovinné účinky hrachu. Protože blokuje enzym proteázu, kterého nádorové buňky ke svému bujení potřebují velké množství, zkouší se jeho preventivní protinádorové užívání.

Nadýmání a případným dalším komplikacím při trávení hrachu předejdeme, pokud ho nevaříme ve vodě, v níž jsme ho namáčeli, a hlavně pokud do pokrmu přidáme saturejku nebo bazalku.


VYZKOUŠEJTE:
 
Zařaďte na jídelníček pokrmy z hrachu, pokud pravidelně cvičíte. Díky jeho hodnotným bílkovinám podpoříte nárůst svalové hmoty přirozenou cestou.


Hanka
ChytráŽena.cz

Zdroj: DTEST



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkuž se těším na čerstvý
Obrázek uživatelky
profil
hrášek je úžasná zelenina, ten se mi snad nikdy nepřejí, ať čerstvý, nebo mražený
Obrázek uživatelky
profil
mňam mňamSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hrášek mám ráda, už mi roste na zahrádce.
Obrázek uživatelky
profil
Hrášek miluji, ze zahrádky je nejlepší. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles